PSY FORUM

 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
галерияГалерия   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

psy
В момента е: Вто Яну 31, 2023 8:44 am
Часовете са според зоната UTC + 2
 Главната страница » ПСИХОЛОГИЯ » Психология на развитието
СТАДИИТЕ НА ЖИВОТА
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
Страница 1 от 1 [11 Мнения]  
Автор Съобщение
admin
Site Admin


Регистриран на: 26 Фев 2007
Мнения: 142

МнениеПуснато на: Нед Мар 04, 2007 10:53 am    Заглавие:  СТАДИИТЕ НА ЖИВОТА  

JUNG C.G.
Modern man in search of a soul
Rotledge & kegan Paul
London & henley
1976


СТАДИИТЕ НА ЖИВОТА

Разработването на темата за стадиите в човешкото развитие е сложна задача, която включва изграждането на цялостна картина на физическия живот от раждането да смъртта. Настоящето изложение няма за цел да описва нормалните физически събития през различните стадии. Ние ще се ограничим с разглеждането на някои “проблеми” т.е. с нещата, които са трудни, спорни и нееднозначни; или иначе казано с въпросите, които позволяват повече от един отговор като всеки от тях подлежи на съмнение.
Физическият живот на цивилизованият човек е пълен с проблеми, нещо повече - ние не бихме могли да мислим за него извън термините на проблема. Нашите психични процеси са изградени от множество разсъждения, съмнения и експерименти, всички до един почти изцяло чужди на подсъзнателния, инстинктивен ум на примитивния човек. Именно развитието на съзнанието е в основата на съществуващите проблеми. То е съмнителният дар на цивилизацията. Отвръщането на човека от инстинкта и противопоставянето му на този инстинкт създава съзнанието. Инстиктът е природа и се стреми да увековечи природата. Съзнанието търси единствено култура или нейното отрицание. Дори когато се връщаме обратно към природата по призива на Русо, ние “култивираме” природата. Докато сме потънали в природата, ние сме безсъзнателни и живеем в сигурността на инстинкта, който не знае проблеми. Всичко в нас, което принадлежи на природата е избягало от проблема - неговото име е съмнение, а където има съмнение, там има несигурност и възможност за различни варианти. Когато имаме няколко пътя, ние губим сигурността на инстинкта водач и попадаме в лапите на страха. Съзнанието в този момент е призовано да даде на своите деца това, което природата винаги им е давала, а именно твърдо, несъмнено и неоспоримо решение. И тук се издига камарата от чисто човешките страхове, че съзнанието - нашето Прометеевско завоевание - в края на краищана ще се окаже неспособно да ни замести природата.
Проблемите ни тласкат в осиротялото и самотно състояние на изоставени от природата и тласнати към съзнанието. Пред нас няма друг път. Ние сме принудени да прибягваме до вземане на решения в ситуации, в които преди сме разчитали на природните феномени. Следователно, всеки проблем носи възможността за разширяване на съзнанието, но също и необходимостта да се разделим с детското безсъзнателно и вярата в природата. Тази необходимост е от такова значение като физичен факт, че е залегнала в едно от основните символични учения на християнсктата религия. Това е жертвоприношението на природния човек - безсъзнателно и невинно същество, чийто трагичен път започва с изяждането на райската ябълка. Библейското падение на човека представя раждането на съзнанието като проклятие. Именно в тази светлина ние гледаме на всеки проблем, който ни подтиква към по-голямо осъзнаване и ни разделя още повече от рая на безсъзнателното детство. Всеки от нас с удоволствие обръща гръб на проблемите си. Ако е възможно, те не се споменават или съществуването им направо се отрича. Ние искаме да направим живота си прост , сигурен и приятен, затова проблемите са табу. Ние избираме да имаме сигурност, а не съмнение, резултати, а не експерименти, и не знаем, че сигурността идва през съмнението, а резултата - чрез експеримента. Изкуственото отричане на проблема не създава убеждение. Напротив, едно по-обширно и висше съзнание е призвано да ни даде сигурността и яснотата, от които се нуждаем.
Разглеждайки въпросите на физическия живот ние непрекъсното засягаме въпроси от различни области на познанието. Ние притесняваме и ядосваме теолози и философи, лекари и учители, дори стъпваме в полето на биологията и историята. Това се дължи не на нашата арогантност, а на факта, че човешката душа е уникална комбинация от фактори, които далеч надхвърлят границите на една конкретна научна област. Защото човек създава науки през собствената си специфична вътрешна конституция. Науките са симптомите на неговата душа.
Пред нас стои въпроса “Защо човекът, за разлика от представителите на животинския свят, има проблеми?”. Ще се опитаме да отговорим на този основен въпрос. Няма проблем без съзнание. Тук възниква нов въпрос: “ Как възниква съзнанието?” Никой не би могъл да каже със сигурност, но ние можем да наблюдаваме при малките деца процеса на формиране на съзнанието. Всеки родител би могъл да го види, ако е достатъчно внимателен. Когато детето разпознае нещо или някой , когато познава лице или предмет, тогава ние усещаме, че детето има съзнание. Не случайно в Рая именно дървото на познанието е родило съдбоносните плодове.
Какво значи разпознаване или познание в този смисъл? Говорим за “познаване” на нещо, когато можем да свържем едно ново възприятие с вече установен контекст по начин такъв, че да държим в съзнанието си не само новото възприятие, но също и контекста. “ Познанието” се основава на осъзнатата връзка между психични съдържания. Не можем да имаме познание за несвързани съдържания, ние не можем дори да ги осъзнаем. Първият стадий на съзнателността, който можем да наблюдаваме се изразява в установяването на връзка между две или повече психични съдържания. На този етап съзнанието е случайно и нетрайно. То се свежда до репрезентацията на няколко връзки като съдържанието не се помни. Затова през ранните години от живота няма трайна памет. Съществуват нещо като островчета на съзнателност, единични светещи обекти сред плътен мрак. Тези островчета на паметта обаче са нещо по-различно от първоначалните връзки между психични съдържания; те съдържат нещо повече и нещо ново. Тази новост е много значима последователност от свързани съдържания, която формира т.нар. его. Егото е обект на съзнателността, затова в началото детето говори за себе си обективно, т.е. в трето лице. Едва по-късно, когато его-съдържанието се натовари със собствена енергия, възниква усещането за субективност или Азовост. Не може да се сбърка момента, когато детето започва да говори за себе си в първо лице. Тогава се слага началото на цялостната его-памет.
В детския стадий на съзнанието все още няма проблеми. Нищо не зависи от субекта, тъй като детето все още е изцяло зависимо от неговите родители. Сякаш то все още не е изцяло родено, а се намира затворено в психичната атмосфера на родителите си. Психичното раждане и заедно с него съзнателното отделяне на егото от неговите родители се случва в пубертета при изригването на сексуалния живот. Физиологичните промени са съпроводени с психична революция. Различните телесни проявления поставят акцента върху егото. Юношата често изразява и утвърждава себе си с всички сили, на всяка цена и без усет за мярка. Тази възраст се описва като “непоносимата” възраст.
До този период психичният живот на индивида е управляван от импулси като проблемите са редки или липсват. Дори когато външни ограничения се поставят пред вътрешните импулси, тези пречки не поставят индивида в ситуация на вътрешен конфликт. Той им се подчинява или ги заобикаля, но и в двата случая запазва вътрешната си цялост. Той все още не познава състоянието на вътрешно напрежение, което носи проблема. Това състояние възниква едва когато външното ограничение се превърне във вътрешна пречка и един импулс се противопоставя на друг. Или, проблем имаме, когато срещу една съвкупност от его-съдържания се изправи равна по интензивност втора съвкупност. Тази втора съвкупност, поради високата си енергетичност придобива функционална значимост равно на его-комплекса и може да бъде наречена “второ его”, което в определени случаи измества първото от лидерската позиция. Това раздвоение води до отчуждаване от себе си, което се нарича проблем.
Като обобщение: Първият стадий на съзнателността, изразяващ се в разпознаване и “познаване” е едно анархично или хаотично състояние. Вторият - стадият на развития его-комплекс - е монархична или монистична фаза. Третият стадий - още една стъпка към съзнателността - се изразява в осъзнаването на собствената ни раздвоеност. Това е дуалистична фаза.
