PSY FORUM

 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
галерияГалерия   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

psy
В момента е: Вто Яну 31, 2023 9:41 am
Часовете са според зоната UTC + 2
 Главната страница » ЗА ФОРУМА » Главна страница » Статии
РОЛЯТА НА ПРЕДРАЗСЪДЪКА В ОТНОШЕНИЕТО НА...
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
Страница 1 от 1 [10 Мнения]  
Автор Съобщение
brr


Регистриран на: 01 Мар 2007
Мнения: 1963
Местожителство: Софи

МнениеПуснато на: Пон Сеп 17, 2007 7:54 am    Заглавие:  РОЛЯТА НА ПРЕДРАЗСЪДЪКА В ОТНОШЕНИЕТО НА...  

РОЛЯТА НА ПРЕДРАЗСЪДЪКА В ОТНОШЕНИЕТО НА РОДНИНИТЕ КЪМ СМЕСЕН БРАК С РОМКА

Автор: Гена Иванова Дошолова

Всеки етнос, всяко семейство има свои табута, които се предават от поколение на поколение.
С раждането си всеки човек приема нормите на поведение и догмите на семейството в което е роден, рода и етноса към който принадлежи.
Едино от табутата е сключване на брак между хората от съответноият етноса. Всяко едно нарушение, всяко едно излизане от приетите норми се счита за нарушение, грях, обида на рода и родителите.
Според научните среди в едно етно пространство могат да възникнат нови връзки между елементите на националната култура, да се развият, да обхванат и да доминират цялостния духовно-културен процес и самото битие на демоса и неговото по-нататъшно развитие.
В днешна съвременна България, продължавт да съществуват табута в тази област. Неодобрението от смесен брак от различни етноси все още битува в душите на хората. Всеки се надява добре да е възпитал децата си, да е предал добродетелите на свия род и етнос, надява се и да бъдат отстоявани и от идните поколения.
Според научните среди в едно етно пространство могат да възникнат нови връзки между елементите на националната култура, да се развият, да обхванат и да доминират цялостния духовно-културен процес и самото битие на демоса и неговото по-нататъшно развитие.
Националният характер като устойчиво образувание е оставил следа и в младите българи, независимо от глобализацията, независимо от мъдростта и толерантността, присъща черта на българина, все още с неодобрение се приемат смесените бракове. Традицията е далечината на миналото , където се пазят скрижалите, това е мястото на родовата памет.
В своято общност българинът се показва като личност изтъкана от норми, вярвания и предразсъдъци.
Източник, причини и функции на предразсъдъка в българската общност:
Предразсъдък е враждебна или отрицателна нагласа към дадени групи, формирани на основата на непълна или погрешна информация при обобщаването на която голяма роля играят емоции и пристрастия. Носят психично удобство или житейска злонамереност.
Различните предразсъдъци се основават на общи позиции по отношение на света.
Предразсъдъкът улеснява ориентацията, макар и понякога да е погрешна, повишава самочувствието, задоволява потребността от по-висок социален статус, спестява психична енергия, допринася за групов психичен комфорт, спомага за утвърждаването на идентичността на групата, сплотява групата.
Предразъдъкът към циганите сред българите все още съществува, независимо от демократичната промяна.
В годините на демокрация младото поколение българи много по-шумно, бурно се възпротиви на моралната ценностна система.
Дързостта на младото поколение предизвика противоречията между три поколения. Младите със своя порив и устрем към промяна, средното поколение раздирано от противоречия възникнали на база моралните устои, грижливо изграждани от предходните поколения и по-възрастното поколение, което се чувства излъгано и ограбено.
Едно от противоречията между поколенията е сключването на смесен брак или съжитилство между мъж и жена от български и ромсик/цигански произход.
Източник на етническия конфликт е етническият предрасъдък, при етническото напрежение, в дъното обикновенно стоят социалните конфликти.
В етно културата на българина все още битува предразсъдъдачното отношението към циганите, все още ги характеризират с –ленност, мързел, нагласа за неработене, егоизъм, безотговорност към семейството, простотия, цинизъм, нахалство, бруталност, крадливост, нечистоплътие, мързеливост, и т.н.
Названието цигани произлиза от гръцки (асинган) - гадател). Те са етническа общност, общият брой на циганите е между 5 и 10 милиона души.
Циганите в България се делят на общности, които се делят на различни групи, различаващи се по начина си на живот - уседнал или чергарски.Техните общности са ясно оформени в групи, и подгрупи, предимно ендогамни, вписващи се в утвърдена йерархия. Циганските групи имат консервативен характер. В големите многочислени уседнали цигански общности границите между групите са отсъпили място на цялостно циганско самосъзнание.
До 90 год. на ХХ век циганския етнос преобладава затворената система, с настъпването на демокрацията, бариерата пода, пречупва се, настъпва промяна в моралните, етичните норми на поведение.
Пречупването на табуто води от колективизъм към индивидуализъм, своеобразна независимост на личността, забелязва се и проява на находчивост.
С настъпването на демокрацията се промени начинът на мислене на населението в България.
Смесените бракове между българин и ромка/циганка са интересно поле за изследване на проява на подсъзнателните образувания, от натрупания колективен опит , балансирането между отделните етно черти и създавене на нова еденица, която включва елементи и от двата етноса. При всички положения се наблюдавт надмощия на някои черти, на една от двете етноси.
Сключването на брак или съжителство на брачни начала винаги е посрещано от социума с определена доза неодобрение и неприемане. В етно културата и на двата етноса български и ромски/цигански в годините до демокрацията сключването на брак става предимно в етноса. Еденични са случайте на смесени бракове. При нарушане на неписаните закони в циганската общност и неподчинението може да доведе след себе си афорестване - снемане на родовата закрила за непокорния, което при такава степен на конфронтация и сегрегация фактически е равно на гражданска смърт.
В някои страни, в това число и сред уседналите цигани и до днес се е съхранила една особена институция - циганският съд (романо крис), която в България се нарича мешер, запазено в подгрупата калдараши.
В годините на младостта се прави избор и се взима решение за пътя в живота. Отстояването на линията на живота, зависи преди всичко от мотивазията и силата на характера.
Смесен брак или съжителство на брачни начала на българин с циганка:
Ролята на предръзсъдъка в отношението на роднините към смесен брък на българин с ромка/циганка, оказва ли въздейстие върху двойката и отношението на двойката към роднините от двата етноса.
За любовта няма етнос, граници, забрани, за нея съществуват други закони, законите на любовта.
За по-лесно протичане на разговор с близките на двойката и със самата двойка използвах следните методи:
1. Анкета
2. Интервю
3. Свободен разговор
С анкетата и интервюто уточних:
• обръщението с което да се обръщам ромка или циганка
