PSY FORUM

 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
галерияГалерия   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

psy
В момента е: Вто Яну 31, 2023 10:04 am
Часовете са според зоната UTC + 2
 Главната страница » ПОПУЛЯРНИ ТЕМИ » Агресията
Агресивно и просоциално поведение
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
Страница 1 от 1 [12 Мнения]  
Автор Съобщение
admin
Site Admin


Регистриран на: 26 Фев 2007
Мнения: 142

МнениеПуснато на: Нед Мар 04, 2007 12:19 pm    Заглавие:  Агресивно и просоциално поведение  

Агресивно и просоциално поведение


"Caricatura.ru"

Определение за агресия. Разновидности на агресивното поведение. Теоретични подходи за обяснение на агресията. Стратегии за редукция и ограничаване на агресивното поведение. Понятие за просоциално поведение. Теоретични подходи към просоциалното поведение. Експериментиране в областта на просоциалното поведение. Обучение в просоциално поведение.
Определение за агресия
Поради твърде широките граници, в които се интерпретира агресията като явление, е нужно да се направи опит за дефинирането й, и то по-специално като проблем, представляващ изследователски интерес за социалната психология.
Всички агресивни реакции имат 2 общи хар-ки:
• представяне на неприятен стимул
• междуличностен контекст.
Някои социални психолози приемат една опростена дефиниция за агресията, която се фокусира само върху самия й акт. Така например Арнолд Бъс (1961) я определя като “отклик, който изпраща вреден стимул към друг организъм”.
Други изследователи включват не само акта на причиняване на вреда спрямо някого, но подчертават и важността на намерението на определено поведение на индивида. Ленард Бърковиц (1975) дава именно такава дефиниция, определяйки агресията като “преднамерено ощетяване на другия”. Доказателство за това доколко е важно наличието на умисъл в даден насилствен акт е например разликата в присъдите и дори във формулировката на термините на два вида престъпления — предумишлено и непредумишлено убийство.
Според Р. Барон (1977) агресия е всяка форма на /1/ поведение, насочено към /2/ целта да се навреди или да се нарани друго живо същество, което е /3/ мотивирано да избегне такова отношение
Д. Зимък (1978) дава по-тясно определение на агресията — тя е опит за нанасяне на телесно или психическо нараняване на другия.
Някои изследователи откриват пряка връзка между властта, доминацията и агресивното поведение. Дж. Тедеши и колегите му свеждат дефиницията до “власт чрез принуда над околните”.
Разпространена е позицията, че агресията е действие срещу приетите поведенчески норми и правила. В съответствие с теорията за социалното научаване Албърт Бандура (1973) определя агресията като поведение, изпълнено извън социално одобрена роля, както че неин резултат е личностна вреда или деструкция.
Адам Фрончек отдава по-малко значение на целта на субекта и концептуализира агресията в по-широк смисъл: “действия, инициирани и провеждани от личността спрямо другите (специфична личност, група и т. н.), организирани по такъв начин, че техният резултат да е вреда, загуба на нещо ценно, страдание, болка за тези обекти”.
Разновидности на агресивното поведение
От гледна точка на социалната психология агресията не може да бъде разглеждана еднозначно нито като положителна, нито като отрицателна поведенческа проява (подобна оценка има по-скоро морален характер). А.Бъс и С.Фешбах (1964, 1970) правят следното разграничение:
• когато агресията е средство за постигане на определени цели, става дума за инструментална агресия. Тя играе ролята на активен адаптивен индивидуален механизъм към човешката среда.
• когато сама по себе си е цел, се говори за враждебна агресия. Целта й е единствено да се нанесе вреда или да се нарани жертвата, да се намери отдушник за гнева (затова се нарича и гневна агресия), без това да е решение на някакъв проблем на индивидуалната адаптация.
В зависимост от това дали агресивното поведение е причинено пряко от поведението на обекта или не изследователите говорят за откликваща и за застрашаваща агресия.
Друга класификация на видовете агресия прави А. Бъс (1961), като я разглежда в три дименсии:
• физическа — вербална
• активна — пасивна
• директна — индиректна.
Индивидуалните различия са определящ фактор за типа реагиране и поведение — в една и съща ситуация един човек би могъл да реагира изключително агресивно, докато друг да запази самообладание. Открита е връзка между агресията и поведението от тип А, което има следните характеристики:
• времеви натиск: свръхангажираност и липса на време;
• съревнователност: амбициозност и “състезателно поведение”;
• враждебност: нетолерантност и избухливост;
• потребност от контрол: “себеизмъчване” поради невъзможността да се ръководи поведението на околните и непредвидимостта на житейските ситуации.
Според повечето изследователи именно “потенциалът към враждебност” е най-опасен — точно той е свързан с агресивното поведение.
Концепция на Ерих Фром за агресията
Псевдоагресия: игрова агресия – в спорта (фехтовка, източни бойни изкуства и т.н.); агресията като самоутвърждаване; агресия като порив за действие и липса на страх – важна е за оцеляването.
Отбранителна агресия: Проявява се, когато възниква заплаха за живота, здравето, свободата или собствеността. Може да е обусловена от морални и религиозни убеждения, възпитанието и т.н. Възниква поради следните причини:
• човек реагира и на възможната опасност в бъдеще;
• допуска, че го манипулират, ръководят, убеждават, че му “промиват мозъка”;
• сферата на жизнените интереси е по-широка от тази на животните. Ценностната ориентация му дава координационната система, която трябва да се запази – религия, родина, наследство от предците…
Агресия и свобода: Свободата е предпоставка за разкриването на всички способности на личността, за физическото и психическото здраве и равновесие. Тази чисто отбранителна агресия съвсем слабо се смесва с неотбранителната деструктивност.
Агресия и нарцисизъм: В смисъл, че човек нарцистично проявява интерес само към собствената си личност, тяло, потребности собственост, чувства и т.н.
Агресия и съпротива: Става въпрос за безсъзнателно противене на това изтласкания материал да стане осъзнат. Задейства се една защита, когато се изтласква истината.
Агресия и конформизъм: Вид псевдоагресия. Разрушителни действия, извършвани от послушание и нежелание да станеш “лош” в очите на другите, липсва страх за разрушение.
Инструментална агресия: Разрушението помага за достигането на други цели. Алчност – патологична проява на неуспешното развитие на личността.
Доброкачествена и злокачествена агресия: Злокачествената е резултат от взаимодействието на различни социални условия и екзистенциални потребности на човека.
Връзка между хроничната депресия и скуката и агресията: Фром дали хората на три типа:
• способни да реагират продуктивно на дразнителите – не познават скуката;
• непрестанно нуждаещи се от нови стимули – страдат от хроническа скука, но някак умеят да я компенсират;
• хора, които не могат да бъдат стимулирани от нормални дразнители, но не съзнават, че са болни. Търсят нестандартни ситуации, в които да се проявят, да направят впечатление, да прекратят монотонността на всекидневния живот.
Теоретични подходи за обяснение на агресията
Най-общо позициите са две:
• агресивното поведение е вродено по своя характер, вид животински инстинкт, наследен от човека;
• по-голямата част от агресивните действия са научени чрез пряко подкрепяне или пък чрез наблюдение на подобно поведение от страна на други хора.
