PSY FORUM

 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
галерияГалерия   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

psy
В момента е: Вто Яну 31, 2023 8:57 am
Часовете са според зоната UTC + 2
 Главната страница » ПСИХОЛОГИЯ » Психодиагностика
Методики, разработени от БАН
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
Страница 1 от 1 [10 Мнения]  
Автор Съобщение
brr


Регистриран на: 01 Мар 2007
Мнения: 1963
Местожителство: Софи

МнениеПуснато на: Сря Май 23, 2007 6:27 pm    Заглавие:  Методики, разработени от БАН  

МЕТОДИКИ, РАЗРАБОТЕНИ, АДАПТИРАНИ И СТАНДАРТИЗИРАНИ В ИНСТИТУТА ПО ПСИХОЛОГИЯ - БАН


Комплексна методика за подбор и оценка на ръководен персонал (Assessment Center). Авторски колектив: ст.н.с. д-р В.Русинова, н.с. д-р Л.Василева, спец. С.Жильова.
Методиката се състои от две части. В първата се изследват основните критерии за успешното изпълнение на професионалната дейност на ръководния персонал в конкретната организация. Въз основа на тези критерии се определя системата от методи за психологична оценка на поведението. Във втората част се провежда изследването на включения в него ръководен персонал. Използват се: интервюта, тестове, симулации на критични и често срещани ситуации в ръководната дейност на конкретната организация, самооценъчни методи и експертни оценки. В резултат от изследването могат да бъдат установени силните и слабите страни на ръководители и ръководни екипи с цел оценка и подобряване на тяхната дейност.

Индикатор на професионален стрес на К.Купър. Адаптиран и модифициран за български условия от ст.н.с. д-р В.Русинова, н.с. д-р Л.Василева, спец.С.Жильова.
Методиката е комплексна и включва 6 въпросника, които анализират 7 параметъра на професионалния стрес. Изследват се източници на стрес в организацията; личностни характеристики (поведение тип А и локализация на контрола в труда) и стратегии за справяне със стреса като медиатори на психичното напрежение в работата; удовлетвореност от труда, физическо и психично здраве и някои поведенчески характеристики като ефекти от преживяване на стреса. Всеки един от въпросниците може да се използва и самостоятелно. Те имат висока степен на надеждност.

Тест за изследване локализацията на контрола в професионалната дейност по П.Спектър. Модифициран и адаптиран за български условия от ст.н.с. д-р В.Русинова, н.с. д-р Л.Василева, спец.С.Жильова.
Чрез теста се диференцират лицата с външна и вътрешна локализация на контрола. Лицата с вътрешна локализация на контрола разчитат на себе си за успех и реализация в работата в по-голяма степен в сравнение с лицата с външна локализация на контрола, които вярват, че въздействието на външните фактори за успеха е определящо. Тестът се използва за откриване на индивидуални разлики, важни за професионалната дейност и има висока степен на надеждност.

Тест за изследване на компонентите на психичното състояние на О.Микшик. Адаптиран за български условия от ст.н.с д-р В.Русинова.
Чрез този тест се изследва спецификата на психичното състояние в даден момент. То се анализира чрез 8 елемента: комфорт, активност, реактивност, стрес, депресия, удовлетвореност, угриженост, страх. Тестът може да бъде използван в три варианта: за изследване на психичното състояние в различни периоди у едно лице или за сравнение на три различни лица или групи в определен период от време. Той е с висока степен на надеждност.

Тест за изследване на мотивацията за постижение. Автори: ст.н.с. д-р В.Русинова, спец. С.Жильова.Чрез теста се изследва мотивацията за успех: насоченост към планиране и успешен резултат, страх от неуспех, отговорност при изпълнение на дейността, готовност за поемане на риск за постигане на ефективност в работата и живота. Тестът съдържа 33 твърдения, на които се отговаря по 4-степенна скала. Използва се за анализ на степента на мотивация за успех в трудовата дейност в организациите, а така също и за личностна диагностика.

Въпросник за изследване на стила на ръководство. Автори ст.н.с. д-р В.Русинова, н.с. д-р Л.Василева.
Изследват се 4 стила на ръководство в организациите: административен, производствен, иноваторски и интегративен. Въпросникът представя ситуации във важни за управлението на организациите области. Всяка ситуация предоставя 4 възможни отговора, съответстващи на четирите стила. Въпросникът се адаптира към конкретна организация след запознаване с нейната основна дейност.

Тест за изследване на контактност, общителност, убедителност, толерантност. Автори: ст.н.с д-р В.Русинова, спец. С.Жильова.
Чрез теста се изследват личностните характеристики контактност, общителност, убедителност и толерантност, които са важни за доброто изпълнение на много професионални дейности. Методиката може да се използва за професионален подбор, оценка на персонала и личностна диагностика. Състои се от 33 твърдения, на които се отговаря по 4-степенна скала.

Тест за изследване на енергичност, активност, работоспособност. Автори: ст.н.с. д-р В.Русинова, спец. С.Жильова.
Тестът се състои от 16 твърдения, на които се отговаря по 4-степенна скала, разпределени в две подскали: енергичност, активност и работоспособност. Подскалата “енергичност и активност” включва физическа енергия, активност в определена дейност, бодрост. Подскалата “работоспособност” изследва степента на уморяемост през работния ден, издръжливост на напрегната работа и др. Тестът се използва за диагностика, подбор и оценка на персонала в организациите.

Тест за изследване на адаптивност и устойчивост на стрес. Автори: ст.н.с д-р В.Русинова, спец. С.Жильова.
Състои се от 19 твърдения, на които се отговаря по 4-степенна скала и се разпределят в две подскали: адаптивност и устойчивост на стрес. Адаптивността като относително устойчива личностна характеристика включва гъвкавост, лесно приспособяване към хора и нови условия, бързо усвояване на правила и норми. Устойчивостта на стрес се изразява в запазване на спокойствие и успешно справяне с проблеми и трудни ситуации. Тестът се използва за личностна диагностика, подбор и оценка на персонала в организациите.

Въпросник за изследване на мотивацията за труд. Автор ст.н.с д-р В.Русинова.
Въпросникът съдържа 18 твърдения с възможност за отговор по 4-степенна скала. Твърденията се отнасят до характеристики на трудовата дейност, които имат значение за личността при избор на нова работа. Обръща се внимание на значението на съдържанието на работата, на заплащането, на сигурността, на възможностите за развитие и др. Въпросникът дава възможност да се оцени подбудителната сила на всяка от представените характеристики за направения избор.

Тест за изследване на педантичност. Автори: ст.н.с. д-р В.Русинова, спец. С.Жильова.
С теста се изследва педантичността като относително трайна характеристика на личността. Тя включва насоченост към детайлно изпълнение на работата, прецизност, последователност, стриктно спазване на правила и др. Тестът се състои от 16 твърдения, на които се отговаря с 4-степенна скала Използва се за личностна диагностика при подбор и оценка на персонал.

Въпросник за анализ на работата и организацията й. Автори: ст.н.с. д-р В.Русинова, Пл.Петров, С.Жильова
Въпросникът съдържа 86 твърдения с възможност за отговори на 5-степенна скала и е с висока степен на надеждност. Чрез методиката се анализират: съдържанието на работата; планирането, контрола и организацията й; начините за предоставяне на информация; системата за стимулиране и заплащане; условията на работното място; взаимоотношенията; стила на ръководство, както и възможностите за повишаване на квалификацията и професионално развитие. Въпросникът отговаря на европейските стандарти и с него се анализира реалното състояние на различни организации, свързани с извършване на трудова дейност.