• в циганската общност от която е въпросната девойка има ли и други смесени бракове
• отношението на родителите и близките към този брак или съвместно съжителство
• съществува ли предрасъдъкът в българската общност към циганската общност
• отношението на българско семейство и рода към циганска снаха в семейството и в рода.
• кои празници и традиции спазва смесеното семейство
• социализацията на смесеното семйство
При провеждане на първият ни разговор с двойката, поисках съдействието им за написването на реферата, изложих целите си, а именно да разбера отношението на роднините към тях, нуждите и потребностите им, техния бит, за да мога да им бъда и по- полезна и ако има бариера взаимно да я преодолеем.
Чувството за значимост се изрази много бързо, готовността им да ми съдействат изразиха спонтанно, а това ме наведе на мисълта, че действително е налице проблем, който до този момент не е споделян от тяхна страна.
Налице е дистанцията, която те самите са си наложили или насилствено им е наложена от рода и социума.
От предварителният разговор, анализа от направеното интервю и анкети направих извод за причината на наложената изкуствена дистанция.
Жената произлиза от циганският етнос сръбски цигани, които принадлежат към по-голямата циганска общност калдараши. –(Калдараши - известни още като „келдерари“, „калгараши“, живеят разпръснато предимно по села и малки градове изповядват православно християнство, при тях се е запазило “мешерето” и купуването но булката.)
Съгласието на родителите за съжителство или смесен брак, тяхната благословия е много важна. За де се избегнат някои традиции на общността е прието родителите на момичето да я заведат лично в дома на момчето и да я предадат в ръцете му.
Двойката няма гражданси и църковен брак, съжителстват на брачни начала.
Причината поради която не желаят да сключат брак е избягване на допълнителни неприятности и усложнения от страна на двата етноса, където все още битуват табута.
Когато няма сватба родителите на жената я водят в дома на мъжа и бащата я предава в ръцете на мъжа с когото ще живее, по този начин се прекратява обичая купуването на булката и проблемите с циганската общност. Неписаните закони все още имат силно влияние сред тях.
Социализираните цигани отчитат предимството, на законодателната система и се придържат към нейните закони, законите на етноса им постепенно се стопяват и е налице акомодация към българсикя етнос.
Относно обръщението ром или циганин според двата ром звучи литературно по-добре, но циганина си е циганин, той обобщава всичко и хубаво и лошо от качества им.
Родителите на циганката през целият си живот са работили сред българи и тяхната социализация е налице, чувстват се приобщени, полезни със своя труд, но етно културата всеки носи в себе си, това е много личен момент, който се проявява най – вече в семейна среда. Това се подчертава и с езика, който използват в ежедневието в семейна среда.
В семейството на жената се говори предимно на цигански, в семейството на мъжа и се говори само на български, извън семейството езика за общуване дори и сред близките и е на български – това са изисквания поставени от родителите й .
При зададен въпрос притесняват ли се да говорят на цигански в обществото, отговорът е следният – “Не се притесняваме, по-удобно е да говорим на български и всички да ни разбират”
Независимо от пет годишният съвместен живот на смесената двойка, все още озбягват покани за гостуване в роднини и в български семейства.
Оказва се, че причината не е в неприемане, отхвърляне на жуната-циганката, а вътрешно безпокойство, страх от изживяване на подобна нежелана ситуация.
Приемането и уважаването на решението за съвместно съжителство на българин и циганка, в семейството на мъжа се приема мъдро, правото на избор за партньор в живота е право на всеки човек. Игнорират се предразсъдъците и се дава шанс на двойката за доказване, че всяко правило си има изключение.
В рода на мъжа, решението е прието с неодобрение, недоверие и предпазливост. След проведеното интервю с представители от различен пол и възраст изводът ми е, че предрасъдъците битуват повече сред възрастното поколение, което все още поставя под един общ знаменател всички представители на циганската общност. В рода е важно коя ще бъде майка на децата продължители на рода. За тях е вожна е ролята на жената, от нея зависи спазването на традициита, празниците и не на последно място възпотанието на децата.
За младото поколение няма значение кой от каква етнос е, преди всичко на първо място поставят личните качества на човека, а и са по-толерантни. Дават шанс за себеизява и едва след това изразяват мнението си.
В циганският етнос мъжът е приет, гостуванията им и при тях са ограничени, изразяват се предимно в гостуване при празнауване на семйни празници – именни и рожденни дни.
След проведеното интервю и анкети, много от близките останаха учудени и от собственото си поведение, което погледнато след пет години се оказва, че и те все още битуват на стари морални норми на поведения. Осъзнават, че преди всичко всяко човешко същество е човек и след това е човек от дадена етнос.
Дистанцирането, само по себе си води отчуждението, а в този глобализиращ се свят все още всеки човек има нужда от тесен кръг приятели, близки и роднини с които да сподела радости и скърби.
Приобщаването и е по-лесно с младите хора, в очите на старите хора все още се чете носталгията по миналото, независимо от факта, че никой пряко с нищо не не е нанесъл обида, чувствителността е изострена.
След прочитане на материала приеха фактите и направиха извода, че не е била необходима проявената дистанция, проявеното нежелание за присъстват на голями родови срещи по различни поводи.
С наложената си дистанция ограничават възможностите си за комуникация с близките и приятелите си, вследствие на което се е създала тази капсулованост.
Празниците при православните християни се празнуватат и от циганската общност- сръбски цигани. Специфичното е в посрещане на някои празници като: Нова година, Василовден, Бабин ден, Гергьовден, Богородица и сватбените ритуали
Съвременното общество прелага средства за промяна на начина на живот, помага да се промени в положителена посока нравствеността, психичните особености и поведение.
Социализацията и адаптацията на циганите към динамичното ежедневие е предпоставка към тяхната акомодация.
Младото поколение цигани съумяват да използват находчивостта си като даденост и със силният си стремеж за социализация и асимилация с българите, проявяват по-голяма активност в социалния живот. Стремежът им е насочен преди всичко към подобряване на стила им на живот, към приемане, одобрение и утвърждаване не само от социума, а и от отделни личности, които да ги забележат и да им предложат реализация на мечтата им.
Сключването на брак, или съжителство с етнически българин улеснява реализацията на мечтата им, това от своя страна изисква активно включване в задълженията в ежедневието на българското семейство. Предприемане на ангажираност в обществото изгражда себеуважението, отговорността и значимостта и дават нужната сигурност.

ИЗПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА

1. Лекции на проф.д.н М. Драганов – 2006 г. ВСУ
2. “Българино, бъди” –М.Драганов- БАН,София 2003
3. сп.”НАТО-България”-бр.3(9)-2002
4. Интернет – циганска общност
5. Интервю с етнически българи-10 човека
6. Интервю с етнически цигани – 6 човека
7. Анкета с етнически българин
8. Анкета с етническа циганка

АНКЕТА

1. Възраст
От 20 до 30 год.
От 30 до 40 год.
От 4о до 50 год.
2. Пол.
Мъж Жена
3. Етнос
Български Цигански/Ромски
4. Кое обръщение е по-правилно?
Ром Циганин
5. Приемате ли смесен брак между българин и циганка(ромка)?
ДА НЕ
6. Вие склонни ли сте на съвместно съжителство( брак) с човек от друга етнос ?
ДА НЕ
7. Бихте ли приели в рода си член от другата етнос?
ДА НЕ
8. Уважавате ли нравите и обичаите на друга етнос?
ДА НЕ
9. При съвместно съжителство(брак) бихтели живяли с рода си?
ДА НЕ
10. Знаете ли в рода си да имате смесен брак/съжителство между българин и циганка (ромка) ?
ДА НЕ

11. Бихте ли седнали на една маса с българин/циганка(ромка)?
ДА НЕ
12. Бихте ли научили децата си на езика на другия етнос?
ДА НЕ
13. При съвместо съжителство(брак) бихте ли уважали традицийте и на двата етноса?
ДА НЕ

ИНТЕРВЮ
(въпроси към жената)

1. Съгласна ли си да ми отговориш на няколко въпроса относно твоята етнос?
2. Как да се обръщам към теб и твоята общност циганка/и или ромка/и?
3. От коя циганска / ромска подгрупа е твоето семейство?
4. В твоето семейство как приеха решението ти да живееш на брачни начала с българин?
5. По традиция, сметка или по любов да се сключват бракове?
6. В твоят род има ли други смесени бракове и ако има между кои етвоси?
7. Твоето семейство спазва ли цигански/ромски закони?
8. Кои празници празнувате в твоето семейство?
9. Кои празници празнувате в новото ти семейство?
10. Как приемаш близките на съпруга си?
11. Близките на съпруга ти как те приемат?
12. Има ли нещо което да те притеснява в отношението на роднини, съседи и семейни приятели?
13. На какъв език общувш с близките си ?
14. На какъв език общуш със съпруга си ?
15. Каква музикса слушате?
16. Искате ли да имате деца?
17. Каква степен на образование искате да имат деца ви?
18. Искаш ли друго нещо да споделиш с мен?
19. Имаш ли желание след приключване на темата да прочетеш целя материал?

ИНТЕРВЮ
( въпроси към мъжа)

1. Съгласн ли си да ми отговориш на няколко въпроса относно съжителството ти с Д?
2. Как приемаш да се обръщам към събругата ти циганка или ромка?
3. Трудно ли те беше при взимането на решението за съвместно съжителство с жена от друга етнос?
4. Знаеше ли от коя циганска / ромска подгрупа е твоята избранница?
5. В твоето семейство как приеха решението ти да живееш на брачни начала с ромка / циганка?
6. Какво е мнението ти за предрасъдъците?
7. Какво е мнението ти по сметка или по любов да се сключват бракове?
8. В твоят род има ли други смесени бракове и ако има между кои етвоси?
9. Кои празници празнувате в твоето семейство?
10. Кои празници празнувате в новото ти семейство?
11. Как приемаш близките на съпругата си?
12. Близките на съпруга ти как те приемат?
13. Има ли нещо което да те притеснява в отношението на роднини, съседи и семейни приятели?
14. На какъв език общувате в къщи ?
15. Каква музика слушате?
16. Искате ли да имате деца?
17. Каква степен на образование искате да имат деца ви?
18. Искаш ли друго нещо да споделиш с мен?
19. Имаш ли желание след приключване на темата да прочетеш целят материал?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя 
ICQ Номер 
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Пет Окт 28, 2022 4:05 am    Заглавие:  