Някои изследователи се опитват да намерят компромисен вариант между тези две позиции. Така например Бърковиц определя агресията като “функция на сложно взаимодействие между вродени склонности и заучени реакции”.
Генетичен произход на агресията
Зигмунд Фройд: Според него човек се ражда с инстинкт към смъртта (танатос), който се проектира по два начина в човешкото поведение:
• когато е насочен навътре, се изразява под формата на наказание, което индивидът налага върху самия себе си и чиято крайна форма е самоубийството;
• когато е насочен навън, се проявява като враждебност, склонност към разрушение и убийство.
Според Фройд агресивната енергия постоянно се натрупва и нараства и затова трябва да намери своя отдушник (Елиът Арънсън нарича тази теория “хидравлична”). Обществото има за задача да създаде някакъв регулативен механизъм за този инстинкт, който да помогне за сублимирането му, за превръщането му в социално приемливо или дори полезно поведение.
Конрад Лоренц: Също застъпва хидравличната теория за агресивността. Смята, че основна нейна функция е да поддържа живота на индивида и вида и е водена от вроден инстинкт за борба. Лоренц директно пренася етологическите си концепции в сферата на проблема за агресията на човека. Животните са защитени от себеунищожение чрез генетично предавани механизми, които свеждат инстинктивната агресивност до символични и ритуални заплахи, предотвратяващи смъртоносния изход. Хората обаче не са развили инстнктивни забрани срещу убиването, тъй като им липсват вродени смъртоносни оръжия (зъби, нокти, отрова и т. н.), които те са заместили с постиженията на техническия прогрес. Р. Ардей определя човека като “хищник, чийто естествен инстинкт е да убива с оръжие“
Социобиолозите също разглеждат агресията като вродена. Според тях всички аспекти на социалното поведение (вкл. агресията) трябва да се разглеждат в рамките на еволюционната теория. Тъй като агресивното поведение (особено при мъжкарите) обезпечава оцеляването на вида, то се затвърждава генетично и тенденцията е нивото на агресията в следващите поколения да нараства.
Социален произход на агресията
Голяма част от изследователите застъпват позиция, която в същността си е напълно противоположна на психоаналитичната и етологичната концепция. Техните теории са известни като теории за външните подбуди, тясно свързани с необихейвиористичните социалнопсихологически теории, тъй като включват подбудата (drive) между стимула и реакцията.
Долард, Дууб, Милър, Маурър и Сиърз: В края на 30-те години издигат тезата за неразривната връзка между агресията и фрустрацията, а именно че фрустрацията винаги води до агресия, респективно агресията винаги е следствие от фрустрация. Авторите считат своята концепция за естествено продължение на възгледите на Фройд.
Проблемът дали агресията е вродена или не не заема централно място в тази научна хипотеза. Според авторите й фрустрацията, т. е. пречките пред целенасочените действия на индивида през целия му живот и особено през периода на социализация (било то и при “идеални условия за научаване” на социално одобрени форми на поведение) са неизбежни. Човек не е подложен на фрустрация само докато не се е родил (възглед, който силно напомня късната Фройдова концепция).
Ленард Бърковиц: Последовател на Долард и колегите му — със своята работа той преработва тяхната хипотеза и я популяризира. Той прави две допълнителни модификации на релацията фрустрация-агресия:
• разширява определението на понятието фрустрация, като я дефинира като общ клас нежелани събития, т.е. агресия може да бъде предизвикана както от възникнало препятствие по пътя към целта, така и при отсъствие на причина от външната среда (например у животните може да бъде провокирана от глад, потребност от териториална защита и др.);
• включва във външните причини за агресията и т. нар. сигнали за агресивност, представени в ситуацията. Те имат функцията на стимулатори, спомагащи за преодоляването на задръжките пред агресивното поведение. По тази причина например английските полицаи не носят оръжие, тъй като наличието му в ситуацията повишава агресивността на отговора.
В концепцията на Бърковиц има различни фактори за появата на агресивно поведение:
• основен двигател на агресията е гневът, породен от фрустрацията или нежеланото събитие;
• друг вътрешен фактор, определящ поведението на индивида в ситуацията на нежелано събитие са т. нар. когнитивни променливи или интерпретацията на събитието. Така например изходът би могъл да бъде бягство вместо агресия, мотивирано от свързани с подобни събития спомени, които карат индивида да пренебрегне негативния си афект. В друг случай извинение от страна на другия, предизвикал нежеланото събитие, може да доведе до преоценка на ситуацията и т. н.
• агресивното поведение може да бъде предизвикано дори и от наблюдение на агресивен модел, т. е. то може да бъде не само реакция на фрустриращи фактори;
• индивидуалните различия също влияят върху начина, по който реагира субекта.
Елиът Арънсън: Също подчертава ролята на фрустрацията като определящ фактор за агресивността. Той отбелязва, че е необходимо да се прави разлика между фрустрация и депривация. Според него фрустрацията е резултат от неосъществени надежди, което съответно води до агресивност. Друг важен момент е, че фрустрацията е реултат не просто на депривация, а на относителна депривация, т. е. субектът се чувства фрустриран, ако при равни други условия е ощетен в сравнение със заобикалящите го.
Теорията за социалното научаване: Най-общо тя се състои в следното – хората се научават на агресивно поведение (то не е вродено) и също така се научават при какви условия такъв тип реакция би била успешна за постигане на желаната цел, като негативният афект или фрустрацията не е от решаващо значение. Главен представител на тази теоретична постановка е Албърт Бандура (1973). Той смята, че агресията има преди всичко инструментална функция, т. е. има адаптивна стойност заради подкреплението, което носи, или заради оперантния ефект от прилагането й. Агресивното поведение се учи както и всяко друго по пътя на условните връзки на подкреплението и наказанието, но освен това при човека действа и наблюдението или моделирането, както и съпреживяването.
Излагането на агресивен модел дава два типа информация, които могат да засилват агресивното поведение:
1. Наблюдаването на агресията в действие дава техническо “ноу-хау” и засилва увереността на наблюдателя, че и той може успешно да изпълнява акта на насилие.
2. Осигурява информация за последствията – награди или наказания – от агресивните действия в конкретен тип ситуация. Така наблюдаваното поведение бързо става част от поведенческия репертоар на човека, става агресивен сценарий /схема/.
Провеждайки експеримент с група деца и гумена кукла “Бобо”, спрямо която възрастен човек се държи агресивно, Бандура установява, че те не само копират поведението му, но и измислят нови, творчески форми на агресия. Интересен е и фактът, че момчетата демонстрират повече агресивност от момичетата, както и че и двата пола реагират по-агресивно към модели от мъжки пол.
Различните модели на наблюдение влияят различно – най-силно влияе живият модел, по-слабо филмовият, в по-малка степен анимационен модел, липсата на модел оказва малко по-силно агресивно поведение от наблюдаването на неагресивен модел.