Въпросник за изследване на удовлетвореността от организацията на работното място. Автори: ст.н.с. д-р В.Русинова, Пл.Петров, С.Жильова
Въпросникът съдържа 54 твърдения с възможност за отговори по 4-степенна скала. Има висока степен на надеждност. Чрез него се изследва степента на удовлетвореност от работата като цяло, от организацията на контрола, планирането и информирането, от системата на стимулиране и заплащане, от възможността за повишаване на квалификацията, от безопасността и физическите условия на работното място, от взаимоотношенията и стила на ръководство. Резултатите от изследването дават възможност да се открият слаби места в организацията на работата, за да се вземат мерки за нейното подобряване.

Тест за изследване на злопаметност по Капрара. Модифициран и адаптиран за български условия от ст.н.с. д-р Й.Зографова.
Скалата е създадена от италианския социален психолог Капрара за измерване на индивидуалните различия по злопаметност, готовност, привичност да се търси реванш и склонност към отмъстителност у личността. Тестът е самостоятелен, но се използва и за системно изследване на агресивното поведение заедно с други скали за агресивност, толерантност към насилие , раздразнителност и др.
Тест за изследване на толерантността към насилие по Капрара, Цинани и Мацоти. Модифициран и адаптиран за български условия от ст.н.с. д-р Й.Зографова.
Тестът има за цел да измерва нагласи към насилие с политическо съдържание /или идеологическо/, към насилие върху хора и/или тяхната собственост и насилие без причина. Изграждането на скалата е логична стъпка в изследването на агресивността на Капрара и неговите колеги. С толерантността към насилие /ресЯ. агресивността/ се проучва латентен фактор при различните прояви на деструктивно поведение. В изследванията толерантността към агресия и насилие се оказва един от най-силните предиктори за проявата на агресивно поведение.
Въпросник за агресивност, междуличностни отношения и нагласи към агресивност на публични личности и организации. Автор: ст.н.с. д-р Й. Зографова
Въпросникът включва индикатори за вербалната агресивност на лицата, за отношенията им със семейство, приятели, колеги, както и индикатори за инструментална агресивност. Включени са въпроси, предизвикващи когнитивните и афективни процеси у лицата, при осигурена социално-психична защита /чрез затворени въпроси/. Те трябва да преценяват доколко съзнателно са увеличили своята активност до степен на агресивност поради трудните житейски обстоятелства и социални ситуации през различни минали периоди, в сравнение с настояща ситуация.

Тест за агресивност на Бъс и Уорън. Модифициран и адаптиран за български условия от ст.н.с. д-р Й.Зографова.
Тестът представлява най-нова версия на въпросник за измерване на различни видове агресия. Той съдържа 34 айтема, разпределени в пет подскали: физическа агресия, вербална агресия, гняв, враждебност, индиректна агресия.

Въпросник за измерване нагласите към насилие и доверие в масмедиите. Автор: ст.н.с.Т. Стоицова, д.пс.н.
Въпросникът съдържа 47 айтема, по които изследваните лица изразяват своето мнение в 5-степенна, Ликертов тип скала за съгласие/несъгласие, на която е дефинирана всяка от степените. Обработката на получените първични данни се прави чрез прилагане на факторен анализ.

Тест за измерване на когнитивни стилове по Слоукъм. Адаптиран от ст.н.с. Т. Стоицова, д.пс.н.
Оригиналният тест е създаден по теорията на Карл Юнг за когнитивните стилове. Когнитивните стилове разкриват начина, по който хората възприемат и преработват информацията, постъпваща отвън. Възприемането се основава предимно на сетивността или на интуицията, а преработването се извършва предимно по рационално мисловен или по чувствен път. Съчетаването на двете двуполюсни дименсии определят четири когнитивни стила: 1. Сетивност/Мислене; 2. Интуиция/Мислене; 3. Сетивност/Чувстване и 4. Интуиция/Чувстване. Тестът е свободен от културно влияние и съдържа общо 16 айтема, разпределени в две части.

Метод за идентифициране на фигуративния език по Х.Полио. Разработен за български условия от ст.н.с. Т. Стоицова, д.пс.н.
На основата на феноменологичния и психолингвистичния подход в психологията е изготвено ръководство за трениране идентифицирането на фигуративния език в българската реч. Ръководството дава възможност за идентифицирането на 14 фигури на речта. Организирано е в пет части, включващи по две секции: дидактична секция и секция за упражнение. В приложение (само за специално обучени специалисти) се дават таблици и схеми за изчисляване съгласуваността на експертите, идентифициращи фигурите на речта. За да може специалист да си служи с цитираното ръководство, е необходимо допълнително обучение в група от вече обучени експерти, което е малко по-продължително.

Въпросник за оценка на възприет стрес по Коен, Камарк. и Мермелштейн. Адаптиран и модифициран от доц. д-р Г.Карастоянов, ст.н.с.д-р А. Русинова-Христова
Въпросникът измерва степента, в която изследваните лица оценяват събитията в живота си като стресови. Състои се от две части: PS-1, свързана с оценка на непредсказуемостта, неконтролируемостта и претовареността през последния месец. Предполага се, че резултатите от метода отразяват равнището на възприет стрес валидно за период от четири до осем седмици и PS-2, насочена към оценка на същите параметри, приложени към преживяно конкретно стресово събитие. PS-1 се състои от 7 позитивно и 7 негативно формулирани айтема, чиито отговори са представени в 5 степенна скала. PS-2 се състои от четири въпроса, посредством които изследваните лица описват конкретно проживяно стресово събитие, след което попълват психологически въпросник за степента на възприет стрес през време на описаното събитие.

Въпросник за предпочитани стратегии за справяне със стреса по Карвър, Шейер и Вайнтрауб. Адаптиран от доц. д-р Г. Карастоянов, ст.н.с. д-р А.Русинова-Христова.
Въпросникът оценява различни начини, чрез които хората се справят със стреса. Включва 14 скали, всяка от които се състои от четири айтема: активно справяне; планиране; потискане на конкуриращи се активности; въздържане; търсене на инструментална подкрепа; търсене на емоционална подкрепа; позитивно преосмисляне и развитие; отричане или неприемане; примиряване или приемане на станалото; обръщане към религията; фокусиране върху емоциите и изразяването им; поведенческа дезангажираност; психическа дезангажираност; употреба на алкохол или наркотици.
Съществува и втори вариант на въпросника, съставен от същите скали, но с тази разлика че айтемите са преформулирани така, че изследваните лица да опишат какво са чувствали и правили по време на конкретна стресова ситуация.