Nike Air Max 270 Flyknit
Yeezy Boost 350 V2
Nike Shoes
Air Force 1 Women
Air Max
Jordan 11
Wholesale Shoes
Jordans 27
Nike Sneakers
Jordan 4
Pandora Jewelry
Jordan 32
Nike Shoes
Jordan 33
Jordan 17
Nike Zoom
Pandora Outlet
Uptempo
Nike Shoes
Air Max
Nike Blazers
Cheap Nike Shoes
Pandora Jewelry
Pandora Rings
Men Nike Shoes
Adidas NMD R1
Nike Outlet Store Online Shopping
Red Bottom Heels
Air Force 1s
Adidas Wholesale Distributor
Air Jordan 33
Air Jordan
Jordan 1
NHL Shop
New Jordan
NFL Shop
Nike Running Shoes
Lebron James Shoes
Nike x Off White
Nike Blazer
Christian Louboutin Shoes
Nikes Wholesale
Pandora Charms
Nike Wholesale Dealer
Nike Running Shoes For Women
Jordans 29
Nike Womens
Jordans 12
Nike Acg
Air Jordan 25
Nike Air Force 1
Nike Factory
Nike Zoom Winflo 5
Air Jordan Shoes
Nike Outlet
Jordan 26
Pandora Jewelry Official Site
Cheap Adidas Shoes
Jordan 35
Jordan 20
NFL Jerseys
Jordan 22
Jordan 21
Jewelry Pandora
Nike Outlet Store Online Shopping
Nike Free rn
Cheap Jordans Wholesale
Jordan Retros
Jordan 11 Low
Nike Black Friday
Pandora Bracelet
Jordan 12
Nike Sneakers For Men
Pandora Jewelry Official Site
Adidas Yeezy
Nike Outlet
Air Jordan 13
Jerseys Wholesale
Cheap Jordan Shoes
Pandora Jewelry Official Site
Jordan Dior
Pandora Jewelry
Nike Outlet Online
Nike SB Dunk
Retro 12
Infant Jordans
New Nikes
Wholesale Nike Shoes
Nike Shoes
Nike Huarache
Nike Shoes
Jordan 33
Air Jordan Shoes
Nike Outlet Store Online Shopping
Nike Air Max 95
Air Jordan 15
Christian Louboutin
Huaraches
Pandora CZ Ring
Pandora Charms
Nike Shoes
MLB Shop
Kids Jordans
Nike Shoes Wholesale
Nike Clearance
Pandora Rings Official Site
Nike Shoes
Pandora
Air Jordan 14
Jordan 5 What The
Nike Air Force
Cheap Jordan Shoes
Jordan 30
NBA Store Canada
Wholesale Jordans From China Factory
Jordan 19
Jordan Retro 11
Nike Outlet
Jordan 18
Nikes Shoes
Nike Shoes
Jordans 34
Jordan 28
Nike Air Max Men
Nike Jordan 1
Nike Air Max 270
Air Max 97
Adidas Store
Pandora Bracelets
Air Force 1
Pandora Charms
Nike Store
Pandora Charms Outlet
Nike Air Jordan Shoes
Nike Shoes
Foamposite
Nike Huarache
Air Max 720
Nike Free Rn 2019
Nike Air Max
Jordans 23
Pandora Charms
Cheap Jordans
Pandora Jewelry
Wholesale Clothing
Shoes Wholesale
Pandora Black Friday
Jordan 2
Air Jordan 11 Retro
Jordans 13
Jordan 16
NHL Store
Cheap Jordans Wholesale
AJ 1
Jordan 31
Air Max
Jordan 6s
Wholesale Shoes
Nike Cortez
Air Jordan 24
Върнете се в началото
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Нед Окт 30, 2022 3:10 am    Заглавие:  