Според Бандура в зависимост от индивидуалната история на социалното научаване и от свойствата на стимулната ситуация една подбуда може да води до зависимост, бягство, конструктивно справяне с проблема или агресия. Следователно агресивният модел е само един от изходите, той не ригидно господстващ. Промяна в него може да настъпи както ако се окаже неподходящ за изискванията на ситуацията, така и ако бъдат променени стимулите и подкрепящите условия, които да го трансформират в друга, социално по-желателна форма.
Стратегии за редукция на агресивното поведение
Според теорията за социалното научаване негативният ефект от медийното насилие върху аудиторията — телевизията дава модел за агресивно поведение, който е до такава степен устойчив, че дори месеци след експериментален сеанс се имитира при наличието на подходяща ситуация. Телевизионното насилие играе и роля на сигнал за агресивност, увеличаващ степента на агресия в налична ситуация на нежелано за индивида събитие.
Друг негативен резултат е т. нар. десенсибилизация към чуждото страдание и болка, а в същото време все по-висока степен ва толериране на агресията като средство за решаване на проблемите. Резултат от всичко това е брутализация на личността.
Катарзисна хипотеза: гледането на телевизионно насилие не е нищо повече от форма на сублимация, на освобождаване от агресията чрез заместване. Индивидът получава нужното му периодично разреждане на натрупаната в организма агресивна енергия, но без последствия за реалните жизнени отношения, без конфликти, без материални ограничения. Тази хипотеза е по-неубедителна поради противоречивостта на резултатите от проведените експерименти.
Един от най-разпространените методи за контрол над агресивното поведение е наказанието. То трябва да е в разумни граници, тъй като:
• реципиентът може да го интерпретира като атака срещу себе си и да засили атаката си;
• лицата, които налагат наказание често могат да послужат като агресивни модели – индиректно родители научават децата си да бият по-малките от тях.
Наказанието трябва да отговаря на няколко условия, за да бъде успешно:
• то трябва да е навременно — да следва акта на агресия колкото е възможно по-скоро;
• интензивно — то трябва да бъде в достатъчна степен нежелано за потенцалния реципиент;
• възможно — вероятността, че то ще последва агресивния акт трябва да бъде достатъчно висока.
Друг метод за ограничаване на агресивния модел на поведение е развиването на емпатията. Норма и Симор Фешбах откриват отрицателна корелация между емпатията и агресивността у децата. Колкото повече човек е способен на емпатия, толкова по-рядко прибягва до агресивни действия. За повечето хора е трудно да наранят друго човешко същество, освен ако не успеят по някакъв начин да дехуманизират своята жертва.
Чрез намаляване на фрустрацията се намалява и агресията, тъй като те са правопропорционални. Д. Дейвид доказва, че обучени в конструктивно поведение деца са слабо агресивни, тъй като реагират конструктивно на фрустрацията. Включването в детските програми на позитивни модели на поведение водят до един по-миролюбив модел на взаимодействие.
Своята роля в снижаването на нивото на агресията играе и извинението (според проведените експерименти то е особено ефективно, когато е поднесено публично, но дава добри резултати и в другия случай).
Всички тези методи за контрол над агресивността обаче са най-ефективни, ако се прилагат още в ранните етапи на социализацията на детето, когато то изгражда своите поведенчески модели.
Понятие за просоциално поведение
Просоциално поведение – стремеж да се подсигури психическото или физическото благополучие на другия човек. Поведение, целящо да постигне добруването на индивида и обществото.
Х. Бирхоф описва просоциалното поведение с помощта на две условия, които го определят:
• желание да осигуриш нещо на даден човек
• липса на задължителност, т. е. наличие на свобода на избора.
Просоциалното поведение се състои от тези реакции, при които няма очевидна изгода за респондента, но са от полза за реципиента
С термина “просоциални” психолозите обозначават предписаните в опр. култура морални действия, които се определят като социално-положителни: щедрост, взаимопомощ, сътрудничество, съчувствие...
Различни дефиниции на алтруизма и просоциалното поведение поставят акцент върху поведенческия (Латане: "алтруизмът е поведението, когато един човек подпомага друг в дистрес") или върху диспозиционния компонент (Дж. Арънфрид: "диспозиция на предугаждане последиците за друг индивид, като акцентът е върху атитюдната му природа"). Независимо от това, че в повечето дефиниции поведенческият компонент е изведен като по-определящ, все пак изследванията по проблема третират както поведението, така и нагласата да бъдеш полезен другиму.
Теоретични подходи към просоциалното поведение
Според Томас Хобс мотивацията за каквато и да е форма на активност, насочена към групата и околните е преди всичко егоистична по природа, поради което гражданските общества се изграждат на базата на система от норми и закони с цел да се предпазим едни от други. Според Русо и философите на Просвещението добротата у хората е вродена и поведението им се мотивира от такива нужди като нуждата от афилиация, симпатия и общностна принадлежност. На тази база са се оформили два основни широко популярни подхода към човешката природа, които имат отношение и към просоциалното и алтруистично поведение.
Психологически хедонизъм
Според утилитаристката концепция на Дж. Бентам хората действат главно по такива начини, които да осигурят удоволствие и да избегнат болката. Олпорт (1968): "при всеки повод за действие индивидът е склонен да следва такава линия на поведение, която, според неговото виждане за конкретния случай в момента, ще бъде в най-голяма степен допринасящ за неговото лично щастие". Олпорт отбелязва, че доктрината на хедонизма в основата си е доктрина на егоцентризма. И ако в следването на този курс на поведение на някого е оказана помощ, това е добре, но решението да се поеме този курс не диктуван от загриженост да се помогне на другия, а от егоистичната загриженост да се максимизира личното удоволствие
Хедонистичната теория не може да бъде емпирично проверена, тъй като не може да бъде получено негативно доказателство. Тя не може ясно да разграничи алтруистичното от егоистичното поведение дори само защото поведение, което има висока лична цена, от друга страна дава на алтруиста чувство за удовлетворение и щастие.
Теорията за "алтруистичния ген"
Втората теория, застъпвана най-вече от съвременната социобиология, говори за съществуването на "алтруистичен ген" в хората и в някои животински видове. Такъв ген служи като средство, "чрез което отделните животни жертват собствената си приспособимост, а именно оцеляването си или фертилността си, или и двете, за доброто на груповото оцеляване" (Уилсън, 1975).
Просоциалното поведение като продукт на социализацията
Има много фактори, които оспорват генетичния характер на просоциалното поведение. Най-сигурното заключение е, че все пак става дума за поведенчески патерн, който е научен. Като важна човешка ценност подпомагащото поведение е включено в основата на социализационния процес. В същото време обаче актуалната му операционализация зависи и от редица личностни и ситуационни фактори.
В психоаналитичната, когнитивната и бихевиористката концепция просоциалното поведение се разглежда по следния начин:
 Фройд – суперегото определя просоциалното поведение. Суперегото се развива, ако детето заучи набор от реакции от своите родители. Тези ценности са инкорпорирани и интернализирани като част от него.