И така достигаме до темата за стадиите на живота. Първият период, с който ще се занимаем е младостта. Това е периода от края на пубертета до средната възраст (35-40). Що се отнася до детството, комплексния психичен живот на детето е проблем от първа важност за родители, учители и лекари, но нормалното дете няма истински собствени проблеми. Едва когато порастне, човек може да има съмнения по отношение на себе си и вътрешни конфликти.
Всички ние сме запознати с проблемите на младостта. За повечето хора изискванията на живота грубо слагат край на детските мечти. Ако индивидът е достатъчно добре подготвен, преходът към професионална кариера може да се осъществи плавно. Но ако той се подведе по илюзии, противоречащи на реалността, то проблем със сигурност ще възникне. Никой не предприема каквато и да е жизнена стъпка, без да има някакви очаквания - често те се оказват погрешни. Иначе казано, те не отговарят на условията, в които индивидът е попаднал. Често става дума за преувеличени очаквания, за подценени трудности, за неоснователен оптимизъм или за негативна нагласа. Много са погрешните очаквания, които подхранват ранните, съзнателни проблеми.
Но не винаги разминаването между очакванията и реалността е източникът на проблемите. Той може да е и във вътрешно-психични смущения. Те съществуват дори, когато в отношенията си с външния свят човек се справя добре. Често става дума за смущения в психичното равновесие, предизвикани от сексуален импулс или за комплекс за малоценност, бликнал от изключителна чувствителност. Тези вътрешни затруднения могат да възникнат дори, когато адаптацията към външния свят е постигната без видими усилия. Обичаен феномен е, че младите хора водили люта битка за тяхното състояние обикновено не развиват вътрешни проблеми, и обратно, тези, които по една или друга причина лесно са се адаптирали и устроили, страдат от сексуални проблеми или чувство за малоценност.
Хората, чиито темперамент създава проблеми често са невротични, но в никакъв случай не може да се отъждествява наличието на проблеми с невроза. Има отчетлива разлика между двете, състояща се в това, че невротикът е болен, защото не осъзнава своите проблеми, докато човекът с труден темперамент страда от своите осъзнати проблеми без да е болен.
Ако може да се формулира нещо общо между всички проблеми в периода на младостта това е склонността за връщане към детското ниво на съзнателност - бунт срещу съдбоносните сили в нас и извън нас, които целят да ни въвлекат и обвържат със света. Една част от нас се опитва да остане дете, да бъде безсъзнателна или, най-много, да осъзнава само его-то, да отхвърля всичко чуждо(външно) или поне да го подчинява на собсвената си воля; да не прави нищо или да се отдаде на задоволяване на собствения си стремеж към наслада и власт. Наблюдава се инерционен феномен: стремеж за запазване на предишното състояние, чието ниво на съзнателност е по-ниско, ограничено и по-егоистично от това на дуалистичната фаза. През тази фаза индивидът е принуден да признае и да приеме неща, които са различни и чужди за част от собствения си живот - за някакво особено “алтер-его”.
Разширяването на жизнения хоризонт е основна характеристика на дуалистичния стадий - именно към това са насочени и съпротивите. Този процес започва още от раждането, когато детето напуска тясното пространство на майчината утроба, и се интензифицира до момента в който, през дуалистичната фаза, индивидът започне да бори с него.
Какво би се случило ако човек просто се промени, превърне се в онова чуждо “алтер-его” и позволи на първоначалния му Аз да изчезне в миналото? Религията се опитва да постигне именно това. Но психологията учи, че в известен смисъл нищо в душата на човека не е старо, нищо реално не може окончателно да умре. Този, който се пази от всичко ново и непознато и регресира в миналото, изпада в същото невротично състояние като онзи, който се идентифицира с новото и бяга от миналото. Принципно и двамата правят едно и също: опитват се да запазят едно по-стеснено състояние на съзнанието. Алтернативата е то да се разруши с енергията на противоположностите - през дуалистичната фаза- и след това да се изгради един стадий на по-обширна и по-висша съзнателност.
Това би било добро решение, но тук идва и проблема. На природата изобщо не и пука за високото ниво на съзнание, даже напротив. От друга страна обществото не оценява високо подобен подвиг на душата, то дава своите награди за постижения, а не за личност. Личностните качества обикновено са оценявани посмъртно. Така, за да осигурим социалното си съществуване ние сме принудени да се задоволим с постижимото и да развием специфичните годности. Постиженията и практичността са идеали, които възникват, за да ни изведат от объркването сред натрупаните проблеми. Те биха могли да ни помогнат да пуснем по-здрави корени в света, но не могат да ни водят към по-висше съзнание, което наричаме култура.
Дилемата често се решава по следния начин: всичко, което ни е дадено в миналото е съобразно изискванията на бъдещето. Ако се задоволим с постижимото, това значи, че се отказваме от целия си потенциал. Едни губят значима част от своето минало, други - значима част от своето бъдеще.
Сериозните проблеми обаче никога не са напълно решени. Ако в някой момент ни се стори, че са решени, значи нещо е било загубено. Смисълът и предназначението на проблема, изглежда, не е в решението му, а в непрекъснатата работа върху него.
Колкото повече се приближаваме до средата на живота и колкото повече се барикадираме за личните си гледни точки и социални придобивки, толкова по-отчетливо ни се струва,че сме открили правилния път, истинските идеали и поведенчески принципи, започваме да ги възприемаме като всеобщо валидни, а неизменната вярност към тях превръщаме в добродетел. Ние напълно пренебрегваме факта, че постиженията ни, които обществото е наградило са извоювани за сметка на нашата личност. Прекалено много аспекти от живота, които трябва да бъдат преживяни лежат в килера сред прашни спомени.
Статистиките сочат рязко увеличение на депресивността при мъжете около четиридесет. При жените невротичните проблеми принципно за почват малко по-рано. Счита се, че в тази фаза на живота - между 35 и 40 години - започват значими промени в човешката душа. Тази промяна не е съзнателна и целенасочена, тя се проявява в индиректни послания за промяна идващи сякаш от несъзнателното. Често това прилича на бавна промяна в характера на личността, друг път се възраждат черти изчезнали в детството, едни склонности и интереси започват да отслабват, а други заемат тяхното място. Случва се така, че често убеждения и принципи приемани до този момент - особено в областта на морала - се затвърждават и стават ригидни, за да се стигне до 50-те когато се наблюдава период на нетолерантност и фанатизъм. Това се обяснява с факта, че тези принципи са застрашени и за да не ги оспори, индивида се вкопчва в тях още по-здраво.
Виното на младостта не се избистря с напредването на възрастта. Често то става даже по-мътно. Гореспоменатите проявления се наблюдават най-ясно при сравнително едностранчиви хора като възникването им може да бъде по-рано или по-късно във времето. последното се свързва с факта, че родителите на индивида са все още живи. В такива случаи периода на младостта се удължава изкуствено. този феномен съм наблюдавал главно при мъже, чиито бащи са дълголетни. В тези случаи смъртта на бащата води до внезапно - често катастрофално съзряване.
Най-често невротичните проблеми в зрялата възраст са свързани с опита на хората да пренесат психичните диспозиции на мадостта през прага на “благоразумната “ възраст. Невротикът най-често е човек, който никога не може да има нещата, които иска в настоящето,и едновременно с това никога не може да се наслади на миналото. Както на времето невротикът не е успял да се измъкне от детството, така и сега той не може да се раздели с младостта. Той бяга от мрачните мисли за напредващата възраст и тъй като перспективата пред него му се вижда непоносима, избягва да гледа пред себе си. Точно както малкото дете бяга от непознатото в света и човешкото съществувание, така възрастния човек бяга от втората половина на живота си. Той се държи сякаш от него се очаква да изпълнява непознати и опасни задачи; или сякаш му предстоят жертви и загуби, които той не е готов да приеме, или сякаш живота му до този момент му е толкова скъп, че той не би могъл да се справи без него.