Christian Louboutin
Jordan 5s
Moncler Coat
Nike Jordans
Nike Air Max 95
Moncler Vest
Air Jordan 4 Retro
Adidas NMD
Air Jordan Retro 8
Jordan 1
Sneakers GGDB
Jordan Retro 11 Mens
Golden Goose Mid Star
Yeezy Shoes
Jordan 4
Jordan 13
Pandora
Jordan 6 Rings
Cheap Jordans
Nike Air Max 98 Cone
Air Jordan 6 Retro
Christian Louboutin Shoes
Vans Store
Jordans 1s
Moncler Jackets
Nike Snkrs
Jordans 11 Retro
Yeezys Shoes
Pandora Jewelry
Valentino Shoes
Pandora Jewelry
Pandora Jewelry
Jordan Shoes For Men
Cheap Jordan Shoes For Men
Moncler Coats
Nike Factory Outlet
Nike Outlet
Jordans Sneakers
Air Jordan Shoes
Jordans 11
Nike Outlet Store Online
Air Jordan
Soccer Cleats
Jordan 6
Jordan 14
Golden Goose For Sale
Jordan 12 Retro
Pandora Jewelry Official Site
Air Jordans
Christian Louboutin Shoes
Air Force One Shoes
Jordan Sneakers
GGDB
Pandora Canada
Jordan 11's
Fjallraven Kanken Backpack
Jordan 1s
Jordan 11 Red
Nike Shoes For Men
Air Jordan 10
Nike Running Shoes Sale
Pandora Ring
Air Jordan Sneakers
Jordans 2021
Nike Kyrie Irving Shoes
Air Max
Air Jordan 11
Jordan Sneakers
GGDB
Jordan Retro 4
Jordan 1 Retro
Yeezy
Jordans Retro
Nike Outlet Store Online Shopping
Red Bottom Shoes For Women
Christian Louboutin Heels
Nike Mens Shoes
Adidas NMD
Golden Goose Sneakers Sale
Jordan Retro 12
Nike Outlet Store
Jordans 11
Air Jordan 11
Moncler Outlet
Yeezy Sneakers
Outlet Golden Goose
Adidas Yeezy
Jordan 5
Air Max 2018
Jordan 12
Nike Shoes Women
Pandora Bracelet Charms
Nike Huarache
New Jordans 2018
Ferragamo
Air Jordan 4
Fitflop Shoes
Asics Running Shoes
Nike Shoes
Jordan 13
Pandora Rings
Red Bottom Shoes
Jordan 3 Retro
Golden Goose Outlet
Red Bottoms Louboutin
Christian Louboutin UK
Jordan 5
Pandora Charms
Yeezy Shoes
Balenciaga Triple S
Jordan 1
Balenciaga
Air Jordan Shoes
Jordan 3s
Air Jordan 12
Lebron Shoes
Jordan 9
Jordan 1
Jordans
Pandora
Golden Goose Shoes
Hermes Birkin
Golden Goose Sneakers
Air Jordan Retro 6
Nike Website
New Jordan 11
Nike Air Max
ECCO
Jordan 12
Nike Air Max 90 Ultra
Nike Air Jordan 1
New Nike Shoes 2021
Air Max 270 Women
Moncler Jackets
Retro Jordans
Air Jordan 1 Low
Christian Louboutin shoes
Jordan Retro
Jordan 11's
Golden Gooses Sneakers Sale
Nike Air Max 270
Air Jordan 1
Nike Outlet
Jordans 4
Harden Shoes
Air Jordans
Jordan Retro
Golden Goose
Pandora Jewelry
Jordan Retro
Adidas Yeezy Boost 350
Nike Factory
Nike Shoes
Air Jordans
Върнете се в началото
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Вто Ное 01, 2022 2:22 am    Заглавие:  

Adidas NMD
NMD Adidas
Off White
Nike Shoes
Adidas Yeezy
Nikes
Adidas Outlet UK
Nike Clearance
Nike Outlet
Yeezy Boost 350 V2
Nike Canada Online Shopping
Nike Air Force 1s
Adidas
Nike Canada
Adidas Superstar Women
Yeezy Boost 350 V2
Outlet Adidas
Nike Factory Store
Nike Canada
Adidas
Adidas Shoes
Official Yeezy Website
Adidas Shoes
Adidas Originals Superstar
Ultra Boost
Pandora Jewelry
Yeezy 500
Yeezy
Pandora Bracelets
Nike Snkrs
Pandora Ring
Adidas
Nike Air Force 1
Adidas Yeezy
Pandora
Nike Shoes Outlet
Adidas Superstar Mens
Nike Running Shoes
Pandora Bracelet
Nike Outlets
Ultra Boost
Adidas Yeezy Boost 350
Nike Outlet Factory
Yeezy
Pandora Charm
Pandora
Nike Clearance Store
Adidas Yeezy
Yeezy
Adidas Trainers
Yeezy
Roshe
Adidas Shoes Men
Adidas Shoes
Nike Trainers
Nike Prestos
Nike Sneakers
Pandora Jewelry
Adidas Ultra Boost
Pandora Bracelets
Nike Store
Nike Canada
Adidas Store
Adidas Outlet Store
Върнете се в началото
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Чет Ное 03, 2022 12:11 am    Заглавие:  

Pandora Bracelet Charms
Pandora Rings
Moncler UK
Pandora Earrings
Nike Zoom Winflo 5
Nike Jordan
Lebron 16
Air Max 2019
Nike Air Max 95 Essential
Nike Clearance
Valentino Shoes
Nike Air Max 98
Nike Huarache
Red Bottom Shoes
Christian Louboutin Outlet
Pandora Rings
Pandora Jewelry
Nike Basketball Shoes
Lebron Shoes
Nike Shoes For Women
Air Max 98
Nike Outlet Online
Nike Outlet
Nike Jordans
Asics Shoes Outlet
Nike Air Force
Nike Running Shoes
Nike Air Max 270 Men
Pandora Canada
Christian Louboutin UK
Nike KD Shoes
Jordan 8
Pandora
Jordan Retro
Yeezy
Nike Outlet Store Online
Yeezy Boost 750
Kyries Shoes
Nike Air Force 1
Nike Outlet Online
Golden Goose
Yeezys
Jordan AJ 1
Jordan 1 High
Nike Outlet Store
Pandora Jewelry
Mens Jordans
Vans
Adidas Yeezys
Jordans Sneakers
Adidas NMD
Christian Louboutin Outlet
Louboutin Outlet
Yeezy 500 Utility Black
Yeezy Shoes
Fjallraven Kanken
New Nike Shoes
Nike Clearance Outlet
Jordan 13 Retro
Pandora Bracelet
Fjallraven Backpack
Nike Shoes For Men Basketball
Jordan retro 14
Nike Running Shoes
Air Jordan Retro
Nike Store
Jordan 7
Nike Air Uptempo
Adidas Ultra Boost Women
Nike Outlet Store Online
Nike Air Max 720
Pandora UK
Pandora Bracelet
Yeezy
Jordans 1
Christian Louboutin Shoes Outlet
Nike Factory
Nike Outlet Store Online
Nike Jordan 1
Michael Jordan Shoes
Kyrie Basketball Shoes
Nike Outlet
Nike Factory Outlet
Nike Prestos
New Nike Shoes
Nike Sneakers
Nike Sneakers For Women
Nike Air Max 95
Christian Louboutin Outlet
Nike Shoes For Kids
Pandora Bracelets Charms
Mens Nike Shoes
Jordan 13 Retro
Pandora Jewelry
Nike Outlet Store Online
Air Force Ones
Adidas Sneakers
Pandora Official Website
Kids Nike Shoes
Jordan 11 Bred
Nike Black Friday Sales
Red Bottom Shoes For Women
Air Force 1
Jordan 3
Nike Air Zoom
Jordans Sneakers
Nike Sneakers For Women
Yeezy Boost 350
Nike Free
Cheap Nike Shoes
Nike Shoes
Adidas NMD R1
Jordan Retro 9
Air Jordan 32
Nike Shoes
Jordan 4s
Nike Factory
Lebron James Sneakers
Nike Shox For Men
Jordan 12s
Nike Outlet
Jordan 1 UNC
Pandora Ring
Nike Clearance Store
Nike Factory Outlet
Lebron 16
Jordan 1
Ultra Boost
Christian Louboutin Heels
Red Bottoms
Louboutin Heels
Jordan 11
Nike Factory Store
New Nike Shoes 2019
Nike Clearance Store
Ferragamo Belts
Pandora Necklace
Jordan Retro 4
Retro Jordans
Jordan 1
New Jordans
Nike Shoes
Nike Cortez Women
Nike Sneakers For Men
Nike Outlet
Pandora Charm
Nike Free Run
Pandora Bracelet
Christian Louboutin Heels
Jordan 10
Nike Air Max
Louboutin Shoes
Nike Running Shoes For Women
Pandora Charms
Jordan 11 Retro
Jordan Kids
Jordan 11 Retro
Ferragamo
Nike Air Max 720
Върнете се в началото
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Чет Ное 03, 2022 3:35 am    Заглавие:  