 Когнитивното развитие – Пиаже и Коулбърг. Егоцентризмът е несъвместим с просоциалното поведение. Според Коулбърг с процеса на съзряване ние започваме да разбираме повече, разбираме последствията от действията си, и приемаме основните принципи на морала. Според изследванията, с растежа си децата напредват до по-високи нива на когнитивно развитие и различни видове морално обосноваване, но тези когнитивни разлики изглежда не са особено полезни в предсказването на просоциалното поведение.
 Теории за подкреплението – просоциалните реакции настъпват, защото са били подкрепяни в миналото. Освен прекия опит на подкреплението, хората са повлияни и от очакванията за бъдещите награди и наказания. Понеже алтруистичните намерения могат да предизвикат неприятни очаквания, перцепцията ни за тази неприятност може да интерферира с просоциалните действия.
Експериментиране в областта на просоциалното поведение
Правени са някои изследвания, според които компенсаторния алтруизъм и реципрочността в подпомагащото поведение са в основата на неговата същност.
Извършвани са наблюдения върху донори на бъбреци за членове от семейството и тяхната реакция след донорския акт. Повечето от тях преживяват депресия след операцията, дължаща се на спада на вниманието към тях и усещането за липсата на съответна компенсация за огромната жертва и този факт показва, че все пак повечето хора очакват да получат подобаваща награда, отговаряща на степента на извършеното добро.
Във връзка със социалните модели и влиянието им върху подпомагащото поведение е правен следният експеримент: демонстрират се различни модели на поведение за дарение за нуждаещи се деца по коледните празници, като подставени лица се изказват положително и дават монета или пък негативно и отминават. Наблюдава се реакцията на свидетели и се иска степента на неговото одобрение. В резултат тези които са видели модела са по-склонни да дадат, отколкото останалите. При негативния модел се наблюдава "бумерангов ефект"– тъй като той нарушава ясно дефинирани модели за милосърдие и благотворителност, ефектът е обратен и дарителската активност на наблюдателите се увеличава.
Л. Берковиц прави следния експеримент с цел изследването на връзката на алтруистичното поведение и себеусещането на Аз-а: изследват се две групи лица, като на едните се дава неутрална инструкция, омаловажаваща изследването, а на другата се съобщава, че чрез него ще бъдат оценени шансовете на индивида за успех в живота. След това изследваният се оставя да работа заедно с подставено лице, на което се дава тъпа и трудна задача и се наблюдава склонността за помощ от страна на изследваното лице. Резултатите показват, че когато индивидът вярва, че ще бъдат измерени шансовете му за успех в живота, той е 7-8 пъти по-неотзивчив, отколкото когато не е толкова центриран върху себе си. Аз-интересът интерферира с емпатията, която е в основата на алтруистичното поведение
Мос и Пейдж (1972) – случайни лица трябва да помогнат последователно на две подставени лица, които ги “награждават” с реакциите си. Позитивното подкрепление за едно помагащо действие води до много по-голяма тенденция да се помогне на втори човек, отколкото ако първото помагащо поведение получи негативна реакция. Неутралното подкрепление също предизвиква много по-голяма вероятност за просоциално поведение при втория случай, отколкото негативното.
Бейрън (1970) – хората помагат много повече на някого, който изпитва силна болка, отколкото на този, който изпитва слаб дискомфорт.
Колкото повече са присъстващите в една ситуация, в която някой се нуждае от помощ, толкова по-малка е вероятността изследваното лице да помогне.
Гелфанд (1973) – експеримент с наблюдатели на престъпление ( кражба в магазин). Когато изследваното лице е отгледано в малък град или село вероятността да докладва за кражбата е по-голяма, отколкото ако е от голям град.
К. Табор и Д. Р. Шафер (1981) правят изследване върху ефекта на възрастта на този, който помага, инструменталната привлекателност на бъдещия реципиент, и потребността на реципиента от сътрудничество при просоциалното поведение на децата. На деца с възраст 5-6г., 7-8г., 9-10г. е дадена възможността да споделят ценна за тях вещ с неатрактивен или атрактивен връстник. След няколко минути, връстникът, който е бил в съседната стая, сякаш пада от стола и има силна/слаба нужда от помощ. Единственият значим резултат за индекса на споделянето е възрастта на този, който помага: по-големите деца споделят по-голяма част от притежанията си от по-малките. Обратното, необходимостта от помагане на “спешен случай” са повлияни само от очевидната необходимост от помощ. Накрая, споделянето на децата и техните реакции на спешния случай корелират позитивно с резултатите, които децата получили по тест за емпатийни способности.
Обучение в просоциално поведение
В изследване на Арънфрийд и Паскал (1965) се доказва, че деца могат да бъдат обучени на алтруистични действия, носещи удоволствие за друг и имащи за последица лична загуба за тях самите.
Макар че просоциалното поведение се оказва последователно в различни случаи - за ранната възраст - неговото проявление все пак зависи от конкретната ситуация. /Напр.: Деца, които се държат просоциално - помагат на другите, разделят с тях вещите си, състрадателни са - но в опред. ситуации могат да се държат агресивно... За да си извоюват лидерски позиции или авторитет сред връстниците си – децата понякога използват вербалната и физическа агресия наравно с мирните средства за утвърждаването на правата си. С течение на времето те се учат да раграничават едните от другите...
Забележка: Върху просоциалното поведение на децата влияние оказва алтруистичното поведение на техните родители, а така също и отношението им към децата. Положителна роля могат да окажат подходящите телевизионни програми и книгите. Емпатията също прераства в просоциално поведение... /Пример: 4г. момченце наблюдава по телев. предаване състоянието на семейство след пожар. Виждайки, че негов връстник плаче за загубената си любима играчка - казва на баща си,че иска да му изпрати своята.../
Ефектите на просоциалното моделиране при малки деца, които трябва да се грижат за “болно” дете са изследвани от Р. Грей и М. Пиро през 1984г. в Канада. Три различни групи са подложени на различни видове моделиране:
1. афективно и обгрижващо поведение;
2. обгрижващо поведение
3. афективно неутрално моделиране.
Въпреки че децата почти не показват афективно/нежно поведение, когато са тестирани, съществувало високо, но не силно разграничено ниво на обгрижване и в трите групи. Първата група обаче показвала повече генерализирана грижа от втората и третата групи. Съществува и връзка между диспозицията на децата да са привързани и нежни и последвалото поведение на обгрижване. Този експеримент показва, че децата могат да действат със сложно просоциално поведение много повече, отколкото се е смятало преди.
Използвана литература
1. Алексиева, Л., “Социално познание и междуличностно взаимодействие”
2. Арънсън, Елиът, “Човекът — социално животно”
3. Джонев, Сава, “Социална психология”, том 2
4. Зографова, Йоланда, “Проблеми на агресивността у човека”
5. Тодорова, Елка, “Социална психология”
6. Фромм, Э., “Анатомия человеческой деструктивности”
7. Albrecht,S.L., Thomas,D.L., Chadwick,B.A., “Social Psychology”
8. Baron & Baron, “Exploring Social Psychology”
9. Baron, R., Byrnе, D., “Social Psychology”
10. Cvetkovich, Baumgardner, Trimble, “Social Psychology”
Автор – неизвестен.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
brr