МВТІ (Myers-Briggs Type Indicator). Адаптиран с научна цел от ст.н.с. д-р А. Русинова-Христова
Методът е конструиран от Майерс и Бригс, на основата на теорията на К.Юнг за психологичните типове. Според нея всеки човек използва 4 основни психични функции или процеси (Усещане, Интуиция, Мислене и Преживяване), както и 2 нагласи (Екстраверсия и Интроверсия) за съзнателна ориентация спрямо външния свят. Допълнително са формулирани още 2 нагласи (Съждение и Възприятие), които подпомагат процеса на определяне вътрешната динамика на личностните предпочитания.
кстраверсия – нагласа, която отразява насочеността на вниманието по отношение на външния свят. Интроверсия – нагласа, която е насочена към собствената позиция и личен свят. Усещане – функция, която се отнася до възприемане на наблюдаемото чрез неговата конкретика. Интуиция - възприемане на възможности, смисъл и значения, боравене с хипотези по пътя на инсайта. Мислене – функция, която свързва идеите по пътя на логиката. Преживяване – функция, която се обляга на личните и групови ценности. Тя е по-субективна отколкото мисленето. Съждение – нагласа, която показва коя от ирационалните функции (мислене или преживяване) се използва и се наблюдава във външния свят. И Възприятие – нагласа, която показва коя от рационалните функции (усещане или интуиция) се наблюдава във външния свят. Описаните личностни характеристики представляват дихотомни скали, които се измерват чрез 126 твърдения във формат на „форсиран избор”. Крайният резултат от прилагането на МВТІ е получаване формула на типа, която дава възможност за задълбочена личностна диагностика. Методът се прилага за психологична диагностика и консултиране в областите на семейното и кариерното консултиране, в образованието и във фирменото управление.

Метод за изследване на категориалната и дименсионална структура на ценностната система по Шварц и Билски. Адаптиран за български условия от ст.н.с. д-р К. Байчинска
Методът позволява да се измери значимостта на 10 ценностни категории: сигурност, традиция, конформност, универсализъм, доброжелателност, себенасоченост, хедонизъм, постижения, власт и две биполярни дименсии - себетрансцедентиране/ себеутвърждаване и консерватизъм/откритост към промяна, характеризиращи базалната човешка мотивация на индивидуално ниво. Той позволява също да се сравнят ценностите на дадена култура с тези в други култури или културни региони. Като основа за сравнение служат 7 категории: консерватизъм, автономност, йерархия, майсторство, хармония и егалитаризъм и три биполярни дименсии, характеризиращи културалното ниво на ценностната система. Методът е използуван в най-голямото крос-културното изследване на ценностите през 90-те години, в което участвува и България. Данните за ценностите на българската култура и българина, събрани през 1995г., могат да бъдат използувани с цел да се установи динамиката в ценностната система.

Въпросник за обективно измерване на статуса на психосоциална идентичност по Адамс и кол. Българска адаптация – ст.н.с. д-р К.Байчинска, д-р М.Стефанова
Въпросникът се базира върху идеите на Е.Ериксън и Дж. Маршиа за наличието на 4 статуса на психосоциалната идентичност: изградена, предрешена, мораториум и дифузия. Адаптиран е за български условия и има добра конструктивна и предикативна валидност. Надеждността на инструмента е потвърдена. Времето за попълване на въпросника е от 20 до 30 минути. Той дава възможност да се проследят както интраиндивидуалните промени в процеса на изграждане на психосоциална идентичност, така и интериндивидуалните различия между възрастови, етнически групи или групи, образувани по полов или по друг признак. Методът може да бъде използван от училищни психолози и педагогически съветници за сравняване на групи с отклоняващо се поведение и в норма, както и за редица други изследователски цели.

Въпросник за измерване стила на вземане на решение по Франкен. Българска версия разработена от ст.н.с. д-р Р.Божинова, н.с. д-р С. Василева и н.с. Т.Павлов.
Методът измерва стила на вземане на решение по отношение проявата на активност/решителност и индивидуална отговорност. Въпросникът съдържа две скали: първата – насочена към диференциране на индивидите в термините на активни/решителни; втората е ориентирана към разграничаване на лица, предпочитащи свободата на избора и личната отговорност. Съдържа 44 айтема и се използва при диагностика, при подбор на кадри за ръководен тип дейност.

Тест за изучаване стратегиите на вземане на решение на Каган. Приложен в български условия от ст.н.с. д-р Р.Божинова.
Тестът идентифицира когнитивния стил импулсивност / рефлексивност като индивидуална особеност активно включена в процеса на избор на алтернатива. На тази основа се определя типа на прилаганата от индивида стратегия на вземане на решение свързана с: а/продължително и прецизно обмисляне на вземаните решения; б/бързо, спонтанно вземане на решение и многократното му коригиране. Използва се за индивидуална диагностика, при подбор на кадри за изпълнителски тип дейност в специфични условия (напр.оператори).

Въпросник за измерване на нагласите към медиино насилие. Автор: ст.н.с. д-р Р.Божинова
Методът оценява индивидуалните нагласи към представяното от медиите насилие в трите основни аспекта – когнитивен, афективен и поведенчески. Съдържа 36 айтема и се отговаря по 5-степенна скала. Третира нагласите на индивида към възприемане на информация, филми, програми и др., излъчвани от различни по характер медии.

Въпросник за измерване на потребност от сигурност. Автори: ст.н.с. д-р А. Величков, ст.н.с. д-р М. Радославова, н.с.д-р С. Василева, н.с. В. Тодоров
Методът се прилага за оценка на потребността от сигурност, определена като подбуда за осигуряване и запазване на всички ресурси, които отграничават и защитават човека от неблагоприятните въздействия на природната и социална среда. Различните равнища на потребността от сигурност диференцират различни емоционални реакции, поведенчески стратегии и когнитивни оценки в ситуации на заплаха и потенциален риск. Въпросникът може да се използва както за изследователски цели, така и за: индивидуална диагностика; подбор на лица за изпълнение на задачи в опасни ситуации и на хора, които се грижат за осигуряване и поддържане на безопасни условия за дейност; решаването на широк кръг от проблеми.

Въпросник за диагностициране на депресивна симптоматика по Цимерман и кол.. Адаптиран за български условия от д-р М.Рашева.
Методът се използва за изследване и оценка на депресивни разстройства по DSM. Той се състои от 22 айтема, които отразяват определени симптоми на депресията, фиксиращи нарушения в емоционалната, мотивационната, когнитивната и соматичната сфера. Твърденията са поставени в ред на повишаване тежестта на симптома. Оценката се извършва по 5-степенна скала, като отсъствието на симптом се обозначава с 0, а наличието на тежка степен на изразеност на симптоматиката с 4. Общият бал се формира въз основа на сумирането на оценките по всеки айтем. Според бала, лицата се определят като недепресирани; с лека форма на депресия; със средна форма на депресия и с тежка форма на депресия.

Тест CF-2A за измерване на флуидна интелигентност на Р.Б.Кетел. Стандартизиран от ст.н.с. д-р Е.Паспаланова, н.с. Д.Щетински.
Чрез теста се оценява невербалната интелигентност във възрастовия диапазон от 10 до 60 години. Състои се от 44 задачи, групирани в 4 субскали. Изработени са национални норми. Използва се за психодиагностика, професионално ориентиране и подбор в психологичната практика.
В процес на адаптация и изграждане на български норми е форма В на теста
.
Тестове за творческо мислене на Торанс, вербална и графична А и Б форми. Стандартизиран от ст.н.с. д-р К.Стойчева.
Чрез тестовете се оценяват способностите за творческо мислене. Изведени са български норми за оригиналност на отговорите върху национална извадка на ученици от 1 до 11 клас. Използва се за научно-изследователски цели.