Ferragamo Belt
Pandora Outlet Online
Nike Air Max 270
Moncler
Pandora Charms Sale Clearance
Wholesale Cheap Jordans
Jordan 5
Salvatore Ferragamo Belt
Nike Shoes Men
Moncler Jackets Women
Balenciaga Sneakers
Air Jordan 1 Low
Pandora Charms
Ferragamo Belts
Moncler Jacket
Jordan 1 Mid
Balenciaga Triple S
Balenciagas
Cheap Jordan Shoes For Men
Women Nike Sneakers
Pandora Bracelets
Nike Outlet
Pandora Charms Outlet
Asics Gel Kayano
Air Jordans 1
Puma Shoes
Pandora Official Site
Nike Store
Air Jordan
Pandora
Nike Women Shoes
Nike Mens Shoes
Nike Air Jordan 1
Dior Jordan 1
Adidas Running Shoes
Pandora Charms
Nike Shoes
Goyard Bag
Pandora Jewelry
Best Nike Running Shoes
Shoes Ferragamo
Pandora
Pandora Jewellery
Pandora Rings
Pandora Bracelet Charms
Adidas Shoes Women
Pandora Official Site
Pandora Jewelry
Ferragamo
Pandora Jewelry Black Friday
Jordan 1 High
Adidas Canada
Nike Air Max 720
Air Jordan 1 Retro
Adidas Clearance Sale
Pandora Jewelry
Pandora Charms
Nike Shoes
NMD
Asics Shoes
Asics Shoes
Adidas Official Site
Pandora Charms
Nike Air Max
Moncler Coats For Women
Pandora Charms Outlet
Pandora Jewelry
Pandora Charms
Pandora Charms
Adidas Store
Pandora Bracelet
Pandora Jewelry
Jordans Sneakers
Moncler Outlet
Goyard Handbags Outlet
Cheap Moncler Jackets
Pandora Charms
Best Basketball Shoes
Air Jordan 1 Mid
Pandora
Pandora
Pandora Jewelry
Jordan Retro 1 High OG
Pandora Outlet
Nike Store
Balenciaga
Moncler Jacket
Nike Canada
Balenciaga Shoes
Jordan 1s
Pandora Charm Bracelet
Pandora Outlet
Pandora Jewelry
Pandora Bracelet
Moncler Sale
Nike Canada
Asics Shoes Women
Adidas Sneakers Men
Nike Outlet Store
Pandora Jewelry Official Site
Nike Outlet
Balenciaga
Moncler Coats
Yeezy Shoes
Pandora Jewelry Official Site
Pandora Bracelets
Adidas Yeezy
Asics Outlet
Wholesale Jordan Shoes
Adidas Shoes Men
Nike Canada
Pandora Jewelry
Pandora Charms Outlet
Pandora
Air Jordan 1 Low
Pandora Charms
Pandora Outlet
Nike Jordans
Moncler Coat
Pandora Official Site
Cheap Adidas Shoes
Nike Air Max 97
Pandora Outlet
Pandora Jewelry
Pandora Rings Official Site
Air Jordan 1 Mid
Pandora Jewelry
Balenciaga Sneakers
Air Jordan 1 Retro
Nike Outlet Store
Jordan 1
Nike Shoes
Nike
Asics Sneakers For Women
Jordan Shoes
Pandora Jewelry
Pandora Store
Moncler Outlet
Jordan Ones
Pandora Charms
Pandora Jewelry Official Site
Pandora Bracelets
Women Nike Shoes
Pandora Bracelet
Asics Running Shoes For Men
Pandora Jewelry
Wholesale Jordan Shoes From China
Nike Shoes Outlet Online
Pandora Jewelry
Pandora Jewelry
Cheap Moncler Coats
Adidas Trainers
Nike
Nike Sneakers For Men
Adidas Canada
Air Jordan 1 Retro
Pandora Jewelry Official Site
Върнете се в началото
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Съб Ное 12, 2022 8:46 pm    Заглавие:  