Регистриран на: 01 Мар 2007
Мнения: 1963
Местожителство: Софи

МнениеПуснато на: Сря Сеп 19, 2007 2:37 pm    Заглавие:  

Агресията зависи от:

1. адреналина - при страх или агресия, можете да го разпознаете по побледнялата кожа на лицето.

2. норадреналина - при агресия и вероятност от нападение от страна самия човек. Може да се познае по червенината на лицето;

3. тестостерона - колкото повече е той в организма на човека, толкова той е по-агресивен.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя 
ICQ Номер 
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Чет Окт 27, 2022 9:56 pm    Заглавие:  

Adidas Shoes
Adidas Yeezys
Nike Canada
Nike Trainers
Adidas Store
Adidas Originals Superstar
Nike Outlet
Adidas Outlet
Nike Canada
Ultra Boost
Nike Store
Ultra Boost
Official Yeezy Website
Pandora Charms
Yeezy Boost 500
Nike Clearance Outlet Online Store
Nike Outlet
Yeezy Boost 350
Pandora Jewelry
Adidas Superstar Mens
Nikes
Adidas Shoes For Men
NMD
Pandora Charms
Nike Factory
Official Yeezy Website
Adidas Trainers
Nike Roshe
Adidas Shoes
Pandora Rings UK
Nike Running Shoes
Yeezy
Adidas Trainers
Nike Air Force 1
Adidas Shoes
Yeezy Boost 350
Yeezy Boost
Adidas Shoes
Nike Outlet Canada
Nike Outlet
Yeezys
Nike Shoes
Nike Sneakers Men
Adidas Superstar
Pandora Charms
Adidas Ultra Boost Men
Pandora
Adidas Yeezy
Sneakers Nike
Nike Air Presto
Nike Shoes Canada
Adidas NMD
Adidas Shoes
Nike Clearance
Off White Shoes
Pandora
Yeezy
Pandora UK
Adidas Outlet
Yeezy 350
Nike Outlet
Nike Air Force 1 Low
Adidas Store
Pandora Charms
Върнете се в началото
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Пет Окт 28, 2022 7:48 pm    Заглавие:  

AJ 1
Nike Uptempo
Pandora Jewelry
Nike Shoes
Pandora Charms
Nike Outlet Online
Red Bottom
Cheap Womens Nikes
Pandora Jewelry Official Site
Pandora Jewelry
Nike Free Rn 2019
Pandora Jewelry
Jordan 2s
Air Jordan 23
Nike Canada
Jordan 25
Nike Outlet Store
Nike Air Max 97 Ultra
Cheap Jordans
Cheap Adidas Shoes
Air Max 97
Jordan 12
Michael Jordan Shoes
Air Jordan 12
Air Jordan 27
NFL Shop
Cheap Jerseys
Air Jordan 13 Retro
Lebron James Sneakers
Nike Air Foamposite One
Pandora Bracelets
Nike Shoes
Nike Zoom
Dior Jordans
Christian Louboutin Outlet
Jordan 33
Infant Jordans
Nikes
Nike Outlet Store Online Shopping
Jordan 6s
Nike Air Max 270
Retro 12
Jordan 32
Air Max
Pandora Charms
Pandora Charms
Nikes
Jordan 16
Jordan Retro 4
Nike Free
Adidas Outlet
Nike SB
Pandora Bracelets Clearance
Air Jordan 15
Jordan 31
Wholesale Nike Shoes
Nike Air Max Women
Adidas Yeezy
Jordan 35
Air Force 1s
Christian Louboutin
Jordan 33 shoes
Pandora Jewelry Charms
Jordans 26
Nike Huarache
Nike Wholesale
Nike Acg
Pandora Charms Outlet
Jordan 11 Low
Jordan 17
Jordan Retro
Nike Outlet Store
Air Force 1
New Jordans
Pandora Rings
Nike Outlet
Cheap Jordan Shoes Supplier
Nike Running Shoes
Air Jordan 11 Retro
Wholesale Nike Shoes
Jordans For Kids
Jordans 19
Air Force 1 Men
Jewelry Pandora
Wholesale Nike Shoes
Jordan 34
Cheap Jordans Free Shipping Wholesale
Nike Cyber Monday
Nike Jordan
Cheap Jordans Free Shipping Wholesale
Jordan 11 Retro
Nike
Jordan 24
Jordans 28
Air Max 720
Nike Shoes For Men
Nike Factory Store
Nike Store
Nike Shoes
Nike Clearance
Adidas Wholesale
NMD
Nike Shoes
Nike Huarache
Air Max 270
Pandora Necklace
Off White Nike Shoes
Pandora Rings
Nike Cortez Men
Nike Running Shoes For Women
Jordan 14
Jordan 20
Jordan 1
Nike Canada
Wholesale Air Jordans
Jordan 33
Pandora Jewelry Charms
Jordan 11 Concord
Pandora
Air Force 1
Wholesale Nike Shoes China
Custom Jerseys
Jordan 21
Jordan 30
Nike Jordan 1
Wholesale Jordans
Nike Womens
Air Force 1s
Jordan Shoes
Nike Shoes
What The Jordan 5
Nikes Shoes
Cheap Nike Shoes
Jordans 22
NBA Store Canada
Nike Blazers
Pandora Jewelry Official Site
Nike Air Max 95
Jordan 18
MLB Jerseys
NHL Shop
Air Max
Pandora Charms
Cheap Adidas Shoes
Nike Factory Outlet Store Online
Huaraches Nike
Nike Air Max
Wholesale Adidas Sneakers
Adidas Yeezy Boost 350 V2
Nike Roshe
Nike Sneakers
Pandora Jewelry Black Friday
MLB Jerseys
Jordans 13
Pandora Jewelry Official Site
Nike Factory Outlet
Jordan Retro
Air Jordan 29
Nike Zoom Winflo 5
Nike Shoes
Върнете се в началото
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Съб Окт 29, 2022 7:39 pm    Заглавие:  

Wholesale MLB Jerseys
NBA Store Online
Cheap Jerseys
NFL Pro Shop
Cheap Jerseys
NFL Store Online Shopping
Wholesale Jerseys China
Cheap Jerseys Wholesale
Cheap NFL Jerseys
Cheap Jerseys Wholesale
Cheap Jerseys From China
Football Jerseys Cheap
Cheap MLB Jerseys
Wholesale MLB Jerseys
NFL Fan Shop
NFL Football Jerseys
Custom Baseball Jerseys
NFL Clothing
MLB Shop
MLB Jerseys
NHL Jerseys
NBA Jerseys Wholesale
Cheap NHL Jerseys
MLB Baseball Jerseys
Cheap China Jerseys
Wholesale Jerseys
Cheap Jerseys Sale
Wholesale MLB Jerseys
NBA Jerseys Shop
NHL Jerseys
Custom MLB Baseball Jerseys
Cheap Jerseys From China
New NFL Jerseys
NFL Shop Official Online Store
MLB Official Site
Cheap Hockey Jerseys
Custom NFL Jersey
Cheap Jerseys From China
NHL Gear
NFL Uniforms
NFL Shop Official Online Store
Cheap NFL Jerseys
Custom Football Jerseys
NFL Jerseys
NFL Store Online Shopping
MLB Apparel
MLB Jerseys Wholesale
Wholesale Jerseys China
Cheap Jerseys From China
Cheap Jerseys
Cheap NFL Jerseys
Cheap NFL Jerseys From China
Cheap NHL Jerseys Reddit
Cheap NBA Jerseys From China
NFL Jerseys
Custom NFL Jersey
Cheap NHL Jerseys
Cheap NFL Jerseys
NBA Jerseys Wholesale
NFL Shop
Custom NHL Jerseys
NFL Jerseys Cheap
Football Jerseys
Cheap Jerseys From China
Cheap MLB Jerseys
Cheap Jerseys
NBA Jerseys
NBA Apparel
Cheap Jerseys Wholesale
NFL Jerseys
Football Jerseys Cheap
Cheap Jerseys From China
NFL Jerseys
Cheap NBA Jerseys
NFL Store Online Shopping
NFL Gear
NFL Jersey
Cheap NFL Jerseys
Върнете се в началото
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Пет Ное 04, 2022 11:22 pm    Заглавие:  

