PSY FORUM

 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
галерияГалерия   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

psy
В момента е: Съб Май 18, 2024 6:58 pm
Часовете са според зоната UTC + 2
 Главната страница » ЗА ФОРУМА » Главна страница » Статии
ПРАВИЛА ЗА УСПЕШНА ПУБЛИЧНА ИЗЯВА
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
Страница 1 от 1 [1 Мнение]  
Автор Съобщение
admin
Site Admin


Регистриран на: 26 Фев 2007
Мнения: 143

МнениеПуснато на: Пет Сеп 14, 2007 4:02 pm    Заглавие:  ПРАВИЛА ЗА УСПЕШНА ПУБЛИЧНА ИЗЯВА  


Картинка "house.ofdoom.com"

Това е една чудесна статия, посветена на начините за ефективна публична изява. Сбор е от чудесни идеи и конкретни предложения за изготвянето на публичната Ви реч.
Успех в работата!


1. Подготовка на речта
Както е известно, всички хубави импровизации са внимателно подготвени предварително. Публичната изява без предварителна подготовка, особено за начинаещия оратор, най-вероятно ще бъде провал.
Отначало постройте “скелета” на бъдещата публична изява:
- Определете мотивацията а слушателите. За какво им е необходимо това? Какво полезно и интересно нещо биха могли те да разберат за себе си?
- Изведете основната идея на речта си;
- Определете какви ще са подзаглавията, след като разделите идеята си на няколко съставни части;
- Определете ключовите думи, които ще повторите няколко пъти, за да могат присъстващите да запомнят за какво им говорите;
- Внимателно измислете план и структура на бъдещата си реч. Тя трябва да включва увод, основна част и изводи (заключение).
След като сте подготвили “скелета”, започнете да изграждате върху него мускули.
- Намерете ярки примери “от живота”, от историята, литературата, които ще използвате в процеса си на изява;
- Подгответе необходимите графици, схеми и картинки;
- Определете точният момент, в който ще се обърнете към аудиторията с някакъв въпрос, с молба нещо да назове, да изброи. Това ще помогне на присъстващите да концентрират вниманието си върху обсъждането на темата и значително ще повиши ефективността на възприятието на материала Ви;
- Напишете пълният текст, като обръщате голямо внимание на заключението!
Особеност на увода е, че по него аудиторията много бързо си изгражда мнение за Вас. Това впечатление ще доминира по време на цялата Ви изява. Ето защо, ако в уводната част има грешки, те трудно ще бъдат поправени. Важно е от самото начало да заинтересувате публиката с подходящ първи ход. Затова в уводната част може да бъде използвана някаква остроумна шега, да бъде разказан интересен факт (като те трябва да са свързани с темата на речта).
Заключението предполага обобщение. В края трябва да бъдат припомнени проблемите, засегнати в речта, а също да се повторят основните идеи. Успешната конструкция на последните фрази, подсилена от емоционалността и изразителността не само, че предизвиква аплодисментите на слушателите, но и ще ги превърне във ваши привърженици.