Въпросник за оценка на потребността от постижение. Автори: доц. д-р Ив.Паспаланов, н.с. Д.Щетински.
Въпросникът дава възможност за оценка на мотивацията за постижение като личностна диспозиция във възрастовия диапазон от 14 до 60 години. Използва се в изследователската и консултативно-диагностичната практика.

Въпросник за оценка на личността по Х.Айзенк (EPQ). Българска адаптация от доц.д-р Ив.Паспаланов, н.с. Д.Щетински.
Оценяват се базисни личностни характеристики: екстраверсия-интроверсия, невротизъм, психотизъм. Изработени са национални норми, диференцирани по пол. Използва се за психодиагностична и консултативна дейност в психологичната практика.

Тест за оценка на манифестирана тревожност МАС по Тейлър. Българска модификация на доц. д-р Ив.Паспаланов, н.с. Д.Щетински.
Чрез теста се оценява тревожността като устойчива личностна диспозиция във възрастов диапазон от 14 до 60 години. Изработени са национални норми, диференцирани по пол и възраст. Тестът намира широко приложение в практиката на психолозите.

Тест за оценка на тревожността като състояние и личностна черта по Ч.Спилбъргър – STAI. Стандартизиран от н.с. Д.Щетински, доц. д-р Ив.Паспаланов.
Оценява се тревожността като психично състояние и личностна черта във възрастов диапазон от 10 до 60 години. Изработени са национални норми, диференцирани по пол и възраст. Използва се в научни и приложни изследвания.

Скала за социална желателност. Модификация от ст.н.с.
д-р Е.Паспаланова
.
Регистрира силата на потребността на човека да се харесва на другите и да се представя в благоприятна светлина.

Въпросник за оценка на толерантността към неопределеност по скалата на Р. Нортън. Българска адаптация на ст.н.с. д-р К.Стойчева, н.с. Д.Щетински, Р.Баждекова.
Чрез въпросника се оценяват индивидуалните различия в начина, по който хората възприемат, интерпретират и реагират на неопределени ситуации. Изработени са български норми в диапазона 15 – 25 години. Използва се в научно-изследователската и практическата работа.

Тезаурус на личностови дескриптори. Автори: ст.н.с. д-р Е.Герганов, н.с. В.Тодоров.
От речника на българския език са подбрани 2032 прилагателни, означаващи личностови черти, характеристики, качества. Въз основа на експертни оценки за степен на полезност на прилагателното за описание на личността е направен подбор на 1618 прилагателни, които след това са обект на числова таксономия. Изведени са основните дескриптори на личността в българския език. Полученият списък от прилагателни може да се използва за съставяне на методики за оценка на личността.

Българска скала за индивидуализъм – колективизъм. Автори: ст.н.с д-р Е.Герганов, ст.н.с. д-р М.Дилова, ст.н.с. д-р Е.Паспаланова, ст.н.с. д-р К.Петкова.
Скалата се прилага за измерване на степента на индивидуалистични и колективистични ценностни ориентации чрез сравнение на двойки думи по предпочитание.

Въпросник за оценка на склонността към страх от успеха. Автор: ст.н.с. д-р М.Дилова.
Въпросникът измерва индивидуалната склонност към страх от успеха поради очаквания за негативни последици от този успех. Изработени са норми от голяма българска извадка мъже и жени във възрастовия диапазон от 18 до 60 години. Приложим е и за индивидуална диагностика.

Всички методики се предлагат за обучение и се предоставят за използване в професионалната дейност на обучените. Изследвания с тези методики могат да бъдат провеждани, след договаряне и от специалисти към Института по психология за подбор и оценка на ръководен и изпълнителски персонал и за личностна диагностика.

МЕТОДИ И ТЕХНИКИ ЗА КОНСУЛТАТИВНА И ПСИХОТЕРАПЕВТИЧНА ДЕЙНОСТ

Жизнен пасианс - проективна методика за изследване и терапия на екзистенциални проблеми. Провежда се от н.с. д-р Росица Георгиева, дипломиран психотерапевт.
Методиката позволява да се разкрие панорамата на опорните и болеви зони на личността от феноменологична гледна точка. Помага за преформулиране на проблемите и търсене на изход от тях. Препоръчва се за индивидуална работа с юноши и възрастни в критични моменти от живота им. Методиката е описана в списание “Психологични изследвания” кн.1/2003, с.89–97.

Емпатична лаборатория. Провежда се от н.с. д-р Росица Георгиева, дипломиран психотерапевт.
Методиката е създадена от американския психолог Карл Роджърс за обучение на студенти по психология и бъдещи психотерапевти. Нейната цел е да научи психолозите да разбират гледната точка на другите и да се поставят в тяхната позиция, а също да рефлексират и контролират своите личностови особености, препятстващи или облекчаващи процеса. Обучението се провежда в група от 15 души. Съпроводено е с демонстрации на видео записи от терапевтични сесии на Карл Роджърс и техния анализ.

Професионална релаксираща програма. Провежда се от н.с. д-р Росица Георгиева, дипломиран психотерапевт.
Предлагат се програми за релаксация, съобразени със спецификата на индивидуалното и професионалното натоварване. Изготвянето на програмите включва анализ на стресогенната ситуация, а провеждането - обучение и контрол върху ефективността. Програмите са предназначени за индивидуално и групово прилагане. Предвижда се обучение на психолози за провеждане на релаксиращи програми в своята практика – в училища, бизнес организации, производствени предприятия и др.

Психотерапия по метода на Карл Роджърс. Провежда се от н.с. д-р Росица Георгиева, дипломиран психотерапевт.
Предлага се квалифицирана помощ с подход на хуманистичната психология, наречен “центрирана върху личността терапия”. Методът включва уважение към позицията на клиента, неговите способности и личностен потенциал за разбиране и преодоляване на жизнените трудности. Работи се индивидуално, със семейства или групи, обединени около общ проблем или задача. Професионалната подготовка на терапевта е подкрепена от международно призната диплома за правоспособност и от Българската асоциация по психотерапия и психологично консултиране.

Психоанализа. Провежда се от ст.н.с. д-р Никола Атанасов, клиничен психолог, дипломиран психотерапевт, член на Групата за развитие на психоаналитичната практика в България
Психоанализата е създаденият от д-р Зигмунд Фройд терапевтичен метод за изследване и преодоляване на психични проблеми, които пораждат трудности в личния и професионалния живот. Такива са разстройствата на самочувствието и настроението, трудностите в установяване и поддържане на близки отношения с другите, в преживяването и справянето със загуби и неуспехи, телесни страдания без ясна причина, разстройства на сексуалните отношения, храненето и съня, неспособност за работа и концентрация и др. Психоанализата е дълговременен метод, който изисква сериозен ангажимент от страна на клиента. Провежда се в предварително уговорени часове, 3 или 4 пъти седмично.
Психоаналитична психотерапия. Провежда се от ст.н.с. д-р Никола Атанасов, дипломиран психотерапевт, член на Групата за развитие на психоаналитичната практика в България
Тази форма на аналитична работа се препоръчва за хора, които по определени причини не могат да се ангажират с дълговременната и интензивна психоанализа. При първоначалната консултация с психоаналитика се уточнява дали в конкретния случай да се започне психоанализа или психоаналитична психотерапия. Психоаналитичната психотерапия се провежда 1 или 2 пъти седмично, също в предварително уговорени часове.