Ferragamo Belt
Jordan 12s
Jordan 13 Retro
Pandora Earrings
Jordan 4s
Nike Shoes
Yeezy 500
NMD
Nike Outlet Online
Pandora Charms
Air Jordan 1s
Pandora UK
Christian Louboutin Outlet
Moncler UK
Nike Factory Outlet
Nike KD Shoes
Jordan Sneakers
Nike Factory
Christian Louboutin
Jordan Retro
Air Jordan 4 Retro
Nike Shoes
Air Jordan Shoes
Christian Louboutin Shoes
Nike Yeezy
Pandora
Pandora Outlet
Nike Air Uptempo
Louboutin Shoes
Jordan 3
Nike Cyber Monday
Valentino Sandals
Nike 720
Jordans Shoes Men
Jordan AJ 1
Nike Air Force
Yeezy Boost 350
Adidas Ultra Boost
Adidas Sneakers For Men
Lebron 16
Golden Goose
Nike Air Jordan
Louboutin
Nike Prestos
Nike Outlet Store
Air Max 2019
Pandora Ring
Air Jordans
Nike Sneaker
Nike Basketball Shoes
Jordan 1
Lebron Shoes
Nike Outlet
Red Bottom Shoes
Pandora
Air Jordan Retro
Pandora Rings
Jordan 1 High
Nike Metcon
Nike Store Online
Nike Factory Store
Jordan 8s
Pandora Charms
Air Jordans
Nike Zoom Pegasus
Asics
Air Max 720
Cheap Nike Shoes
Louboutin Shoes
Pandora Earrings
Nike Shoes
Nike Outlet Online
Jordan Kids
Pandora Bracelet
Jordan 11
Jordan Shoes
Pandora
Nike Outlet
Nike Air Max 98
Fjallraven Backpack
Nike Air Max 270
Nike Air Force 1
Ultra Boost Adidas
Jordan 1
Nike Shoes For Kids
Kyries Shoes
Nike Outlet Store Online Shopping
Nike Running Shoes
Nike Factory Store
Yeezy Shoes
Pandora Jewelry Official Site
Yeezy Boost 350
Nike Sneakers For Men
Nike Air Force
Nike Running Shoes
Cheap Basketball Shoes
Cheap Nike Shoes
Jordan 32
Nike Air Max 98
Nike Sneakers For Men
Nike Outlet
Nike Cortez
Christian Louboutin shoes
Womens Nike Shoes
UNC Jordan 1
Fjallraven Kanken Backpack
Lebron Shoes
Jordan Retro 10
Jordan Retro 9
Nike Huarache
Nike Outlet Store
Yeezy
Nike Clearance Outlet
Kyrie Shoes
Vans Shoes Outlet
Adidas NMD
Yeezy Boost
Air Jordans 1
Nike Outlet Store Online
Nike Sneakers
Nike Shoes
New Nike Shoes
New Jordan
Ferragamo
Pandora Earrings
Nike Free
Nike Air Zoom Pulse
Christian Louboutin Outlet
Pandora Charms
Red Bottom Shoes
Nike Air Max 270
Nike Factory Outlet
Pandora Bracelets Charms
Nike Air Max 95
New Nike 2019
Air Force 1 Mid
Pandora Necklace
Nike Shoes
Nike Cortez Women
Jordan 14
Nike Shoes Outlet Online Store
Air Jordan 11
Nike Clearance
Cheap Yeezys
Nike Outlet Store
Pandora Bracelet
Pandora Jewelry
Christian Louboutin Shoes
Air Jordan 7
Nike Clearance Outlet
Nike Air Max 720
Jordan Retro 13
Red Bottom Heels
Jordan Retro 11
Louboutin Shoes
Lebron 16 Shoes
Adidas Yeezy Shoes
Nike Shoes
Jordan 11 Blue
Върнете се в началото
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Съб Ное 05, 2022 3:50 pm    Заглавие:  

GGDB Shoes
Soccer Cleats
Jordan 5s
Nike Air Max 98
Louboutin Heels
Air Jordan 12
Air Jordan 4 Retro
Red Bottom
Nike Jordans
Jordans Retro
Moncler Vest
Golden Goose Sneakers Women
Jordan Retro 6
Pandoras Jewelry
Pandora
Jordan 11 Red
Air Jordan 5
Retro 4 Jordans
New Nike Shoes
Jordan Sneakers
Jordan Retro 11 Mens
Moncler
Jordans Sneakers
Golden Goose Sneakers
Pandora Jewelry Official Site
Nike Factory Store
Cheap Nike Shoes
Jordan 1 Mid
Red Bottom Shoes
Yeezy Shoes
Jordans 11
Lebron James Shoes
ECCO
Air Jordan 1
Jordan 13s
Christian Louboutin Shoes
Air Jordan Retro 10
Yeezys Shoes
Golden Goose Sale
Jordan 6 Rings
Retro Jordan 11
Jordan 12
Air Max 2018
Golden Goose Sneakers
Jordan 11
Jordans Shoes
Golden Goose Shoes
Pandora Charms Sale Clearance
New Jordans
Yeezy
Yeezys
Adidas Yeezy
Air Jordan Shoes
Red Bottoms Louboutin
Nike Air Jordan 1
Cheap Jordan Shoes For Women
Asics Shoes
Nike Outlet Online
Moncler Jackets For Men
Nike Air Force One
Jordan 1
Air Jordan 4
Balenciaga Sneakers
Nike Mens Shoes
Adidas NMD R1
Air Jordans
Golden Goose
Air Jordan 8
Air Jordan
Jordan Retro
Birkin Bag
Air Max
Air Jordan Shoes
Moncler Coats
Mid Star Golden Goose
Air Max
Air Jordans
Nike Outlet
Air Max 270 Men
Golden Goose Outlet
Snkrs Nike
Jordan 1 Retro
Nike Shoes On Sale
Pandora Jewelry
Jordan 14
Pandora Charms
Ferragamo Shoes
Jordan 6 Rings
Jordan Shoes
Jordan 3 Retro
Nike Factory
Moncler Jackets Outlet
Yeezy
Jordan 5
Nike Outlet Store Online
Balenciaga
Nike Shoes Outlet
Jordans Sneakers
Fjallraven Kanken Backpack
Adidas Yeezy Boost 350
Adidas NMD
Jordan 11
Jordan Retro 4
Air Jordans
Cheap Jordans
Air Jordan 3
Pandora Jewelry
Nike Shoes For Women
Jordan 11s
Jordan 1 Lows
Christian Louboutin Shoes
Air Jordan
Huaraches Nike
Jordan Sneakers
Jordan 11
Jordan 4 Retro
Jordan 12 Retro
New Jordan 11
New Jordans 2021
Golden Gooses For Sale
Nike Official Website
Fitflop Sandals Clearance
Christian Louboutin
Air Max 270
Nike Outlet
Vans
Jordan 9
Pandora Jewelry Official Site
Valentino Sneakers
Jordan 1 University Blue
Jordan 13 Retro
Jordan Retro 12
Pandora Bracelets
GGDB
Pandora Official Site
Jordans Retro
Christian Louboutin Shoes
Nike Air Max 95
Nike Air Max 90
Nike Air Jordan 1s
Louboutin shoes
Jordan Retros
Jordan 6
Jordan 12 Retro
Harden Shoes
Pandora Rings
Kyrie Irving Shoes
Pandora Rings
Jordans 1
Sneakers GGDB
Nike For Women
Moncler
Nike Outlet Store Online Shopping
Jordan 11's
Върнете се в началото
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Съб Ное 05, 2022 11:53 pm    Заглавие:  