Дали в дъното на всичко това не стои страхът от смъртта? Това не ми се струва много вероятно, защото принципно смъртта е все още далеч във времето и на нея се гледа малко или много в абстрактна светлина. Опитът показва, че в основата на всички затруднения в този преходен период са дълбоките специфични проблеми в самата душа. За да илюстрирам този процес ще дам пример с движението на слънцето такова каквото е в човешкото преживяване и в ограниченото човешко съзнание. Сутрин то изгрява от нощното море на безсъзнателното и поглежда към широкият светъл свят, който лежи пред него и тръгва да го завладява като се изкачва все по-високо. С разширяването на собственото му поле на действие предизвикано от изгряването му, слънцето постепенно открива своята значимост. В негова цел се превръща най-високата възможна точка, от която залива в най-голяма степен света със свойта благодат.От тази гледна точка слънцето разглежда и своя заник. След апогея започва залеза и той е точно обратното на всички идеали и ценности, които сме почитали “сутринта”. Слънцето влиза в противоречие със себе си. Изведнъж то трябва да започне да черпи от лъчите си вместо да ги излъчва.
Един френски афоризъм обобщава гореказаното с цинично примирение: Да знаеха младите, да можеха старите...
За щастие ние хората не сме изгряващи и залязващи слънца. И все пак има нещо сходно и да се говори за утрото (пролетта) или вечерта (есента) на живота не е просто сантиментален жаргон. По този начин ние отразяваме психологична истина, психологичен факт, тъй като след средата на живота се променят дори телесни характеристики - особено при южните раси възрастните жени получават удебеляване на гласа и огрубяване на лицевото изражение, докато при старците се забелязва известна феминизация. Мъжките ценности успоредно с тялото за почват да се трансформират в своята противоположност. В първата половина от живота си мъжът използва главно мъжкото си парче и в минимална или нищожна степен - женското. През втората половина от живота женското парче влиза в употреба. Аналогичен е процеса при жените. Тази трансформация засяга в много по-голяма степен психичното пространство отколкото физичното. Често се случва мъже между 40 и 50 години да си зарежат бизнеса и в този момент жените им да наденат панталони и да открият малко магазинче, в което да използват мъжа си за момче за всичко. Голям процент от жените се отварят за социални отговорности и социална осъзнатост едва след 40-тата си година. Много често тази трансформация е съпроводена с различни семейни катастрофи.
Най-лошото от всичко е, че дори интелигентни и образовани хора не са осведомени за възможността от подобни трансформации. С други думи, те навлизат във втората половина от живота си абсолютно неподготвени. Нещо повече, те навлизат в нея с погрешните очаквания, че техните истини и идеали ще им служат и занапред както и до момента. Но ние не можем да изживеем следобеда на живота си според “сутрешната си програма” - страхотните сутрешни неща са нищожни вечер, което е било истина сутрин, вечер става лъжа.
Възрастните хора трябва да знаят ,че животът им не е последователност от възход и падение, а неизбежни вътрешни процеси са в основата на тези противоречиви явления. За младия човек е грях и опасност да е прекалено ангажиран със себе си, но за възрастния човек това е дълг и необходимост. След като е разпилявало лъчите си по света, слънцето се отдръпва и затваря за да освети себе си. Вместо това обаче много възрастни хора предпочитат да бъдат хипохондрици, доктринери, апологети на миналото или вечни младежи - жалки заместители на самоозаряването, но неизбежни последици от заблудата, че втората половина от живота трябва да бъде управлявана от принципите на първата.
Човешките същества със сигурност не биха живяли до 70-80 години, ако последните десетилетия от живота им нямаха значение за вида, към който принадлежат. Следобеда на човешкия живот също има своето значение и не е просто безсмислен придатък на жизненото утро. Първата половина на живота има важни задачи свързани с развитието на индивида, адаптирането му към външния свят, продължението на рода и грижа за децата. Това са очевидно природни цели. Печеленето на пари, социалното съществуване, семейството и потомството нямат нищо общо с културата. Културата е нещо отвъд природните цели. Дали пък културата не е смисълът и целта на втората половина от живота?
В примитивните племена старите хора почти винаги са пазачи на тайните и законите, иначе казано, на културното наследство на племето. Къде е мъдростта на нашите стари хора - къде са техните тайни и прозрения? Повечето старци се опитват да се конкурират с младите. В САЩ сякаш идеалното поведение за бащата е да бъде брат на сина си, а за майката - по възможност по-малка сестра на дъщеря си.
Не знам каква част от това объркване е реакция на предишно преувеличение на достойнството на възрастта и каква част се дължи на фалшиви идеали. Тези идеали безспорно съществуват у хорат, чиито цели са заложени в миналото, а не в бъдещето. Затова те непрекъснато драпат да се върнат назад. За тези хора е трудно да се преориентират през втората половина от живота си към нови цели, различни от тези през първата.
За много хора е фатално да погледнат в миналото си. За тях е жизнено важно да имат пред себе си проект или цел. Затова най-популярните религии съдържат обещание за отвъден живот. Това позволява на смъртния човек да изживее втората половина от живота си със същата целеустременост като първата. Но да вярваш в наши дни е толкова трудно изкуство, че особено по-образованите хора трудно биха намерили в това своето решение. По отношение на безсмъртието има много противоречащи си мнения и никакви “научни” доказателства. Образованите хора знаят,че подобни доказателства са невъзможни. Ние просто нищо не знаем за това.
Това, което аз със сигурност знам обаче е,че целенасочения живот е по-добър, по-богат и по-здрав от безцелния, и че е по-добре да вървиш напред по течението на времето, отколкото назад срещу него. За психотерапевта един възрастен човек, който не може да си вземе сбогом с живота изглежда точно толкова слаб и безпомощен, колкото един млад мъж, който е неспособен да прегърне живота. Обикновено става дума за една и съща детинска ненаситност, за аналогичен страх и упорство у единия и у другия. Като лекар аз съм убеден, че е здравословно - ако мога да използвам тази дума - човек да види в смъртта цел, към която да се стреми. Бягството от смъртта е нещо нездраво и анормално, което отнема от втората половина на живота нейната цел. В този смисъл считам, че религиозното учение е в съзвучие с психичната хигиена. Ако живея в къща, за която знам, че ще се срути над главата ми в близките две седмици, аз през цялото време ще мисля само за това. Ако напротив, се чувствам сигурен - то аз ще мога да водя нормален живот през това време. От психотерапевтична гледна точка е полезно да се разглежда смъртта като преход - част от жизнения процес, чиито параметри и продължителност са извън пределите на нашето съзнание.
От хилядолетия насам човешката душа има нужда да вярва в отвъдния живот, както човешкото тяло има нужда от сол. Целите на терапията не ни предлагат обходни пътечки, а ни водят точно в средата на утъпкания от човечеството път. Така ние мислим правилно за смисъла на човешкия живот, дори и да не разбираме това, което мислим.
Мисленето е приблизително равенство, от което не може да излезе нищо повече от това, което сме вложили в него. Така работи интелекта. Но отвъд него има мислене в първични образи - в символи, които са по-стари от историческия човек, които са посяти в него от най-древни времена, и вечно живи и непресъхващи у всички поколения изграждат основите на човешката душа. Да се живее пълноценно е възможно само в хармония с тези символи, мъдростта е именно връщане към тях. Тук не става дума за вяра, нито за познание, а за съгласуване на нашето мислене с първичните образи от несъзнаваното. Те са източник на всичките ни съзнателни мисли. Една от тези първични мисли е идеята за живот след смъртта. Науката и тези символи са несъизмерими. Символите са необходимо условие за въображението, първични данни, чието право на съществуване науката не може да отхвърли. Тя може да ги приеме за факт и да ги изследва (както например тироидната жлеза). Преди 19 век тази жлеза е считана за ненужна, тъй като просто предназначението й е било неразбрано. Би било късогледство от наша страна да наречем днес архетипите безсмислени. За мене те са нещо като психични органи и аз се отнасям към тях много внимателно. Случвало ми се е да казвам на възрастни пациенти: “ Твоята представа за Бог или твоята идея за безсмъртие е атрофирала, затова твоя психичен метаболизъм е разстроен.”
Нека сега да се върнем на слънцето. Пътят, който то изминава е дъга от 180 градуса, която е разделена на четири части. Първата четвърт е детството - стадий, в който ние сме проблем за другите, но все още нямаме съзнание за наши собствени проблеми. Съзнателните ни проблеми запълват втората и третата четвърт от живота ни. В последния стадий ние отново сме необезпокоявани от нашето съзнание и се превръщаме по-скоро в проблем за другите. Въпреки многото различия между детството и старостта те имат нещо общо - потапяне в безсъзнателните психични явления.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
brr