Психотерапевтични консултации. Провежда се от ст.н.с. д-р Никола Атанасов, дипломиран психотерапевт, член на Групата за развитие на психоаналитичната практика в България
Консултациите дават възможност в рамките на 1 или 2 срещи клиентът с помощта на психотерапевта да си изясни дали да започне психотерапевтична работа за преодоляване на безпокоящите го проблеми. Всички форми на психотерапевтична работа се приложими както за възрастни, така и за деца и подрастващи.

Хипноза и хипнотерапия. Провежда се от Виктория Недева, хипнотерапевт.
Хипнозата представлява променено състояние на съзнанието. По време на хипнотичен сън ефективността на провежданата психотерапия се увеличава. Хипнотерапията е провеждане на психотерапия, докато клиентът се намира в състояние на хипнотичен сън и има различна продължителност, в зависимост от конкретния случай. Прилага се с успех в следните области: фобийни и тревожни състояния, разстройства на съня, справяне със стреса, тютюнопушене.
Въпросник на Кирси за определяне на темперамента ( The Keirsey Temperament Sorter). Адаптиран за български условия от доц. Д-р Георги Карастоянов, ст.н.с. д-р Елиана Пенчева и ас. Димиктър Димитров.
Основавайки се на модела на Юнг, Майерс и Бригс за психологичния тип, Дейвид Кирси създава описателна личностна система, сходна с четирите класически темперамента. Всеки темперамент се формира от четири двойки предпочитания. Те представляват комбинация на Интуицията (N) с двете оценяващи функции Мислене (T) и Чувстване (F) и на Усещането (S) с двете ориентации към външния свят Разсъждение (J) и Възприемане (P) . По този начин се обособяват четири темперамента NF , NT, SJ и SP. Всеки от тях, от своя страна, включва по четири психологични патерна, които отговорят на 16-те психологични типа, измервани с помощта на МВТІ. Въпросникът се състои от 70 твърдения във формат “форсиран избор”. Използва се успешно в сферата на семейното, училищното и професионалното консултиране.
(БАН)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя 
ICQ Номер 
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Чет Окт 27, 2022 3:27 pm    Заглавие:  

Pandora Charms
Christian Louboutin Shoes
Nike Air Max 720
Nike Outlet Store
Jordans 13
Nike Free
Nike Zoom Winflo 5
Michael Jordan Shoes
Nike Women's Shoes
Jordans 18
Nike Outlet
Nike Sneakers
What The Jordan 5s
Cheap Jordans
Jordans 16
Wholesale Nike Shoes
Air Force 1
Jordan AJ 1
Jordan 19
Adidas Shoes
Nike Store
Cheap Jerseys
Air Jordan 4
Nike Air Max 720
Jordan 15
Air Max
Jordan Shoes
Jordans 6
Jordan 11
Nike Clearance Outlet
Jordan 22
Cheap Wholesale Nike Shoes Free Shipping
Pandora Jewelry Official Site
Air Jordan
Jordan 32
Infant Jordans
Nike Outlet Online
Nike Outlet Store
Nike Hyperdunk
NFL Shop Canada
Pandora Charms Sale Clearance
Wholesale Jordans From China Factory
Air Jordan 35
Pandora Jewelry
Dior Jordan
Pandora Jewelry Outlet
Jordan 12
Air Force 1s
Air Jordan 17
Christian Louboutin Shoes
Nike Huaraches
Jordan 30
Nike Outlet Store
Air Jordan 29
Air Jordan 33
Jordan 12 Retro
Jordan 23
Shoes Wholesale
Nike Wholesale Distributors
Nike Factory
Pandora Jewelry
Air Force Ones
Nike Roshe Women
Jordan 24
Nike Air Max 270
Jordan 33 shoes
Nikes Shoes
Adidas Outlet
Custom Jerseys
Jordan 31
Yeezy Boost 350 V2
Nike Zoom Pegasus
Pandora Bracelet Charms
Jordan 11 Retro
Nike Air Max 2019
Red Bottoms
Pandora
Nike Shoes
Jordan 1
Pandora Jewelry Outlet
Nike Sneakers For Men
Jordan 12s
Baseball Jerseys
Nike Flex
Rings Pandora
Pandora Jewelry Official Site
Air Jordan 34
Nike Cortez
New Jordans
Huaraches
Wholesale Jordans
Jordan Retros
Jordans 21
Jordan 11 Low
Nikes
Wholesale Nike Shoes
Jordan 2s
Jordan 20
Cheap Nike Shoes
Jordan 13
Air Max Shoes
Nike Wholesale
Nike Epic React Flyknit
Nike Shoes For Mens
Nike Free Run
Pandora Jewelry Outlet
Pandora Charms
Nike Shoes
Nike Outlet
Wholesale Adidas
NMD
Adidas Yeezy
Nike Hyperdunk
Pandora Charms
Nike Air Force 1
Nike SB
Jordan 28
Nike Off White
Nike
Nike Outlet
Pandora Jewelry Official Site
Jordans 27
Pandora Jewelry
Jordan 14
Jordan 26
Nike Shoes For Women
Kids Jordans
Pandora Rings
Pandora Jewelry
Nike Blazer
Pandora Bracelet Charms
Nike Air Jordan
Air Max 95
Nike Shoes
Cheap Jordan Shoes
Adidas Wholesale China
Pandora Bracelet
Nike Huaraches
Nike Air Max 97 Ultra
Nike Outlet Store Online Shopping
Cheap Adidas Shoes
Cheap Jordan Shoes
Jordan 11s
Lebron James Sneakers
Nike Outlet Store
Cheap Jordans Wholesale
Nike Air Max Women
Nike Running Shoes For Women
Jordan 25
Air Max
Custom Jerseys
NBA Store
Nike Cyber Monday 2019
Nike Air Force Ones
Nike Jordan 1 High
Nike Shoes Outlet Store Online Shopping
Jordan 33
Pandora Jewelry Official Site
Custom Jerseys
Air Max 270
Върнете се в началото
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Съб Окт 29, 2022 4:12 pm    Заглавие:  