Air Max 270 Men
Pandora Charms
Nike Shoes Men
Moncler Sale
Pandora Canada
Pandora Outlet
Yeezy
Air Jordan 1 Retro
Nike Outlet
Nike Men's Shoes
Ferragamo Belt
Pandora Jewelry
Pandora Jewelry Charms
Pandora Jewelry
Pandora Store
Yeezy
Pandora Jewelry
Nike Outlet
Adidas Trainers
Puma Store
Jordan Retro 1
Asics Sneakers
Pandora Official Site
Pandora
Jordan 1 High
Moncler Jacket For Men
Balenciaga Triple S Sneakers
Moncler Jacket
Nike Women Shoes
New Nike Shoes
Jordan 1's
Balenciaga
Pandora Jewelry
Pandora Charms
Balenciaga
Wholesale Jordan Shoes
Pandora
Adidas Shoes
Nike Canada Online
Air Jordan 1 Mid
Pandora Jewelry
Salvatore Ferragamo Belt
Pandora Jewelry Official Site
Ferragamo Belts
Pandora Jewelry
Adidas Outlet
Moncler Jackets
Moncler Jackets
Jordan Shoes
Adidas Running Shoes
NMD
Pandora Jewelry
Balenciaga Shoes
Nike Factory
Nike Shoes
Pandora Rings Official Site
Pandora
Balenciaga Sneakers
Balenciaga Sneakers
Pandora Outlet
Pandora Charms
Pandora Jewelry
Nike Shoes
Moncler Coats
Nike Sneakers Men
Adidas Men's Shoes
Womens Basketball Shoes
Pandora Charms Outlet
Pandora Jewelry
Nike Shoes
Nike Shoes
Moncler Jackets
Nike Jordan
Pandora Jewelry Official Site
Adidas Official Website
Pandora Jewelry
Asics Shoes Outlet
Jordan One
Cheap Adidas Shoes
Pandora Charms
Jordan 1
Pandora Bracelet
Asics Outlet
Best Nike Running Shoes
Pandora Jewelry Outlet
Pandora Official Site
Pandora Outlet
Pandora Outlet
Nike Shoes For Women
Pandora Bracelets
Jordan 5
Moncler Coat Women
Moncler Outlet
Adidas Shoes Women
Adidas Shoes
Moncler Outlet Online
Pandora Jewelry Bracelets
Adidas Sale
Pandora Jewelry
Pandora Jewelry Official Site
Pandora Charm
Nike Airmax
Pandora Charms
Pandora Charms
Nike Outlet Store Online Shopping
Jordan Retro 1 High OG
Pandora Outlet
Nike UK
Asics Running Shoes
Jordan 1 Low
Goyard Handbag
Pandora Bracelet
Pandora Charms
Pandora Bracelet Charms
Pandora Jewelry
Air Jordan 1 High
Pandora Outlet
Adidas Sneakers Men
Nike Shoes For Men
Nike Air Jordans 1
Asics Shoes Women
Nike Air Jordan 1 Retro
Jordan 1 Dior
Pandora Outlet
Asics Gel Kayano
Pandora Jewelry
Balenciaga Sneakers
Air Jordan Shoes
Nike Sneakers For Women
Goyard Bags
Cheap Moncler
Air Jordan 1
Pandora Jewelry
Pandora Charms
Air Jordan Sneakers
Ferragamo Belt
Asics Shoes
Wholesale Jordan
Pandora
Cheap Jordans Wholesale
Pandora Bracelet
Pandora Jewelry Official Site
Jordan Wholesale Distributors
Jordan 1 Low
Nike Air Max 97
Nike Air Max 270
Pandora
Pandora Jewelry Outlet
Nike Outlet
Air Jordan 1 Low
Ferragamo Shoes
Nike Canada Online Shopping
Pandora Charms
Pandora Ring
Nike Sneakers
Cheap Moncler Coats
Pandora
Върнете се в началото
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Сря Ное 16, 2022 7:43 pm    Заглавие:  

Off White Shoes
Adidas Superstar
Adidas NMD
Nike
Adidas Yeezy
Nike Clearance Outlet
Adidas Yeezy
Nike Sneakers Men
Adidas Outlet
Yeezy Shoes
Pandora Ring
Nike Outlet
Yeezy 500
Yeezy Boost 350
Adidas Shoes
Nike Snkrs
Adidas
Adidas UK
Pandora Jewelry
Adidas Trainers
Nike Clearance Store
Pandora
Nike Factory
Nike Air Force 1 Mid
Air Force 1
Adidas Shoes Outlet
Pandora Charms
Adidas Store
Nike Outlet
Adidas
Ultra Boost
Pandora Charms
Nike Running Shoes
Nike Outlet
Adidas Ultra Boost Men
Nike Factory
Nike UK
Yeezy
Nike Presto
Yeezy
Nike Canada
New Adidas
Nike Outlet
Pandora Charms
Nike Shoes Outlet
Pandora Charm
Adidas Superstar
Nike Shoes Canada
Adidas Ultra Boost
Yeezy
Yeezy Canada
Nike Outlet
Pandora
Yeezy Boost 350
Adidas Shoes For Women
Yeezy Shoes
Pandora Bracelet
NMD
Adidas Store
Adidas Shoes
Nike Roshe
Adidas Superstar
Yeezy Boost 350
Nike Canada Online
Върнете се в началото
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Пет Ное 18, 2022 1:38 am    Заглавие:  

Nike Outlet Store Online Shopping
Ferragamo Belts
Nike Basketball Shoes
Red Bottoms
Nike Shoes Outlet Online Store
Jordan Retro 10
Pandora Outlet
Nike Air Max 2019
Louboutin Outlet
Jordan AJ 1
Pandora
Jordan Retro
Nike Air Uptempo
Jordan 1
Pandora Rings
Nike Air Max 95
Kyrie Irving Sneakers
Jordan 4
Nike Store
Nike Outlet
Nike Air Jordans 1
Adidas Yeezy
Christian Louboutin
Nike Sneakers
Nike Air Huarache
Cheap Nike
Air Force Ones
Nike Free
Air Jordan 7
Jordan Shoes
Louboutin Heels
Louboutin Outlet
Christian Louboutin Shoes
Nike Shoes
New Jordans
Nike Factory Store
Christian Louboutin Heels
Air Force One Nike
Nike Air Zoom
Yeezy
Pandora Charm
Nike Yeezy
Moncler Outlet
Adidas NMD
Nike Sneakers
Golden Goose
Air Force 1
Nike Outlet Store
Christian Louboutin
Air Jordan 4 Retro
Nike Cortez
New Nike Shoes
Pandora Necklace
Nike Outlet Store
Jordan 1
Air Force 1
Pandora Necklaces For Women
Nike Cyber Monday
Nike Shoes
Womens Nike Shoes
Jordan 1
Jordan 13 Retro
Air Jordan Retro
Nike Clearance Store
Pandora Charms
Nike Jordan
Air Max 95
Air Jordan 11
Nike Clearance
Kanken Backpack
Jordan 13 Retro
Nike Clearance Store
Pandora Official Website
Pandora
Nike Running Shoes
Lebron James Sneakers
Nike Shoes
Nike Outlet Store
Jordan Sneakers
Jordan Shoes
Nike Shox
Air Jordan 11 Retro
Jordans Shoes Men
Pandora Earrings
Yeezys
Air Jordan 9
Nike Running Shoes For Women
Nike Air Max 720
Pandora Jewelry
New Nike Shoes 2019
Nike Factory Outlet Store Online
Red Bottoms
Yeezy Boost
Nike Outlet
Jordans
New Nike Shoes
Valentino Sandals
Christian Louboutin shoes
Nike Air Max 97
Pandora
Yeezy 500
Jordan 3
Nike Presto
Kyrie Irving Shoes
Jordan 11 Bred
Vans Shoes
Lebron James Shoes
Pandora Bracelet
Nike Outlet Store
Yeezy 700
Adidas Ultra Boost
Nike Factory Outlet
Nike Clearance Outlet
Nike Outlet Store
Nike Air Max 720 Men
Pandora Ring
Nike Sneaker
Air Max 98 Gundam
Nike Zoom
Adidas NMD R1
Red Bottom Shoes
Nike Factory
Nike Sneakers For Men
Adidas Yeezy Boost 350 V2
Pandora Charms
Nike Air Max 98
Yeezy
Fjallraven Kanken Backpack
Jordan 8
Nike Running Shoes
Ultraboost
Jordan 1 High
Asics Outlet
Kids Jordan Shoes
Kevin Durant Shoes
Michael Jordan Shoes
Christian Louboutin Shoes
Ferragamo Shoes
Jordan 12's
Womens Nike Shoes
Air Jordan 1 Mid
Pandora Bracelets For Women
Jordan retro 14
Lebron 16 Shoes
Air Jordans
Air Jordan 32
Nike Metcons
Pandora Jewelry
Louboutin
Nike Basketball Shoes
Nike Store Online
Lebron 16 Shoes
Nike Outlet
Adidas Sneakers For Women
Nike Shoes
Pandora Bracelets
Nike Air Max 270 Men
Pandora Charms Sale Clearance
Nike Outlet
Върнете се в началото
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Пет Ное 18, 2022 10:00 pm    Заглавие:  