Регистриран на: 01 Мар 2007
Мнения: 1963
Местожителство: Софи

МнениеПуснато на: Чет Юли 12, 2007 10:37 am    Заглавие: Средна възраст  

Кризата на средна възраст - период за промяна

За амбициозните и внимателните това е кризисен период, но всички без излишни илюзии преживяват пълен разцвет
12.07.2007
От определена гледна точка може да се каже, че всяко по-значимо събитие в живота на човека е форма на стрес - раждане, училище, работа.
Има обаче един особен период, когато половината ни живот вече е преминал, а като че ли така желаните успехи не са дошли. Именно тогава идва и т.нар. криза на средната възраст.
Самото понятие е създадено от немския психолог Александър Митшерлихс, за да дефинира онези няколко години, които могат да бъдат определени като преход на съзнанието от първата към втората (и последна) част на живота, разказва Zdrave.bg.
Това понятие обикновено засяга най-вече (но не само!) две категории хора. Към първата се отнасят тези, които са мечтаели да пеят като Карузо, да танцуват като Майкъл Джексън, да изкарат парите на Абрамович, но в действителност на 12 години без да се открояват с някакъв талант, те напълняват и в най-добрия случай стават научни работници със скромна заплата.
Към втората категория спадат твърде внимателните хора, които все се надяват на нещо, което да бъде постигнато без особено напрягане и които успешно избягват обичайните житейски трудности. Но в един прекрасен ден те откриват, че животът им е омръзнал без да са постигнали онова, което са искали.
За останалите хора средната възраст е преди всичко време на пълен разцвет на всички способности, когато илюзиите вече са изчезнали, т.е. човек престава да "търси себе си". На тази възраст човек или вече е намерил своето "истинското аз" или се е примирил с това, че не всички поставени цели ще бъдат изпълнени.
Мнозина обаче срещат сериозен проблем именно с примирението. И тъй като индивидуалностите са различни, затова и кризата на средната възраст може да започне на различна възраст - 28, 35 или 45 години и да продължи като 1-2 години, така и цяло десетилетие.
Често се появява усещането за крах на всичко, което е постигнато, преживяно, премислено. Старите връзки се късат като че от само себе си и човек започва да общува все по-трудно, а това създава усещане за нестабилност и дори страх.
В патриархалните общества това е периодът, през който повечето хора вече не могат да разчитат на помощта на своите родители, а напротив - те самите се превръщат в родители, на които децата им разчитат.
В работата престават да ви смятат едва ли не за начинаещ, когото учат и напътстват, и на когото прощават малките грешки. Вие трябва да учите по-младите и тогава често се появява обидата и ревността (също както при по-голямото дете в семейството, което след раждането на по-малкото братче, смятат за голямо).
Според психолозите средната възраст бележи най-големия обрат в човешката психика - "когато съдбата се обръща на 180 градуса" и препоръчват да се обръщаме по-често към спомените, но не със съжаление, а за да преосмислим извършеното, да се научим да обръщаме повече внимание на самите себе си.
Днес всички специалисти са единодушни, че тази криза е нещо логично за възрастта, но подчертават, че е най-добре да се справим с нея с тяхна помощ.
Установено е, че мъжете най-често възприемат кризата като професионален неуспех, а жените - като неуспех в личния живот. В семейството върху личната драма се наслагват и проблемите, свързани със семейните отношения, твърде високите и в повечето случаи необосновани претенции един към друг.
Тогава започва да действа принципът на реципрочност - женската криза задълбочава мъжката, а мъжката ? женската. Затова и в повечето бракове между връстници се наблюдава напрежение.
Ако тук си спомним народната мъдрост, според която мъжът трябва да бъде по-голям от жената с 3-5 години, ще разберем и нейната логика - разликата във възрастта помага да се преживее кризата.
Често наричат кризата на средната възраст "мъжки климакс", но това е лишено от всякаква логика. При жените производството на естроген през периода на климакса се намалява от 80-90% до 5-10%. Нивото на намаляване на тестостерон при мъжете става плавно.
Наистина същото важи и за промените в душевното и емоционалното състояние, но хормоните не са виновни за това, а по скоро - нарастващите изисквания към мъжа (отвън или тези, които той сам си поставя) и затова този период не е климактерен, а критичен.
Към 45-годишна възраст обратните физиологични процеси стават все по-забележими. Именно през този период много от мъжете преживяват прекомерен стрес. Натоварването и конфликтите могат да дезорганизират чувствителния и тънък процес на взаимодействие на нервите, хормоните, душевните преживявания.
Предявяваните към мъжете изисквания и техните способности се намират в състояние на противоречие. Това много често води до нарушение на съня, промени в настроението и вегетативни разстройства (тахикардия, проблеми със сърдечния ритъм).
Когато кризата премине, това не се дължи на факта, че човек е станал по-здрав или устойчив психически - той/тя просто са се научили да гледат на живота по друг начин - да възприемат света такъв какъвто е и да се справят самостоятелно с неговите предизвикателства.
Zdrave.bg
Netinfo
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя 
ICQ Номер 
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Съб Окт 29, 2022 5:22 am    Заглавие:  