NMD R1
Pandora Charms
Pandora Charms
Pandora Jewelry Official Site
Balenciaga Shoes
Nike UK
Cheap Jordan Shoes For Men
Adidas Shoes
Pandora
Pandora Charms
Pandora
Wholesale Jordan
Goyard Bags Outlet
Jordan Ones
Nike Air Jordan 1
Moncler
Nike Snkrs Canada
Pandora Jewellery
Jordan 1 Lows
Adidas
Ferragamo Belt
Adidas Canada
Pandora Jewelry
Asics Sneakers
Air Max 270 Men
Pandora Outlet
Jordans 1
Pandora Charms Outlet
Pandora Canada
Adidas Shoes Men
Nike Factory
Pandora
Pandora Jewelry
Pandora Jewelry
Asics Gel-Kayano
Pandora Jewelry
Pandora Jewelry
Pandora Charms Outlet
Ferragamo
Jordan 1 High
Wholesale Retro Jordans
Moncler Coats For Men
Shoes Ferragamo
Pandora
Pandora Charms
Ferragamo Belts
Nike Outlet
Jordan Shoes
Best Basketball Shoes
Pandora Jewelry
Asics Running Shoes Women
Pandora Jewelry
Adidas Sale
Asics Shoes
Jordan 1 Retro
Cheap Adidas Shoes
Jordan 1 Lows
Pandora
Pandora Charms
Nike Men's Shoes
Air Max
Adidas Sneakers For Women
Jordan 5 Retro
Nike Shoes Women
Pandora Jewelry
Nike Sneakers Women
Pandora Rings
Pandora Charms Outlet
Nike Shoes Men
Charms Pandora
Cheap Moncler Jackets
Pandora Outlet
Air Jordan 1
Shoes Nike
Pandora Jewelry Official Site
Yeezy Shoes
Air Jordan 1
Pandora Rings
Adidas Running Shoes
Pandora Jewelry
Pandora Charms
Pandora Jewelry
Asics Shoes Outlet
Pandora Jewelry Outlet
Jordan Retro 1
Pandora Bracelet Charms
Wholesale Jordan
Goyard Handbags
Moncler Jacket
Nike Canada Online
Puma Shoes
Nike Shoes For Women
Nike Air Max 97
Pandora Jewelry Charms
Pandora Jewelry Official Site
Air Jordans 1
Air Jordan
Salvatore Ferragamo
Nike Shoes
Nike Air Max 270
Pandora Outlet Online
Asics Shoes
Nike Sneakers For Men
Balenciaga
Cheap Nike Shoes
Pandora
Pandora Jewelry
Adidas Shoes Women
Moncler Jacket
Balenciaga Shoes
Pandora Outlet
Nike Air Jordan
Nike Outlet Store
Air Jordan 1 Retro
Asics Outlet
Pandora Jewelry
Moncler Outlet
Best Nike Running Shoes
Jordan 1 High
Balenciaga
Pandora Charms Sale
Moncler Jacket
Nike Shoes
Moncler Coats
Nike Outlet
Pandora Charms Sale Clearance
Pandora Jewelry Official Site
Pandora Jewelry
Air Jordan 1s
Nike
Pandora Charm Bracelet
Pandora Black Friday
Triple S Balenciaga
Pandora
Moncler Coat Men
Cheap Moncler Coats
Pandora Bracelets
Pandora
Dior Jordan 1
Yeezy
Pandora Charms
Moncler Outlet
Jordans Sneakers
Balenciaga Sale
Air Jordan 1 Retro High Og
Pandora Jewelry Bracelets
Moncler Jackets
Pandora Charms
Pandora Jewelry
Nike Outlet Online
Adidas Outlet
Adidas Official Website
Balenciaga Sneakers Outlet
Nike Canada
Pandora Official Site
Pandora
Nike
Върнете се в началото
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Сря Ное 02, 2022 1:18 pm    Заглавие:  

NFL Jerseys
Wholesale Jerseys
NFL Jerseys
MLB Store
Football Jerseys
Cheap NFL Jerseys
Cheap Jerseys From China
Cheap NFL Jerseys
NHL Jerseys
Wholesale NFL Jerseys
NFL Jerseys
Football Jerseys
Jerseys Wholesale
NFL Jerseys Cheap
NFL Clothing
NFL Jerseys Cheap
Cheap Jerseys
NFL Store Online Shopping
NBA Shop Online
Cheap Jerseys From China
NFL Team Shop
Cheap Jerseys From China
Cheap Custom MLB Jerseys
MLB Jerseys Wholesale
Cheap NBA Jerseys
Cheap China Jerseys Wholesale
NFL Jerseys Cheap
NBA Shirts
Cheap Custom MLB Jerseys
Cheap NFL Jerseys
Cheap Jerseys Wholesale
Custom NHL Jerseys
NFL Store
NHL Jerseys
MLB Jerseys
Cheap Jerseys Wholesale
NBA Jerseys
NFL Jerseys Wholesale
Custom Baseball Jerseys
Cheap Jerseys
Cheap NHL Jerseys
Cheap Jerseys Wholesale
Cheap Football Jerseys
MLB Jerseys
Jerseys Wholesale
Cheap Jerseys
Custom MLB Jerseys
NHL Jerseys For Cheap
MLB Apparel
MLB Shop
Cheap Jerseys From China
NFL Shop Official Online Store
NFL Jersey
NFL Jerseys
NFL Shop
NFL Jerseys Cheap
NBA Store Online
Cheap China Jerseys
Baseball Jerseys
NFL Apparel
NHL Store
Best NFL Jerseys
Cheap MLB Jerseys
NFL Pro Shop
NHL Apparel
NBA Jerseys
NFL Store
Cheap Jerseys China
NFL Shop
NBA Jerseys Wholesale
NFL Jerseys
NFL Jersey Sales
MLB Baseball Jerseys
Cheap Jerseys
Cheap NBA Jerseys From China
Football Jerseys
NHL Jerseys Cheap
NFL Jerseys
Върнете се в началото
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Сря Ное 02, 2022 5:48 pm    Заглавие:  

Nike Sneakers
Nike Kyrie
Nike Outlet
Nike Outlet
Air Jordan Sneakers
Pandora Jewelry Official Site USA
Air Jordan 14
Nike Air Max 270
Pandora Charms
Nike Outlet Online
Nike Clearance
Pandora Canada
Jordan Retro 3
Yeezy Shoes
Pandora Jewelry
Nike Store
Nike Running Shoes For Women
Pandora
Vans
Nike Shoes
Pandora Charms
Pandora Necklaces
Yeezy 500 Black
New Nike Shoes
Nike Air Force 1 Men
Air Jordan Retro
Yeezys Shoes
Air Max 2019
Nike Zoom Pegasus
Air Max 98
Jordan 1s
Jordan 1
Jordan 8
Sneakers Website
Nike Clearance
New Nike Shoes 2019
Jordan 7
Jordan Shoes
Pandora Earrings
Valentino Sneakers
Nike Outlet Store Online
Air Jordans
Nike Metcons
Fjallraven Kanken Backpack
Jordan Shoes For Kids
Pandora Bracelet
Christian Louboutin UK
Red Bottom Shoes
Mens Jordans
Nike Clearance Sale
Pandora Charms
Christian Louboutin Shoes
Red Bottoms Louboutin
Nike Air Max 720
Nike Sneakers Outlet
Nike Air More Uptempo
Jordan Retro 4
Nike Air Max 97
Air Jordan Retro
Yeezy Boost 350
Nike Outlet Store
Red Bottom Shoes
Cheap Yeezy
Jordan 11
Pandora Jewelry Official Site
Asics Shoes
Nike Shoes For Kids
Nike Shox
Jordan Retro 9
Ferragamo Belt
Pandora UK
Nike Factory
Golden Goose
Pandora Ring
Nike Basketball Shoes
Pandora Rings
Nike Running Shoes For Men
Louboutin Outlet
Fjallraven Backpack
Nike Outlet Store
Lebron 16
Pandora Rings
Yeezy
Adidas Yeezy
Nike Cortez Men
Nike Shoes For Men Basketball
Pandora Bracelets And Charms
Nike Air Monarch
Air Force Ones
Air Max 98
Air Max 720
Lebron 16
Louboutin Outlet
Nike Outlet Store Online Shopping
Nike Free
Nike Air Max 95 Essential
Pandora Charms
Jordan 32
Jordan 12
Pandora Jewelry
Nike Clearance Outlet
Jordan 4s
Jordan Retro 11
Nike Clearance
Christian Louboutin Outlet
Nike Presto Men
Nike Store
Pandora Jewelry Store
Jordan 1
Nike Air Jordan
Ferragamo Outlet
Huarache
Air Force 1 High
Mens Nike Shoes
Lebron James Shoes
Nike Outlet Store Online Shopping
Michael Jordan Shoes
Nike Air Max
Air Jordan 10
Nike Factory Store
Nike Air Jordans 1
Christian Louboutin Heels
Jordan 11 Blue
Nike Factory
Jordan AJ 1 Low
Jordan 13 Retro
Nike Outlet Store
Adidas NMD
Ultra Boost
Nike Outlet
Lebron James Shoes
Nike Shoes
New Jordan
Nike Shoes
Nike Shoes
Jordan 1 High
Yeezy Boost 350 V2
Kyrie Irving Sneakers
Nike Outlet
Nike Shoes 2019
Christian Louboutin Shoes
Louboutin Heels
Adidas NMD
Nike Sneakers
Air Jordans
Nike Air Jordan 1
Moncler Outlet
KD Shoes
Nike Shoes
Cheap Nike
Nike Air Force
Jordan 13 Retro
Nike Air Zoom Pegasus 36
Air Jordan 11 Retro
Adidas Sneakers For Women
Adidas Ultra Boost
Christian Louboutin
Christian Louboutin shoes
Nike Cyber Monday 2020
Върнете се в началото
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Чет Ное 03, 2022 2:57 am    Заглавие:  