GGDB Shoes
Christian Louboutin Shoes
Air Jordan
Jordans 1s
Jordans Retro
Pandora Charms
Jordan 8
Nike Outlet
Pandora Rings Official Site
Golden Goose Sneakers
New Nikes
Valentino Shoes
Pandora Charms
New Jordan 11
Balenciaga Sneakers
GGDB
Jordan 6
Lebrons Shoes
Air Max 90
Balenciaga
Jordan 12
Jordan Retro 6
Yeezys
Nike Outlet
Jordan Shoes
Jordan 11
Nike Shoes
Jordan 11 Red
Adidas Yeezy
Air Jordan 5
Air Jordan 4
Ferragamo Shoes
Nike Air Jordan 1
Air Jordan Sneakers
Yeezy Sneakers
Yeezys Shoes
Jordan 13
Pandora Rings
Nike Air Force One
Golden Gooses Sneakers
Air Jordan 1
Golden Goose Sale
Golden Goose Mid Star
Jordans 11
Air Jordan 9
Golden Goose Shoes
Air Jordan 4 Retro
Air Jordan 1
Retro Jordan
Air Jordans
Jordan 11s
Adidas Yeezy
Kanken Backpack
Air Max 270
Nike Air Max
Moncler
Jordans 13
Air Jordan 6
Jordan Retro
Nike Snkrs Website
Jordan 11's
Red Bottoms
Jordan 4
Jordan 11
Air Jordan Sneakers
Jordan Retro 14
Jordans Shoes
Louboutin Shoes
Jordan 12 Retro
New Jordans
Air Jordan 5
Jordan 6
Moncler Coats For Women
Nike Huarache
Jordan Retro 11 Mens
Air Jordan Shoes
Christian Louboutin
Pandora Jewelry Official Site
Pandora
Air Jordan 4 Retro
Adidas NMD R1
Christian Louboutin
Christian Louboutin
Pandora Official Site
Kyrie Irving Shoes
Vans
Nike Jordans
Jordans 11
Nike Outlet Store Online Shopping
Nike Outlet Shoes
Jordan Sneakers
Pandora
Golden Goose Outlet
Jordan 11
Jordan 5s
Nike Sale
Air Max
Cheap Jordan Shoes
Jordan 12 Retro
Jordan 4
Nike Outlet
Golden Goose Outlet
Air Jordan 12
Air Jordan 1s
Jordan 1
Jordan 1
Yeezy Shoes
Nike Outlet
Jordan 3 Retro
Air Jordans
Red Bottoms Louboutin
Jordan Sneakers
Asics Running Shoes
Air Max 95
Mens Nike Shoes
New Jordans
Air Jordan 10
Yeezy Shoes
Birkin Bag
Nike Website
Christian Louboutin Heels
Moncler Outlet
Nike Air Max 98
Pandora Charms
Jordan Sneakers
Nike Shoes
Jordans 11 Low
ECCO
Air Jordan 12
Jordan Retro 1
Sneakers Golden Goose
Pandora
Moncler
Fitflop Sandals Clearance
Nike Air Max 270
Jordan Shoes
Pandora Official Site
Air Jordan Retro
Moncler Jackets For Men
Soccer Shoes
Jordan Shoes
Red Bottom
GGDB Sneakers
Pandora Bracelet
Nike Shoes
NMD R1
Golden Goose
James Harden Shoes
Nike Outlet
Air Max 2018
Women Nike Shoes
Air Jordan 1 Low
Air Jordan 3
Men Moncler Vest
Върнете се в началото
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Съб Ное 19, 2022 6:08 am    Заглавие:  

Custom Baseball Jerseys
NHL Jerseys
NFL Jerseys
Baseball Jerseys
Football Jerseys
NBA Shop
Cheap Custom MLB Jerseys
Football Jerseys Cheap
MLB Store
Cheap NHL Jerseys
Cheap Jerseys Wholesale
MLB Jerseys Wholesale
Cheap NFL Jerseys
Cheap NFL Jerseys
NFL Jerseys Cheap
MLB Jerseys
Football Jerseys
Cheap NFL Jerseys
Cheap NBA Jerseys
Cheap Jerseys From China
Cheap Jerseys
Cheap Jerseys Wholesale
Jerseys Wholesale
NFL Gear
NFL Apparel
Cheap Jerseys
NFL Team Shop
Cheap Jerseys
Official NFL Jersey
MLB Jerseys China
NFL Store Online Shopping
MLB Jerseys
Cheap Jerseys Sale
NHL Jerseys
Cheap NFL Jerseys
Custom NHL Jerseys
Cheap NFL Jerseys
NFL Store Online Shopping
NBA Jerseys
MLB Jerseys
Cheap NBA Jerseys
Custom NFL Jersey
Wholesale Jerseys
NFL Shop Official Online Store
Jerseys Wholesale
NBA Store Online
NFL Jerseys
Cheap NFL Jerseys
Baseball Jerseys
Football Jerseys
Jerseys Wholesale
Cheap NHL Jerseys
Cheap Jerseys From China
NHL Jerseys Cheap
NFL Shop
Official NFL Jersey
Cheap Hockey Jerseys
NFL Store Online Shopping
Cheap Jerseys From China
New NBA Jerseys
MLB Shop
Cheap Jerseys
NFL Gear
Cheap Jerseys From China
NFL Jerseys Wholesale
Cheap Jerseys Wholesale
Cheap Jerseys
NFL Shop Official Online Store
Cheap MLB Jerseys
NFL Jerseys
NFL Gear
NBA Clothing
NFL Pro Shop
NFL Jersey
MLB Jerseys China
NBA Jerseys From China
Jerseys Wholesale
NHL Store
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   Сортирай по:   
Страница 1 от 1 [12 Мнения]  
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
 Главната страница » ПОПУЛЯРНИ ТЕМИ » Агресията
Идете на:  

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкетиPowered by phpBB
[ Time: 0.1506s ][ Queries: 14 (0.0062s) ][ Debug on ]