PSY FORUM

 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
галерияГалерия   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

psy
В момента е: Вто Яну 31, 2023 8:05 am
Часовете са според зоната UTC + 2
 Главната страница » ПСИХОЛОГИЯ » Етнопсихология
Мултиетническа същност на българския народ
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
Страница 1 от 1 [11 Мнения]  
Автор Съобщение
boyanova

Регистриран на: 09 Фев 2010
Мнения: 2

МнениеПуснато на: Съб Апр 24, 2010 7:06 am    Заглавие:  Мултиетническа същност на българския народ
Описание на темата: .
 

Автор: Боянова

Етничността може да бъде накратко дефинирана като участие в социална група/ общност. Членството в групи е основна детерминанта за социалните отношения с другите, за социалните нагласи и ценностната система, за социалните норми и роли. Те са двигателят на културните, идеологическите и историческите промени, на които сме свидетели.

Ето защо следва редом с терминологическата и историческата страна на дадената проблематика, също така и да се изследват наслагваните от събитията обществени нагласи, образи, чувства и усещания в качеството им на надиндивидуална рационализирана поведенческа структура и регулатор, определящ характеристиките на мултиетническата същност на българския народ.

Що се отнася до терминологията, думата „етнос” е гръцка по своя произход и в Руски тълковен речник е изведено следното нейно значение:

"Ещё древние греки пользовались словом «этнос», когда хотели обозначить другие народы, греками не являющиеся. "

Т.е. в превод на български език:

„Още древните гърци ползвали думата „етнос”, когато искали да обозначат други народи, които не се явяват гърци”.

Следователно „етнос” може да се каже примерно за турско население, живущо потомствено в България и осъзнаващо корените си- "турски етнос", но не би трябвало да има понятие като "български етнос", когато става въпрос за българи, живущи вътре в България.

Важно е да се отбележи също така и че „нация” и „народност” не са равнозначни понятия.

Народността е недостигнала степен на национална консолидация общност от хора със съзнание за общ произход и обща културна нагласа. Понятието "народност" е въведено от съветската етнография, за да се фиксира това междинно състояние. В западната етнология терминът "народност" не се употребява.

Понятието „нация”, възниква в Европа по време на Просвещението и се развива след Френската революция. То се формира като противовес на клерикално-аристократичния ред, противопоставяйки му демократичното единство и общественото равноучастие на всички граждани. През различни исторически периоди след това в него се влага различно съдържание и са изведени различни определения. В съвремието няма друго понятие, което така точно да отговаря на представата за свободно общество. Поради това етническата концепция за нацията следва да се разглежда като изминат етап в историческото развитие.

Счита се, че нито една нация в света не може да претендира за етническа монолитност или етническа еднородност (чистота).

Нацията е сбор от етноси и основно население на държавата. Известно е, че днес в света има около 200 нации, които са обединили в себе си повече от 10 000 етноси.

Българската нация включва в себе си над 15 етноса (цигани, турци, арменци, руснаци, тронки, шопи, добруджанци, тракийци, капанци, рупци, полянци, хърцои, балканджии, власи, торлаци, които са известни още и като белодрешковци, обри, авари, турлаци и други).

Някои от представителите на тези етноси в България са с родови корени от съществуващи и до днес държави. Такива са руският и турският етноси в България. По официални данни в България руският етнос е по-голям от турския.

Други са с родови корени от някога съществували държави, които държави не са успяли да се наложат на историческата сцена и към днешен момент не са съществуващи. Такива са примерно представителите на торлашкия и влашкия етноси.

Трети са наследници на племена, присъединени към България в процеса на историческото й развитие, каквито са например представителите на славянско племе Рупци, населяваща предимно средните Родопи, които са известни със своята необщителност пред външни хора.

Някои хора, независимо от смесената си кръв, възпроизвеждат етническо самоопределяне. Причината за това е етническата среда, в която живеят.

Дали самосъзнанието за принадлежност към даден етнос ще се запази, зависи основно от две неща:

1. От начина на живот, приет от етноса. Когато става дума за затворен начин на живот (живее се изолирано от основното население на държавата, контактува се предимно със свои), тогава има благоприятни условия за запазване на етническото самосъзнание. По този начин са се запазили примерно циганите (ромите) като етнос- те преобладаващо живеят заедно с други цигани (има цели квартали преобладаващо само с цигани). Така е и с една част от торлаците, власите и други.

2. От политиката на държавата. В България политиката на асимилация за периода след Освобождението е доста агресивна и груба. Комунистическата етническа политика гравитира от доброволното, до насилственото приобщаване на етносите, като е отказвано признаването на каквито и да е етноси, подкрепяно с такива практики като насилствена смяна на имена, рушене на чужда култура, икономически мерки, които са причина примерно за видимата бедност в северозападната част на България, населена преобладаващо с торлаци и власи и т.н. Що се отнася до турския етнос, стигало се е и до принудително изселване.

Благодарение на Марксизма, обществото е възприемано единствено като изградено от класи. Културната идентичност нямала голяма тежест. Всичко това е довело в крайна сметка до неосъзнаването до един момент от страна на средностатистическия българин на мултиетническата същност на българската държава.

Но със смяната на политическия строй, етносите добиват право на самоопределяне и получават достъп до различни обществени сфери.

И едва тогава в България с огромно закъснение започват да се случват тези процеси, които на Запад през 60-те години са в своя възход без да предизвикват страх и конфликти там, а именно- повторно възраждане на етнически идентичности, на етнически традиции, езици и култури на етносите в рамките на България.