Главният Ви проверяващ е времето. Тъй като публиката е може само за ограничен период от време да слуша и да възприема идеите Ви, което е психо-физиологично обусловено (обикновено 15-20 мин., а после вниманието на аудиторията започва да отслабва). Така че, от Вас се очаква да бъдете кратък, ясен, разбираем, достъпен, убедителен. Също така е важно да отчетете темпото и ритъма на речта си. Най-благоприятна за възприятие е скоростта от около приблизително 100 думи в минута. При планиране на изказване задължително отчитайте времето, което ще Ви е необходимо за отговори на въпросите.
По възможност помислете върху: броя на аудиторията, възгледите й, интересите, какви са очакванията й, каква реакция искате да получите от нея. В зависимост от тези показатели коригирайте отделните моменти на изказването си. Постарайте се да се намирате на едно културно ниво с аудиторията, да общувате на нейния език. Не засягайте теми, които излизат извън рамките на разбиране на аудиторията.
Проверете по речниците значенията на “умните” думи, които използвате. Ако не го направите рискувате ужасно да се изложите. Изяснете как точно се произнасят те (езиковите грешки често стават обект на насмешка и погубват ценността на речта).
Когато речта е подготвена, основните й положения или тезиси е най-добре да бъдат записани на малки картички. Разположете ги последователно. Много е удобно те да бъдат използвани по време на самата изява. Ако речта Ви е под 2-3 часа, не се препоръчва да се чете доклада, а напротив – хубаво е да се научи наизуст и само от време на време да се поглежда към записките.
Произнесете речта си няколко пъти на глас пред огледалото., за да свикнете с текста и да почувствате всичките му нюанси. За отработване на мимиката, фразите, интонацията се препоръчва работа с видеокамера или диктофон. Такава предварителна подготовка ще намали вълнението Ви, ще подобри значително шансовете Ви за успех.
2. Мястото на изявата
Преди произнасянето на речта е добре да сте се запознал с помещението, да сте видял от коя страна ще Ви наблюдават слушателите. Мястото Ви трябва да е такова, че всички да Ви виждат. “Говорещата глава” е смешна и няма да може дълго време да задържи вниманието на публиката, затова ако сте по-нисък, погрижете се да стъпите на нещо стабилно докато говорите. Добре е и гърдите Ви да се виждат.
Ако пък мястото е за седящи, проверете удобството му. Седейки на стол, не слагайте ръцете си на него. Седейки в кресло не се подпирайте на подложките за ръце, не залепвайте ръцете за коленете си, постарайте се да седите на края на креслото леко наклонен напред, без да сте сложили крак върху крак. Краката Ви трябва да са леко назад, петите да са залепени за пода, бъдете изправен, дръжте се свободно, излъчвайте доброжелателност, гледайте хората в очите, следете емоциите им, жестовете им. С цялото си тяло се опитайте да излъчвате грижа и разбиране.
3. Облекло
Облеклото при публичната изява е от много голямо значение. Ето защо преди речта си се погрижете за външния си вид. Панталоните/полата трябва да са дълги, тъй като вероятно ще заемате по-висока позиция от останалите. Обувките трябва да са в изряден вид, чорапите да са дълги.
Обличайте само това, което Ви кара да се чувствате комфортно. Нито веднъж не бива да Ви идва на ум: “Как ли ми седи това?” Най-добре не ползвайте чисто нови дрехи. Ако обувките или дрехите не са Ви удобни, те ще Ви разсейват.
Основно правило на публичната изява е да спазвате баланса между това, как изглеждате и това, което говорите. При официални случаи е добре да носите средно тъмен костюм, бяла (или слонова кост) риза и елегантна изразителна вратовръзка. Контрастните цветове и хубавия костюм ще помогнат на формирането на добро отношение към самите Вас и към Вашето изказване. Вратовръзката не трябва да има по себе си ярки рисунки, за да не отвлича вниманието от лицето Ви. Но също така не е добре вратовръзката да е едноцветна. Най-подходящи са матовите вратовръзки, например тъмно син цвят, цвят на червено вино, бордо. Дължината на вратовръзката трябва да е толкова, че съвсем малко да покрива колана.
По време на публичната изява не е добре да се слагат очила, освен ако не е необходимо. Украшенията също не са необходими.
Ако сакото Ви има 2 копчета, закопчайте само горното, ако има три – само средното. Ако пък оратора е жена, облеклото трябва да има дълъг ръкав, дължината на полата – да е средна (до средата на коляното), и не трябва да бъде твърде тясна. Цветът на облеклото тук може да е всякакъв, стига да седи добре на жената. Задължително е обаче да се избягват ярките и масивни украшения. Обувките е добре да бъдат черни, чорапите – в същия на обувките цвят. Очилата е добре да са с обикновен дизайн, а не като за плаж.