Jordan 13
Jordan 3
Jordan 1 Low
Air Jordan Retro
Pandora
Air Jordan 12
Yeezys
Balenciaga Triple S
New Jordans
Jordan 5
Pandora Charms
Christian Louboutin
Jordan Retro 12
Nike Huarache
Yeezy Shoes
Jordans Sneakers
Nike Shoes
Jordans Shoes
University Blue Jordan 1
Jordan 11 GYM Red
Jordan 4 Retro
Air Jordan Retro 10
Louboutin Shoes
Jordan 1
Nike Jordan 1
Moncler Jackets Outlet
Golden Goose
Nike Outlet
Nike Official Website
Jordan 14
Christian Louboutin UK
Golden Gooses Sneakers
Nike Jordan
Pandora
Pandora Bracelet
Moncler Coats
Red Bottoms Louboutin
Jordan 13s
Air Jordan Shoes For Men
Air Max
GGDB
Jordan Retro 11
Red Bottoms Louboutin
Jordan 8
Air Force One Shoes
Retro 4 Jordans
Air Jordan 11
Pandora Jewelry
Golden Goose Sneakers
Pandora
Mid Star Golden Goose
Air Jordan 11
Nike Air Max 98
Air Max 95
Pandora Jewelry
Nike Snkrs
Red Bottom Shoes
Nike For Women
Air Jordan 1s
Air Max 2018
Pandora Charms
Air Jordan Sneakers
Pandora
Yeezy
Nike Sale
Jordans Retro
Golden Goose Sneakers
Nike Outlet Store Online Shopping
Air Max 270 Women
Nike Outlet
Air Jordan 11
Jordan 1
Air Jordan 12
Adidas NMD
Nike Factory
New Jordan 11
Valentino Shoes
Air Max 270 Price
Air Jordan 6
Air Jordans
Hermes Birkin Bag
Lebron Shoes
Louboutin Shoes
Pandora Ring
Nike Air Jordans
Jordan 4
Adidas Yeezy
Pandora Jewelry
Ferragamo
Nike Outlet
Cheap Jordans
Pandora Rings
Jordan 6 Rings
Asics Running Shoes For Women
Jordan 11 For Sale
Jordans Retro
Cheap Nike Shoes
Christian Louboutin shoes
Mens Nike Shoes
Yeezy
Nike Shoes For Women
Jordans 11
James Harden Shoes
Golden Goose Sale
Moncler Jackets For Women
Vans
Nike Air Max 90 Ultra
Jordan 1 Retro
Air Jordan
Jordan 5s
Moncler Jacket
Jordan Retro 3
Golden Goose Sneakers Men
Nike Outlet Store Online Shopping
Jordan 1
Air Jordan Retro 9
Jordan Shoes Retro
Nike Outlet
Nike Outlet
Jordan 11 Low
Jordan 4
Christian Louboutin
Golden Goose Outlet
Jordans Sneakers
Adidas NMD
Air Jordan 11s
Moncler Vest
Fitflop Sandals
Jordan 1 Mid
New Jordans 2021
Adidas Yeezy Boost 350
GGDB Sneaker
Kyrie Irving Shoes
Nike Air Max
Jordan 12
Kanken Backpack
Jordan Retro 11
Air Jordan Sneakers
Jordan 12 Retro
Soccer Shoes
Jordan 6
GGDB
Balenciaga
Jordan 4
Air Jordan
Jordan 11s
Jordan Shoes For Women
Air Jordan Retro 6
Moncler
Jordan 5
Golden Goose Shoes Women
Retro Jordans
ECCO Shoes
Yeezys
Върнете се в началото
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Сря Ное 16, 2022 12:34 am    Заглавие:  

New Jordan
Nike Outlet Store
Christian Louboutin Outlet
Christian Louboutin Outlet
Ultra Boost
Pandora Earrings
Louboutin Heels
Nike Shoes
Nike Shoes
Nike Factory
Nike Cortez Women
Christian Louboutin Shoes
Jordan 7
Nike Running Shoes For Men
Jordans Retro
Jordan 13 Retro
Nike Cortez Men
Vans Shoes
Jordan retro 14
Ferragamo
Red Bottom Shoes
Adidas Yeezy Boost 350
Air Jordan Retro
Nike Outlet Store Online Shopping
Pandora
Nike Free
Pandora
Nike Sneakers For Men
Nike Factory Outlet Store Online
Nike Sneakers For Men
Jordan Kids
Pandora Charms
Jordan Shoes For Men
Nike Epic React
Womens Nike Shoes
Nike Air Max 98
Pandora Jewelry
Jordans Sneakers
Yeezy Boost 350 V2
Lebron James Shoes
Nike Black Friday Deals
Yeezy Boost 350
Pandora Bracelets And Charms
Adidas Ultra Boost Men
Kevin Durant Shoes
Jordan Retro 11
Pandora Jewelry Official Site USA
Kyrie Shoes
Adidas Sneakers For Men
Pandora Bracelets
Jordan 9
Nike Shoes For Women
Jordans Shoes
Jordans Sneakers
Nike Sneakers For Men
Nike Air Max 95
Nike Outlet
Nike Air Force 1 Men
Christian Louboutin Shoes
Nike Shoes For Women
Jordan Retro 4
Air Force 1 Low
NMD
Air Jordan 1 Mid
Nike Factory Store
Nike Website
Nike Outlet Store Online Shopping
Nike Outlet
Nike Zoom Fly
Red Bottoms Louboutin
Nike Presto
Nike Outlet Store
Yeezy 500 Blush
Nike Air Zoom Pegasus 36
Nike Basketball Shoes
Nike Clearance
Valentino Sneakers
Nike Air Max 270
Cheap Nike Shoes
Pandora Jewelry
Nike Air Jordan
New Nike Air Max 2019
Air Jordans
Nike Outlet Store Online
Nike Air Max 95
Red Bottom Heels
Air Max 98
Nike Air Max 720
Nike Jordan 1
Nike Factory Outlet Store Online
Air Jordan 10
Christian Louboutin Heels
Air Jordan 1 High
Christian Louboutin Shoes
Nike Shoes 2019
Yeezys
Yeezy
Adidas Yeezy
Pandora UK
Asics Shoes
AJ1
Pandora Canada
Nike Outlet Store Online
Nike Lebron 16
Jordan 12's
Pandora Charms
Jordan 11
Womens Nike Shoes
Nike Yeezy
Pandora Jewelry Official site
Nike Huarache Men
Jordan 1 UNC
Nike Store
Nike Factory
Lebron James Shoes
Jordan 1
Louboutin
Nike Kyrie
Red Bottoms
Pandora Necklace For Women
Adidas NMD R1
Nike Air Force One
Air Jordans 1
New Nike Shoes
Air Jordans
Jordan 8
Air Jordan 3
Jordan 4s
Ferragamo
Nike Outlet Store Online Shopping
Fjallraven Backpack
Lebron 16
Christian Louboutin Outlet
Nike Clearance Store
Basketball Shoes
Nike Air Max 720 Men
Jordan 11 Gamma Blue
Pandora Earrings
Nike Running Shoes
Yeezy Shoes
Nike Clearance Sale
Nike Clearance Store
New Nike Shoes
Golden Goose
Pandora Charm Bracelet
Jordan Retro 32
Nike Clearance
Pandora Bracelet Charms
Nike Shoes For Kids
Nike Air Max
Jordan Retro 13
Air Force Ones
Moncler Outlet
Air Jordan Shoes
Fjallraven Backpack
Pandora Rings
Womens Nike Shoes
Pandora Charms
Nike Free
Върнете се в началото
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Пон Ное 21, 2022 12:04 am    Заглавие:  