Pandora UK
Fjallraven Kanken
Cheap Nike Shoes
Nike Factory
Nike Outlet
Valentino
Air Force 1
Air Max 720
Jordan Retro 3
Nike Shoes
Adidas Ultra Boost
Christian Louboutin Shoes
Nike Shoes
Jordan 10
Red Bottom Heels
Nike Clearance Store
Air Jordan 4 Retro
Pandora Charms
Jordan 4
Nike Air Max 720
Adidas NMD R1
Jordan 11
Pandora Jewelry
Pandora Sale
Air Jordan 1 Mid
Adidas Yeezy
Nike Air Force Ones
Nike Outlet Store
Nike Running Shoes For Men
Pandora Bracelet
Nike Cyber Monday
Mens Nike Shoes
Nike Shoes
Nike Sneakers For Men
Nike React
Nike Shoes
Air Jordan 9
Nike Shoes
Nike Sneakers For Men
Nike Air Max 95 Essential
Red Bottoms
Nike Free
Nike Shoes
Nike Air Jordan
Nike Outlet Store Online
Pandora Bracelets And Charms
New Air Max 2019
Jordan 32
Christian Louboutin Outlet
Nike Factory Outlet
Jordan 1 High
Yeezy 500 Blush
Jordan AJ 1 Mid
Air Jordan 14
Golden Goose
Lebron 16
Ferragamo Belt
Pandora
Lebron James Shoes
UNC Jordan 1
Pandora Canada
Jordan Retro 13
Nike Factory Outlet
Jordan 11
Christian Louboutin Heels
Nike Air Max 98
Nike Air Force
Jordan 12s
Air Jordan Shoes
Nike Outlet
Pandora Earrings
Ultraboost
New Jordans
Jordan Shoes For Kids
Jordan Retro
Christian Louboutin Outlet
Lebron 16
Nike Outlet Store Online
Mens Nike Shoes
Nike Huarache Women
Nike Sneaker
Adidas Sneakers
Air Jordan 11 Retro
Pandora UK
Asics Outlet
Louboutin Shoes
Nike Zoom Pegasus
Nike Factory
Moncler UK
Air Jordans
Nike Outlet Store Online Shopping
Ferragamo
Nike Running Shoes For Women
Nike Free Run
Nike Shoes For Kids
Red Bottoms Louboutin
Yeezys Shoes
Nike Outlet
Nike Sneakers For Women
Kyrie Shoes
Lebron 16
Nike Cortez
Christian Louboutin
Kevin Durant Shoes
Jordan 13 Retro
Jordan 1
Louboutin Outlet
Air Jordan 8
Louboutin Heels
Pandora Necklace For Women
Yeezy 700
Pandora Rings
Pandora
Nike Outlet Online
Jordan Shoes
Kyries Shoes
Nike Shoes
Jordan Sneakers
Jordan 11 Bred
Pandora Rings
Vans Shoes Outlet
Jordan Retro
Yeezy Boost
Nike Air Zoom Pegasus
Air Max 98
Nike Air Max 270 Men
Pandora Charm Bracelet
Christian Louboutin
Nike Outlet
Yeezys Boost 350 V2
Nike Outlet
Nike Basketball Shoes
Pandora
New Nike 2019
Nike Running Shoes
Mens Jordans
Nike Air Max 90
Pandora Official Website
Nike Air Max
Nike Shoes
Jordan Retro 7
Nike Store Online
Pandora Charms
Nike Clearance Store
Air Force 1
Nike Shox
NMD
Red Bottom Shoes For Women
Nike Air Presto
Adidas Yeezys
Nike Outlet Store
Fjallraven Backpack
Nike Factory Store
Nike Jordan 1s
Pandora Jewelry
Air Jordans
Jordans 1
Yeezy Shoes
Nike Basketball Shoes
Върнете се в началото
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Съб Окт 29, 2022 2:56 pm    Заглавие:  