Nike Outlet Factory
Nike Outlet
Adidas Trainers
Nike UK
Nike Clearance Outlet Online Store
Adidas Trainers Sale
Adidas Outlet
Adidas Ultra Boost
Yeezy
Nike Outlet
Adidas Superstar
Adidas Yeezy
Yeezys Official Site
Nike Presto
Nike Outlet
Adidas Shoes
NMD Adidas
Yeezy Boost 350 V2
Nike Clearance
Pandora Rings
Nike Canada Online
Nike Air Force 1
Pandora Charms Bracelets
Official Yeezy Website
Pandora UK
Adidas NMD
Yeezys
Nike Sneakers
Adidas Ultra Boost
Yeezy
Nike Sneakers For Women
Nike Canada
Adidas Yeezy
Yeezy 350
Off White
Nike Outlet
Adidas Shoes Outlet
Nike Canada Online
New Adidas
Adidas Trainers
Yeezy 500
Pandora Charms
Adidas Originals Superstar
Adidas
Nike Roshe
Nike Factory Store
Nike Running Shoes For Men
Adidas Shoes
Ultra Boost
Pandora
Adidas Shoes Men
Yeezy Boost 350 V2
Pandora Charms
Adidas Superstar Shoes
Adidas Shoes
Yeezy
Pandora Bracelet
Adidas Online
Nike Shoes
Nike Air Force 1 Low
Nike Outlet Shoes
Pandora Jewelry
Nike Shoes Canada
Pandora Bracelet Charms
Върнете се в началото
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Чет Ное 03, 2022 9:40 am    Заглавие:  

Nike Outlet Store Online Shopping
Air Jordan
Yeezy
Moncler Jackets Outlet
Ferragamo
Jordan 11's
Jordan 3 Retro
Jordan 11
Soccer Shoes
Balenciaga Triple S
Jordan Retro 9
Jordan 1 Retro
Lebron Shoes
Louboutin Heels
Cheap Jordans For Sale
Jordan Shoes
Jordan 4 Retro
Jordans 11
Men Moncler Vest
Red Bottom Shoes
Jordan Retro 6
Jordan 6
Golden Goose Sneakers
Nike Air Max
Nike Official
Nike Jordan
Jordan 12
Nike Factory Store
Air Jordan 6 Rings
Mens Nike Shoes
Air Jordan 5
Balenciaga Sneakers
Jordan 1
Moncler Coats
Jordan 11 Red
Air Jordan 11
Louboutin Shoes
Air Max 95
Yeezy Shoes
Yeezy
Hermes Birkin Bag
Air Jordan 11
Nike Snkrs Website
Pandora Charms
Jordan Shoes
Nike Kyrie Irving Shoes
James Harden Shoes
Pandora
Pandora Rings
Nike Factory
Adidas Yeezy
Pandora Charms
Pandora Jewelry
Moncler Jackets
Fitflop Shoes
Nike Air Max 2018
University Blue Jordan 1
Air Jordan 11
Golden Goose Mid Star
Jordan 12
Air Jordan 12 Retro
Jordan 4
Retro Jordans
Jordan 11s
Nike Air Max 270
Red Bottom Shoes
Jordans Retro
Golden Gooses Sneakers
Yeezy
Golden Goose Sneakers Sale
New Jordans 2018
Sneakers GGDB
Jordan Shoes For Men
Pandora Ring
Pandora Charms
Pandora
Jordan 10
Yeezy
Jordans 4
GGDB
Air Jordan 5
Jordans Sneakers
Pandora
Pandora Jewelry Official Site
Air Jordan Retro
Adidas NMD
Nike Shoes Sale
Asics Running Shoes For Women
Air Jordan
Jordan 1 Low
Jordan Retros
Air Jordan 14
Moncler
Nike Air Jordans
Fjallraven Kanken
Golden Goose Sneakers Women
Valentino Shoes
Nike Air Jordan 1
Nike Factory
Nike Air Max 98 Cone
Nike Shoes
Jordan 4
Adidas NMD
Jordan 3
Nike Outlet
Golden Goose Outlet
Golden Goose Shoes Men
Christian Louboutin
Vans Shoes
Nike Outlet
Jordan 13 Retro
Air Jordan
Jordan Sneakers
Jordan 11 Retro
Christian Louboutin
Pandora Bracelets
GGDB
Air Jordans
Pandora Official Site
Yeezy Shoes
ECCO
Air Jordan 8
Red Bottom Shoes
Air Force One Shoes
Jordan Retro 12
Jordans Sneakers
Nike Factory Outlet
Air Max
New Nikes
Nike Outlet Store
Jordans 5
Air Jordan 6 Retro
Nike Jordan 1
Jordan 1 Low
Golden Goose Outlet
Air Jordan 1s
Air Max 90
Air Jordan
Jordan 12 Retro
Jordans 2021
Moncler Jacket
Huaraches Nike
Jordans Shoes
Jordan Retro 11
Jordan Retro 1
Christian Louboutin shoes
Nike Shoes
Jordan 11
Nike Shoes Women
Jordans 13
Christian Louboutin Shoes
Air Max 270
Golden Goose Shoes
Air Jordan 4
Върнете се в началото
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Сря Ное 16, 2022 11:31 am    Заглавие:  