Adidas Superstar
Adidas Originals Superstar
Nike Air Force 1
Pandora
Nike UK
Adidas Superstar
Nike Canada
Nike Air Force 1
Nike Sneakers Men
Nike Roshe Run
Yeezy
Adidas Yeezy
Official Yeezy Website
Off White Shoes
Yeezy 500
Nike Canada
Adidas Ultra Boost
Ultra Boost
Adidas NMD
Adidas Outlet Store
Adidas
Pandora Jewelry
Nike Outlets
Nike Air Presto
Adidas Store
NMD
Nikes
Pandora Rings UK
Yeezy
Pandora Bracelets
Yeezy
Adidas
Nike Outlet
Adidas Outlet
Nike Outlet Canada
Nike Clearance Store
Adidas Trainers UK
Pandora Bracelet
Nike Running Shoes
Yeezy Boost
Pandora Charm
Pandora Bracelet Charms
Adidas UK
Nike Canada Online Shopping
Adidas Shoes
Yeezy Boost 350
Yeezy 350
Adidas Shoes Men
Nike Outlet Store
Nike Factory
Adidas Ultra Boost Women
Nike Canada Online
Nike Shoes
Yeezy
Adidas Yeezy Canada
Outlet Adidas
Yeezy 350
Nike Clearance
Adidas
New Adidas Shoes
Nike Snkrs
Nike Outlet
Pandora Jewelry
Pandora
Върнете се в началото
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Сря Ное 23, 2022 5:12 am    Заглавие:  

Cheap NFL Jerseys From China
Cheap NFL Jerseys From China
NFL Store
Jerseys Cheap
MLB Jerseys
NFL Gear
NFL Pro Shop
Cheap Jerseys China
MLB Jerseys Wholesale
Cheap Jerseys Wholesale
Baseball Jerseys
NFL Store Online Shopping
Custom NFL Jersey
Cheap Jerseys Wholesale
NFL Store
Cheap Jerseys
Cheap NFL Jerseys
NBA Store
NBA Shop
NFL Jerseys
NHL Jerseys Cheap
NFL Jerseys
NBA Clothing
Wholesale Jerseys
Wholesale Jerseys
Jerseys Cheap
Cheap NBA Jerseys
Jerseys Wholesale
MLB Jerseys
Wholesale MLB Jerseys
Football Jerseys Cheap
Cheap Jerseys Wholesale
Cheap NFL Jerseys From China
Cheap China Jerseys
Football Jersey
Custom Football Jerseys
MLB Store
Cheap Jerseys China
Cheap NBA Jerseys
Baseball Jerseys
NFL Store
New NBA Jerseys
Cheap NHL Jerseys
NHL Store
MLB Jerseys China
Cheap Jerseys From China
Wholesale NFL Jerseys
MLB Jerseys
MLB Jerseys Wholesale
NFL Pro Shop
Cheap NFL Jerseys
NHL Jerseys Cheap
NFL Jerseys
Cheap NHL Jerseys China
NFL Football Jerseys For Sale
NFL Jersey
NBA Jerseys
NHL Store Online
NFL Shop Official Online Store
NFL Store
Official MLB Jerseys
Cheap Jerseys From China
NHL Jerseys Cheap
Cheap NFL Jerseys From China
NFL Jersey
Cheap MLB Baseball Jerseys
NFL Jerseys
Cheap Jerseys Wholesale
NHL Jerseys
MLB Shop
Cheap NFL Jerseys
NFL Pro Shop
NBA Jerseys
Cheap Jerseys Wholesale
NFL Jerseys
Cheap Football Jerseys
NFL Gear
Wholesale Jerseys China
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   Сортирай по:   
Страница 1 от 1 [10 Мнения]  
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
 Главната страница » ЗА ФОРУМА » Главна страница » Статии
Идете на:  

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкетиPowered by phpBB
[ Time: 0.1371s ][ Queries: 14 (0.0061s) ][ Debug on ]