Nike Outlet Online
Pandora
Jordan 23
Nike Clearance
Foamposites
NBA Uniforms
Huaraches Shoes
Jordan 33
Nike Air Max 270
Nike Zoom Fly
Jordan 26
Cheap Wholesale Nike Shoes Free Shipping
What The Jordan 5s
Huaraches
Jordans 15
Nike Shoes
Dior Jordan
Nike Cortez Women
Lebron James Shoes
Nike Jordans
Air Jordan 13
Nike Outlet Store
Nike Air Force Ones
Cheap Shoes
Nike Air Max Women
Nike Shoes
Adidas Outlet
Pandora Outlet
Pandora Jewelry Official Site
Jordan 17
Jordan 11 Low
Cheap Adidas
Nike Blazer
Jordan 28
Jordans For Kids
Nike Shoes
Pandora Jewelry
Nike Metcon
Cheap Jordans
Jordan Retros
Air Jordan 19
MLB Shop
Pandora Charms
Jordan 21
Wholesale Jordans From China Factory
Nike Roshe
Jordan 31
Pandora Jewelry Charms
Nike Wholesale
Jordan 20
NHL Store
Off White Nike
Air Max 97
Nike Air Force
Pandora Jewelry
Nike Air Max 270
Nike Jordan 1
Pandora Charms Sale Clearance
Pandora Canada
Nike
Jordan 18
Nike Outlet
Nike Shoes
Pandora Black Friday
Air Jordan Shoes
Cheap Jerseys From China
Pandora Charm
Pandora Jewelry 70 Off Clearance
Jordans Wholesale
Pandora Rings Official Site
Pandora Jewelry
Pandora Jewelry
Nike Sneakers
Jordan retro 14
Wholesale Nikes Free Shipping
NHL Shop
Nike Womens Shoes
Nike Outlet Store
Cheap Nike Jordan Shoes
NMD
Jordan 13s
Nike
Jordan 12
Nike Air Force 1
Nike Shoes Cyber Monday Sales
Jordan 16
Pandora Jewelry 70% off Clearance
Michael Jordan Shoes
Baby Jordan
Air Max 2019
Nike Outlet
Christian Louboutin
Pandora Jewelry Outlet
NFL Shop Online
Nike Shoes Canada
Nike Air Max 720
Jordans 25
Nike Running Shoes For Women
Wholesale Nike Shoes
Jordan 11 Concord
Wholesale Nike Shoes
Nike Huarache Men
Nike Lunarlon
Uptempo
Jordan 27
Air Jordan 22
Jordan 30
Jordan 24
Jordan AJ 1
Christian Louboutin Outlet
Rings Pandora
Pandora Charms
Wholesale Jordans
Jordan Shoes
Nike Air Foamposite
Nike Sneakers
Adidas Wholesale
Jordan 29
Air Jordan 2
Air Force 1
Nike
Jordan 35
Jordans 12
Jordans 2021
Air Jordan 11 Retro
Pandora Bracelet
Air Jordan 34
Air Max
Jordan 4
Yeezy
Adidas Shoes For Women
Jordan 11
Cheap Jordans From China
Jordan 32
Nike Running Shoes
Nike
Nike Canada
Nike Factory Outlet Store Online
Nike Air Max 95
Nike Zoom Winflo 5
Jordan 1
Nike Shoes For Men
Yeezy Boost 350
Air Jordan 33
Air Jordan 33
Jordan 6s
Air Max 97
Nike Free Rn
Nike Outlet Store
Nike Wholesale
Air Max Shoes
Nike Outlet
Jordan 12 Retro
Nike Air Force 1
Wholesale Adidas
Pandora Bracelets
Nike SB
Nikes Shoes
Soccer Jerseys
Red Bottom Shoes
Върнете се в началото
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Сря Ное 02, 2022 1:50 am    Заглавие:  

Christian Louboutin
Pandora Ring
Christian Louboutin
Air Jordan 12 Retro
Moncler Jackets
Pandora Jewelry
Air Jordan Retro
Balenciaga
Nike Air Max
Yeezy Shoes
Pandora Charms
Air Jordan
Jordans 1s
Jordans 11 Low
Golden Goose Shoes Women
Air Max 270
Pandora Jewelry
Air Max 270
Jordans Sneakers
Air Jordan Sneakers
Nike Huarache
Nike Sale
Golden Goose Mid Stars
Jordan 13
Pandora Jewelry
Jordan Retros
Nike Air Jordans
Nike Shoes
Fitflop Shoes
Nike Factory Outlet
Pandora
Jordan 5
Jordan Retro 11
Yeezy Shoes
Red Bottom Shoes
Jordan Retro 3
Yeezy Shoes
Nike Outlet Store Online Shopping
Red Bottom Shoes
Jordan 6 Retro
Fjallraven Kanken
Jordan 6
Jordans Sneakers
Ferragamo
Jordans 2021
Jordan Retro
Jordan 4 Retro
Golden Gooses Sneakers
Jordans 4
Men's Nike Shoes
Red Jordan 11
Moncler Outlet
Moncler Jackets For Women
Air Jordan 11
Jordans 11
Adidas Yeezy
Jordan 9
Air Max
Jordan Retro 1
Birkin Bag
Harden Shoes
Air Jordans
Air Jordan 1
ECCO
Air Max 95
Jordan 11
University Blue Jordan 1
Jordan 11
Jordan 1s
Kyrie Irving Shoes
Women Moncler Vest
Christian Louboutin Heels
Yeezy
Air Jordan 11s
Jordan 8
Pandora Charms
Moncler Jacket
Air Jordan 1
Air Jordan 4
Air Jordan
Nike Air Jordan 5
Nike Snkrs Website
Jordan Retro 10
Air Max 90
Air Jordan Sneakers
Jordan 6 Rings
Jordan 11's
Asics Running Shoes
Cheap Jordans
Retro Jordans
Soccer Cleats
Air Jordan 4
Air Jordan 1 Low
Jordan Shoes
Nike Factory Outlet
Nike Outlet
Golden Goose Sneakers Sale
Yeezys
Nike Outlet
Nike Air Max 2018
Golden Goose Outlets
Jordan Shoes
Pandora Jewelry
Nike Air Max 98
Red Bottoms
Jordan 12
Christian Louboutin
GGDB Sneakers
Pandora Rings
Pandora Charms
Balenciaga Triple S
Nike Factory Outlet
Air Force Ones Shoes
Air Jordan 4 Retro
Air Jordan 14
GGDB
Louboutin shoes
Jordan 6
Nike Outlet Online
Golden Goose Shoes
Nike Jordan 1
Air Jordan 11
GGDB Shoes
Pandora Bracelets
Moncler Coats
Jordan Retro 11 Mens
Jordan Shoes
NMD
Air Jordan 3
Jordan Retro 12
Yeezy Shoes
Jordan 13s
Nike Outlet Store Online Shopping
Louboutin Heels
Golden Goose Sale
Air Jordan 5
Vans Store
Pandora Official Site
Cheap Nike Shoes
Nike Jordan
Golden Goose Sneakers
Nike Shoes For Women
Lebron Shoes
New Jordans
Jordan 1 Mid
Air Jordan Retro 12
Nike Official
NMD R1
Air Jordan Shoes
Air Jordans Shoes
Golden Goose Outlet
Air Jordan 12 Retro
Valentino Shoes
New Nike Shoes
Върнете се в началото
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Чет Ное 03, 2022 2:40 am    Заглавие:  

NHL Store
Cheap Jerseys Wholesale
Cheap Jerseys From China
MLB Jerseys
Wholesale Jerseys
Best NFL Jerseys
Football Jerseys
Wholesale NFL Jerseys
Cheap NBA Jerseys
Cheap NHL Hockey Jerseys
NFL Apparel
Football Jerseys Cheap
Cheap NFL Jerseys
Cheap MLB Jerseys
NFL Gear
MLB Jerseys
NFL Store Online Shopping
Cheap NFL Jerseys From China
NFL Gear
NFL Jerseys
Cheap MLB Jerseys
Cheap Jerseys Wholesale
Cheap Jerseys
NHL Jerseys
Cheap Jerseys
Wholesale Jerseys China
NFL Jersey
Cheap NFL Jerseys From China
Football Jerseys Cheap
Cheap Jerseys From China
Cheap Jerseys From China
NFL Team Shop
NFL Shop
NHL Gear
Cheap MLB Jerseys From China
Custom MLB Jerseys
NFL Fan Shop
NFL Jerseys
NFL Shop
Wholesale MLB Jerseys
Cheap Jerseys Wholesale
Cheap Jerseys From China
Cheap NFL Jerseys
Cheap NBA Jerseys
Cheap Jerseys From China
MLB Shop
NBA Jerseys Shop
NBA Jerseys Store
NBA Jerseys
Jerseys Wholesale
Cheap NFL Jerseys
MLB Baseball Jerseys
NHL Jerseys Wholesale
Cheap NBA Jerseys
NFL Jersey Sales
Cheap Custom MLB Jerseys
NBA Jerseys From China
Custom Football Jerseys
NHL Jerseys Cheap
Cheap Jerseys
Jerseys Wholesale
Cheap NFL Jerseys
NFL Jersey
Cheap Jerseys
MLB Jerseys
Cheap Jerseys From China
NBA Jersey
MLB Store Official Site
Wholesale Jerseys
MLB Jerseys Wholesale
NFL Pro Shop
Football Jersey
Wholesale NFL Jerseys
Cheap NHL Jerseys
NFL Shop
NFL Jerseys
NFL Store
Cheap NHL Jerseys
Върнете се в началото
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Чет Ное 03, 2022 6:20 pm    Заглавие:  