Mens Nike Shoes
Air Max
Jordan 11s
Jordan Shoes For Women
Jordans 11
Nike Factory Outlet
Jordan Retro 3
Jordans 1s
Nike Air Max
Red Bottoms Louboutin
Jordan 1 Low
Nike Outlet
Cheap Nike Shoes
Hermes Birkin Bag
Yeezy Sneakers
Christian Louboutin
Fjallraven Kanken Backpack
Nike Outlet Online
Moncler Jackets
Air Jordan 12
GGDB Sneaker
Air Jordan 1
Air Max 95
Adidas NMD
Pandora Jewelry Canada
Fitflop Shoes
Yeezy
Women Nike
Pandora Charms Sale Clearance
Air Jordan 13
Pandora Bracelet
Moncler Coats
Jordan 6 Rings
Moncler Outlet
Nike Outlet Store
New Jordans
Jordan Retro 11
Air Max 98
Air Jordan Retro 10
Jordans Sneakers
Golden Goose Sneakers
ECCO
Huaraches Nike
Jordan Retros
Nike Air Force One
Red Bottoms Louboutin
Pandora
Nike Air Max
Jordan 9
Nike Snkrs
Jordan 4
Air Jordan 5
Nike Shoes
Jordan 4
Golden Goose Outlets
Nike Shoes
Jordan 4 Retro
GGDB Shoes
Jordan 11 Low
Nike Shoes Outlet Store Online Shopping
Yeezys
Air Jordan 11
Golden Goose Mid Star
Air Jordans
Jordan 11
Nike Outlet
Jordan 11 Red
Jordans 4
New Jordan 11
Air Jordan
Jordan Shoes For Women
Pandora Ring
Lebrons Shoes
Pandora
Louboutin Shoes
Jordan Retro 12
Air Jordan
Pandora Jewelry Official Site
Jordan 6 Retro
Jordan Shoes
Nike Sale
Golden Goose Sneakers Men
Golden Goose Outlet
Moncler Vest
Jordan Retro 11 Mens
Cheap Jordans For Sale
Jordan 11s
Yeezy
Valentino
Christian Louboutin
Christian Louboutin
Golden Gooses For Sale
Asics Running Shoes
Pandora Official Site
Air Max 270
Golden Goose Shoes Women
Jordan Retro 4
Air Jordan 3
Jordan 5s
Jordan 1
Soccer Cleats On Sale
Air Jordan
Jordan 6
Christian Louboutin
Jordan 1
Pandora Jewelry
Adidas Yeezy
Moncler Jackets
Jordan 5
Jordan 12 Retro
Jordan 12 Retro
Red Bottom Shoes
Air Jordans Shoes
Nike Official Website
Balenciaga Triple S
Pandora Charms
Yeezy
Louboutin Shoes
Air Max 270 Dusty Cactus
James Harden Shoes
Jordan Retro 8
Air Max 90
Yeezy Shoes
Jordan 14
Pandora Canada
Moncler
Nike Air Jordan 1
Air Jordan Sneakers
Air Jordan 1s
Jordan 12
Ferragamo
Air Jordan Retro
Jordan 13
Sneakers Golden Goose
Air Jordan 1 University Blue
Jordan Retro 6
New Jordans 2021
Adidas NMD
Kyrie Irving Shoes
Golden Goose Sale
Air Jordan Sneakers
Jordan Sneakers
Air Jordan Retro 1
Jordan Retro
Air Jordan Shoes
Nike Outlet Store
GGDB
Vans Store
Nike Shoes
Retro Jordans
Pandora Ring
Balenciaga Sneakers
Jordan 11
Nike Jordans
Върнете се в началото
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Вто Ное 22, 2022 1:34 pm    Заглавие:  

NBA Jerseys
NFL Football Jerseys
Cheap Custom MLB Jerseys
Cheap Jerseys
Wholesale NFL Jerseys
Football Jerseys
NHL Jerseys
Cheap NFL Jerseys
Cheap NFL Jerseys From China
NFL Jersey
Cheap MLB Jerseys From China
NFL Jersey
Cheap Jerseys From China
Cheap Jerseys
NFL Jerseys
NFL Football Jerseys
Cheap Jerseys Wholesale
NFL Jerseys Cheap
NHL Jerseys Cheap
MLB Store
NFL Jerseys
NFL Shop
NFL Pro Shop
MLB Jerseys Wholesale
Baseball Jerseys
Cheap Jerseys
NFL Store Online Shopping
NHL Jerseys Wholesale
NBA Apparel
Cheap Jerseys Wholesale
NBA Jerseys Wholesale
NHL Gear
NFL Clothing
Cheap Jerseys From China
NFL Pro Shop
NBA Store
Cheap Jerseys Wholesale
NFL Jerseys
NBA Jerseys From China
Jerseys Wholesale
Wholesale Jerseys China
Cheap NFL Jerseys
NFL Fan Shop
NFL Store Online Shopping
NFL Store
Football Jersey
Cheap NFL Jerseys From China
NFL Fan Shop
Cheap MLB Jerseys From China
Cheap Jerseys
Cheap NHL Jerseys
Wholesale NFL Jerseys
Cheap Custom MLB Jerseys
Wholesale NFL Jerseys
Custom Baseball Jerseys
NHL Store Online
NFL Jerseys Wholesale
Wholesale Jerseys
NFL Jerseys
Baseball Jerseys
MLB Baseball Jerseys
NFL Gear
Cheapest Jerseys
Cheap NBA Jerseys
MLB Shop Online
Jerseys Cheap
MLB Jerseys Wholesale
NFL Shop
Custom NHL Jerseys
Cheap Jerseys From China
Jerseys Wholesale
NBA Shop Online
Wholesale Jerseys
Jerseys Cheap
MLB Jerseys
New NBA Jerseys
Best NFL Jerseys
Cheap NHL Jerseys
Върнете се в началото
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Сря Ное 23, 2022 3:46 am    Заглавие:  

Nikes
Adidas Shoes
Pandora
Yeezy Boost 350
Nike Factory Store
Yeezy
Adidas Yeezy
Yeezy Boost 350
Nike Shoes
Adidas NMD
Nike
Adidas Yeezy
Pandora Charms Bracelets
Nike Running Shoes Men
Nike Store
Pandora Jewelry
Off White
Yeezy 500
Nike Sneakers
Nike Canada
Nike Outlet
Pandora Jewelry
Adidas Superstar Shoes
Pandora Charms
Nike Air Force 1
Nike Outlets
Adidas Outlet
Nike Outlet
Adidas Shoes Outlet
Yeezy
Adidas Shoes
Nike Clearance
Adidas Superstar
Nike Canada
Adidas Ultra Boost Men
Pandora UK
Adidas Shoes
Adidas Outlet
Adidas Ultra Boost
Nike Sneakers
Nike Outlet
Adidas Shoes For Women
Nike Prestos
Nike Air Force 1
Adidas Outlet
Pandora Charm
Pandora Charms
Yeezy Boost 350
Nike Outlet
Adidas
Adidas Trainers UK
Yeezy
Adidas Online
Nike Shoes
Yeezy Shoes
Nike Clearance Outlet Online Store
Adidas Yeezy
Adidas Superstar Men
Adidas NMD
Adidas Shoes
Nike Roshe Run
Ultra Boost
Pandora Charms
Yeezys Official Site
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   Сортирай по:   
Страница 1 от 1 [10 Мнения]  
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
 Главната страница » ПСИХОЛОГИЯ » Психодиагностика
Идете на:  

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкетиPowered by phpBB
[ Time: 0.1548s ][ Queries: 14 (0.0064s) ][ Debug on ]