При изявите в неформална обстановка (сватби, купони, семейни събирания…) няма строги изисквания към облеклото. Тук важното е просто да не слагате върху себе си предмети и дрехи, привличащи вниманието, тъй като те ще разсейват публиката от съдържанието на речта Ви.
4. Тайни на успешната публична изява
Когато влизате в аудиторията се движете уверено, не се суетете. Вървете със стандартната си походка. След като са Ви представили леко се усмихнете на залата, влезте в зрителен контакт със залата. За да вдъхнете уважение у аудиторията, трябва да контролирате максимално количество от пространството. Не се забивайте в ъгъла, а заемете място в центъра на сцената или поне насочвайте погледа си периодично към центъра. Разширете рамене, вдигнете глава и малко се наклонете напред, като направите нещо като лек поклон пред аудиторията. Този жест можете да го повторите няколко пъти.
След като сте седнали на мястото си / застанали сте там, не бързайте с говоренето. Направете пауза. Можете да се възползвате от следните възможности: да поискате чаша вода, да си разположите записките, нещо да преместите. Дължината на паузата я избирате Вие. Ако сте притеснен, не бързайте, огледайте пространството наоколо. В този контекст, има такова театрално правило: “Колкото по-талантлив е актьора, толкова по-дълга пауза може да задържи”.
По време на речта се опитвайте зрително да обърнете внимание на максимално количество хора. Задължително огледайте залата от ляво на дясно по цялата дължина. Не задържайте поглед дълго на задните редове, а поглеждайте и на предните. Помнете, че тези места винаги се заемат от най-заинтересованите хора и в техните очи Вие можете да намерите подкрепа.
Зафиксирайте няколко опорни точки, където да минава погледът Ви. Не забравяйте, че мимиката, жестовете Ви дават повече информация на слушателите, отколкото това, което произнасяте. Жестовете можете да поставите акцент върху казана от Вас важна информация.
За жестикулацията са важни следните правила:
- не си пъхайте ръцете в джобовете;
- не ги кириите зад гърба;
- не занимавайте ръцете си със странични предмети.
Ръцете могат да помогнат на мислите Ви в случая и затова трябва да бъдат свободни.
По време на речта си не използвайте отбранителни пози (напр. скръстване на ръце, крака…). Най-добре заемете открита поза, като периодично се усмихвате. Непрестанно контролирайте позата си, дръжте главата си изправена, също както и гърба си. Бъдете максимално естествен, движете се, не бъдете като паметник. Не премятайте назад главата. Демонстрирайте живост, енергия, динамика. Движенията Ви трябва да бъдат кратки, убедителни, точни. Когато искате да подчертаете нещо, приближете тялото си към аудиторията. Ако имате възможност да се приближите до аудиторията, то го направете когато искате да й съобщите нещо важно или когато се опитвате да я убедите в правотата си.
Ако ползвате записките си, го правете бързи и кратковременно, преобладаващо зрението. Ви трябва да е насочено към аудиторията. Леко се усмихвайте, не бъдете безизразен.
Отчитайте културните, националните, религиозните, възрастовите и т.н. особености на слушателите. С голямо внимание използвайте шеги, отнесени към определена категория хора.
При всяка ключова тема променяйте и лицевия си израз (вдигане на вежди, бавни обръщания на главата). Ако сте седнал, задействайте в процеса и ръцете си.
Честото повтаряне на простите изразителни фрази и ярки словосъчетания помага за успеха на публичната изява. Все пак избягвайте неуместната им употреба.
Не демонстрирайте превъзходство или лекомисленост при общуването си с публиката. Не пазете твърде висока дистанция (напр. с надменен глас). Винаги подхождайте сериозно към въпросите, които аудиторията Ви поставя. Избягвайте раздразнението, сарказъма… По-подходящ избор е добродушието, спокойствието, лекия хумор.
Възприемайте философски дори и най-неудобната и изненадваща ситуация (като случайното счупване на чашата с вода например). Най-добре е да се реагира на това с хумор.
Ако Ви аплодират, изчакайте да стане тихо и едва тогава продължете с речта.
Завършвайки речта Вие трябва да погледнете в очите слушателите и да кажете нещо приятно, демонстрирайки удовлетвореността си от общуването с аудиторията. Това ще даде позитивен импулс и ще се запомни от слушателите.

Източник: Psyfactor, 2006
Подготвил: И. Медведев
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
Покажи мнения от преди:   Сортирай по:   
Страница 1 от 1 [1 Мнение]  
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
 Главната страница » ЗА ФОРУМА » Главна страница » Статии
Идете на:  

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкетиPowered by phpBB
[ Time: 0.0375s ][ Queries: 13 (0.0043s) ][ Debug on ]