Balenciagas
Pandora Jewelry Official Site
Pandora Jewelry
Pandora Charms
Pandora
Pandora Bracelets
Pandora Jewelry Official Site
Moncler Coats
Moncler Outlet Store
Asics Shoes
Pandora Charms
Jordan 1's
Nike Shoes For Women
Nike Sneakers For Men
Nike Store
Pandora Bracelets
Air Jordan 1
Moncler Coat
Nike Men's Shoes
Pandora Outlet Online
Balenciaga Shoes Men
Wholesale Jordan Shoes
Moncler Jacket For Women
Pandora Jewelry
Jordan 1 Retro
Pandora Charms Outlet
Nike Air Max 270
Nike UK
Ferragamo Belts
Air Jordan 1 Dior
Mens Basketball Shoes
Pandora Jewelry Outlet
NMD R1
Pandora Jewelry
Nike Shoes For Men
Cheap Adidas Shoes
Jordan 5
Pandora Rings Official Site
Pandora Bracelet
Pandora Charms
Pandora Jewelry
Outlet Moncler
Asics Shoes Outlet
Pandora Website
Pandora Rings Official Site
Pandora Bracelet
Pandora Charms
Nike Snkrs
Cheap Moncler
Pandora Charms Outlet
Pandora Charms
Pandora Jewelry Official Site
Wholesale Jordan Shoes From China
Air Jordan 1 Retro
Nike Factory Store
Adidas Yeezy
Charms Pandora
Pandora Jewelry
Pandora Jewelry
Nike Air Jordan 1 Retro
Adidas Sneakers Men
Pandora Charms Outlet
Nike Canada
Nike Outlet Store
Pandora
Adidas Running Shoes
Pandora Charms Outlet
Pandora Charms
Air Jordan 1 High
Goyard Bags
Pandora Charms
Pandora Jewelry
Moncler Outlet
Adidas
Adidas Clearance
Ferragamo Shoes
Adidas Shoes Women
Pandora Jewelry Outlet
Adidas Shoes
Balenciaga
Air Jordan 1 Mid
New Nike Shoes
Salvatore Ferragamo
Pandora Charms Sale Clearance
Pandora Bracelets
Air Jordan 1 Low
Pandora Jewelry Official Site
Air Jordans 1
Adidas Shoes Men
Jordans 1
Nike Shoes Women
Nike 97 Air Max
Pandora Bracelets Clearance
Jordan 1 Low
Wholesale Jordan
Pandora
Adidas Trainers
Yeezy
Wholesale Jordans China
Pandora Jewelry
Pandora
Pandora
Pandora Jewelry
Asics Running Shoes For Men
Air Jordan
Pandora Jewelry
Pandora
Asics Gel-Kayano
Puma Store
Pandora Charms Outlet
Triple S Balenciaga
Nike Outlet
Asics Sneakers
Ferragamo
Adidas Outlet
Balenciaga
Adidas Official Website
Pandora Jewelry
Pandora
Balenciaga
Pandora Charms Outlet
Pandora
Pandora
Jordan 1
Pandora Outlet
Jordan One
Pandora Charms
Nike
New Nike Shoes
Nike Air Jordans
Asics Shoes Men
Air Max 720
Moncler Jackets Men
Pandora Charms
Nike Airmax
Pandora Jewellery
Air Jordan 1
Asics Outlet Store
Cheap Moncler
Jordan 1 Retro
Shoes Nike
Moncler Sale
Nike Sneakers For Women
Nike Canada
Nike Outlet
Pandora Jewelry
Jordan Shoes
Nike Shoes Women
Balenciaga
Goyard Handbag
Pandoras
Moncler Outlet
Moncler Coats
Nike
Jordans Sneakers
Ferragamo Belt
Nike Running Shoes
Върнете се в началото
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Съб Ное 05, 2022 5:23 pm    Заглавие:  

Adidas Trainers
Nike Canada
Pandora Charms UK
Adidas Originals Superstar
Adidas Shoes
Pandora
Pandora Rings UK
Yeezy
Nike Outlets
Nike Outlet Store
Nike Canada Online
Adidas Superstars
Ultra Boost
Nike Running Shoes For Women
Adidas Shoes
Adidas Shoes
Nike Sneakers For Men
Adidas Store
Nike UK
Adidas Yeezy
Adidas Yeezy 500
Nike Outlet
Yeezy
Adidas Outlet
Nike Outlet
Nike Shoes Outlet
Pandora UK
Nike Canada Online
Adidas Ultra Boost
Nike Clearance
NMD
Yeezys
Adidas Superstar
Nike Outlet Shoes
Yeezy Shoes
Yeezy
Adidas Shoes
Pandora Bracelet
Yeezy Boost 350
Air Force 1
Nike Factory
Nike Outlet
Nike Presto
Adidas Outlet
Pandora Jewelry
Adidas Shoes Outlet
Yeezy 350
Pandora Charms
Yeezy
Adidas Store
Nike Roshe Run
Pandora Jewelry
Yeezy Boost 350
Adidas Yeezy
Pandora Charms
Nike Outlet
Nike Air Force 1 Mid
Adidas Trainers Sale
Nike Sneakers
Off White
Adidas Shoes
Nike Clearance Outlet Online Store
NMD Adidas
Ultra Boost Adidas
Върнете се в началото
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Пет Ное 11, 2022 10:50 pm    Заглавие:  

Nike Factory
Jordan 7
Nike Air Jordan
Nike Shoes
Jordans Shoes Men
Ferragamo Belts
Air Jordan 8
Christian Louboutin Shoes UK
AJ1
New Nike Shoes 2019
Jordan 4s
New Jordans
Asics Outlet
Nike Air Force One
Nike Air Max 270
Yeezy
Jordan Retro
Nike Outlet Store Online
Nike Shoes
Adidas Yeezy Shoes
New Nike
Nike Air Max 95 Essential
Jordan 12's
Air Max 720
Nike Shoes
Air Jordan 11
Nike Presto
Nike Lebron 16
Nike Sneakers For Men
Nike Huarache Women
Nike Shoes
Nike Basketball Shoes
Air Jordans
Nike Air Jordan 1
Nike Outlet Store Online Shopping
Louboutin Shoes
Pandora
Christian Louboutin Outlet
Jordan 1
Nike Jordans
Moncler UK
Pandora Bracelet
Pandora Sale
Jordan 10
Air Jordan Shoes
Nike Clearance
Nike Clearance
Nike Outlet Store
Nike Air Zoom
Jordan 1 High
Jordan 11 Gamma Blue
Air Jordan 9
Nike Basketball Shoes
Nike Outlet Store Online Shopping
Pandora Outlet
Kyrie Irving Shoes
Fjallraven Backpack
Nike Zoom Pegasus 35
Yeezy Boost 750
Pandora Jewelry Official Site USA
Nike Sneakers
Adidas NMD R1
Nike Factory
Pandora Jewelry Rings
Nike Outlet Store Online Shopping
Vans Outlet
Nike Shoes
Pandora Jewelry
Air Force Ones
Pandora Bracelets And Charms
Air Force 1
Lebron 16
Christian Louboutin Shoes
Pandora Charm
Pandora Charms Jewelry
Nike Free Run
Air Jordan Retro
Adidas Sneakers
Adidas Yeezys
Adidas Ultra Boost
Nike Shoes
Nike Sneakers For Women
Air Max
Valentino Sandals
Nike Factory
Nike Running Shoes
Jordan Retro 4
Jordan Retro 32
Lebron Shoes
Jordans Sneakers
Ferragamo
Air Force 1
KD Shoes
Jordan 3
Nike Air Max 720
Pandora
Red Bottoms Louboutin
Jordans Shoes
Pandora Bracelet
NMD
Lebron James Shoes
Nike Air Max 270
Nike Air Max 98
Christian Louboutin Heels
Jordan Shoes For Kids
Adidas Yeezy Boost 350 V2
Nike Clearance Outlet
Cheap Nike
Nike Uptempo
Nike Running Shoes For Men
Red Bottom Shoes For Women
Golden Goose
Nike Store
Christian Louboutin Outlet
Nike Outlet
Nike Outlet
Louboutin Outlet
Nike Outlet
Red Bottom Shoes
Air Max 98 Gundam
New Nike Air Max 2019
Nike Free Run
Jordan retro 14
Pandora Jewelry
Mens Nike Shoes
Pandora Necklace Women
Pandora Rings
Nike Sneakers
Pandora
Jordans 1
Nike Store Online
Christian Louboutin Shoes
Jordan Retro 13
Nike Clearance Store
Louboutin Outlet
Nike Running Shoes For Women
Jordan Retro 13
Nike Store
Nike Shox
Nike Outlet
Nike Cortez
Jordan Retro 11
Ultraboost
Pandora Bracelet Charms
Kyrie Irving Shoes
Pandora Jewelry
Nike Yeezy
Christian Louboutin shoes
Nike Clearance
Nike Black Friday 2020
Fjallraven Backpack
Pandora Canada
Yeezys Shoes
Yeezy Shoes
Yeezy 500 Blush
Nike Jordan 1s
Jordan 11 Retro
Jordan 1
Nike Shoes For Women
Върнете се в началото
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Сря Ное 23, 2022 4:27 am    Заглавие:  

NFL Shop Official Online Store
Wholesale MLB Jerseys
Wholesale Jerseys China
Baseball Jerseys
Cheap Jerseys
Wholesale MLB Jerseys
Cheap NBA Jerseys From China
NFL Jerseys
NHL Jerseys
NFL Jerseys Cheap
Cheap NFL Jerseys
Cheap NHL Hockey Jerseys
Cheap Jerseys From China
Official NFL Jersey
Custom NHL Jerseys
NFL Shop
NBA Store
NFL Jerseys
MLB Jerseys Wholesale
Cheap Jerseys Wholesale
NFL Pro Shop
NFL Store
Cheap Jerseys From China
NBA Jerseys Wholesale
Wholesale Jerseys
NFL Fan Shop
Baseball Jerseys
NBA Jerseys Wholesale
MLB Shop
Cheap Jerseys
NFL Store
NBA Jerseys
Cheap Jerseys
Cheap NFL Jerseys
Cheap Jerseys
Cheap Jerseys From China
NFL Fan Shop
NFL Pro Shop
Cheap Jerseys
NHL Jerseys Wholesale
Wholesale NFL Jerseys
Cheap NFL Jerseys From China
Cheap NBA Jerseys From China
NHL Store Online
Wholesale NFL Jerseys
Cheap NFL Jerseys
Cheap NHL Jerseys
NFL Jersey
Custom Football Jerseys
MLB Jerseys Wholesale
Custom Baseball Jerseys
Cheap MLB Jerseys
New NFL Jerseys
Football Jersey
Football Jerseys Cheap
NHL Jerseys
Cheap NFL Jerseys
NFL Jerseys
NFL Store
New NFL Jerseys
NFL Gear
Cheap Jerseys
NBA Jerseys
NFL Jerseys Cheap
Cheapest Jerseys
Cheap Jerseys From China
NBA Jerseys Shop
MLB Jerseys
Football Jerseys
Wholesale Jerseys
MLB Store
MLB Jerseys
NHL Jerseys Wholesale
MLB Jerseys China
Cheap Jerseys From China
Jerseys Wholesale
NFL Jerseys
NFL Gear
Върнете се в началото
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Пет Ное 25, 2022 5:48 pm    Заглавие:  

Adidas Ultra Boost Women
Adidas Shoes For Men
Adidas Superstar
Adidas Outlet Online
Adidas Shoes
Adidas
Adidas Outlet Store
Adidas
Yeezy 500
Nike Presto Stockx
Adidas UK
Ultra Boost Adidas
Nike Outlet
Nike Outlet
Yeezy 350
Yeezy Boost 350
Nike Clearance
Nike Sneakers
Air Force 1
Nike Outlet Shoes
Nike Air Force 1 High
Nike Clearance Store
Ultra Boost
Adidas Trainers
Official Yeezy Website
Nike Shoes
Nike UK
Pandora UK
Nike Canada
Adidas Yeezy
Adidas Originals Superstar
Nike Factory Outlet
Adidas Yeezy
Nike Running Shoes
Nike Outlet Canada
Pandora Bracelet
Nike Roshe
Nike Sneakers Women
NMD
Yeezy
Pandora Jewelry
Pandora Charm
Pandora
Nike Outlet
Adidas NMD
Nike Canada
Adidas Shoes Outlet
Pandora Charms
Nike Outlet
Adidas Online
Adidas Yeezy
Pandora Rings
Nike Outlet
Off White
Pandora Bracelets
Nikes
Adidas Yeezy
Adidas Running Shoes
Pandora Jewelry
Yeezy 350
Adidas Trainers
Yeezy
Adidas Superstar
Official Yeezy Website
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   Сортирай по:   
Страница 1 от 1 [11 Мнения]  
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
 Главната страница » ПСИХОЛОГИЯ » Психология на развитието
Идете на:  

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкетиPowered by phpBB
[ Time: 0.1316s ][ Queries: 14 (0.0099s) ][ Debug on ]