Но това така описаното възраждане съвпада в България с края на социалната държава, с масовото обедняване и безработица в хода на преструктурирането на българската икономика и затова и възприемането от страна на българите на протичащите процеси на възраждането на етническото самосъзнание е като едно отрицателно събитие в новата българска история.

Отрицателно възприятие е засилено особено на фона на събитията в съседни на България държави. По това време силно се проявява страхът от териториално разцепление. Проявен е и страхът от гражданска война. Болезнен е въпросът със самоидентифицирането на македонците като македонци.

Такава е вероятната причина за страха от самоидентификацията и на други етноси, но вече в пределите на България. Докато на Запад, а и в Русия, съществува безконфликтно самоопределянето на човек веднъж като част от етнос и втори път като част от държава като хармонично цяло, то в България по времето на демократичните процеси, самоопределянето на етносите обикновено се третира едва ли не като самоотлъчване по отношение на всичко българско и като вид сепаратизъм на етноса по отношение на българската държава, видно от отгласите в публичното пространство.

Въпреки това помаци, капанци, торлаци, власи и други етноси в България, са в основата на продължаващите процеси на възраждане на своите етнически традиции и културални различия, до колкото зад това възраждане стоят закономерни и естествени психични и историко-политически обусловени процеси.

Вероятната причина за наслагвания у българина с времето страх от етносите се корени в изживяното многовековно робство, когато българите, оказвайки се насила част от Османската империя, са били подложени на систематични опити за изличаване, като дори и за етност не са били признавани от Османската империя. Така след Освобождението това е породило страхът от повторното връщане на същото положение и е било в основата на предприетите мерки за претопяване на етносите и най-вече на турския такъв, останал в пределите на българските граници след Освобождението.

Образът на турчина-поробител и претопител на българското може би е и основният символен образ, от който се черпи символният капитал, за да продължава и към днешна дата да се гради образа на опасния друг от етноса и по този начин да се прокарва етническа граница на разделение.

Ето защо може би етносът се третира като заплаха за българското самосъзнание, доколкото етносите са носители на специфични бит, култура, а даже и религия понякога.

Идването на демокрацията е времето, когато в медиите започва и изграждането на образа на мнозинството в България, в качеството му на губещо права и на образа на малцинствата, съставени от етноси, които започват да имат все повече права.

Етничността се трансформира вече от известната фигура на културната различност в българската идентичност, в един вид удобно средство, чрез което етносите целят постигане на власт.

Така в психиката на средностатистическия българин се залага образа на привилегированите етнически малцинства. Границата между мнозинство и малцинство засяга вече два значими аспекта: социалната справедливост и разпределението на властта. Този период е белязан от огромни и мъчителни промени в трудовата, социално-осигурителната и пенсионна системи в България, приета е Рамковата конвенция за защита правата на малцинствата, а и също е белязан и от създаването на партии, чиито политически водачи са от етноси.

В първия случай (относно социалната справедливост) в психиката на мнозинството назрява и се разпространява усещането за ощетяване и заплаха.

Привилегироването на етносите обаче е парадоксално. То се случва чрез НЯМАНЕТО, чрез НЕДОИМЪКА, чрез ИЗКЛЮЧВАНЕТО. Ефектът от конструирането на образа на лошия беден с етнически профил, който иска социална помощ, е в основата на предефинирането на отношенията между мнозинството и малцинството.

Изградените образи на другостта в лицето й на опасни и привилегированите етнически малцинства, са като огледало, в което мнозинството мазохистично се съзерцава като жертва и мъченик спрямо етноса.

В българските медии, някъде към края на 90-те години, се изгражда и един конкретен етнически образ, който се разгръща като въплъщение на опастността. Става въпрос за българските роми.

Често срещани изкази в печата са „цигани крадци”, „крадливия циганин”, „нескончаемите кражби на циганите” и още много други в същия стил.

Характерното на тези квалификации е, че те са продукт на индуктивна категоризация, при която етническата идентичност на престъпника се извежда като културална характеристика на престъплението.

Един от ефектите е криминализиране на групата и културализиране на престъпността. Друг ефект е насаждането на омраза, която да послужи отново като етнически разделител.

Така изградените отрицателни нагласи на българите спрямо ромите, водят до изтласкването на последните в изолацията от социално, икономическо, културно и т.н. естество. Някои от тях по гетата изпадат в крайна аномия и са подложени на апартхейд (от apart- разделен и heid-субстантивираща частица; политическо значение- изолация на даден етнос).

Във втория случай (включване на представители на етноси в политическия живот на България) се наблюдават следните психологически награси:

От една страна за представителите на етносите, наличието на етнически партии се възприема като подхранващо удовлетворението от демокрацията, доколкото се възприема като средство, позволяващо политическо разрешаване на конфликтите, които възникват в следствие на културалните различия. Това е позиция на съвместимост на етническата и гражданската позиция и наклонява везните в полза на засилена връзка с държавата. Иначе алтернативата е живот в затворени общности, пораждащ безразличие към обществения живот, а от там и към България.

Отделен е въпросът, че поради трудният период, в който България се намира, етносите са засегнати от липсата на качествена политика, както и българите.

От друга страна етносите са превръщани често в изкупителна жертва за множеството проблеми на прехода- безработица, обедняване на населението като цяло, несигурността в живота. Затова често е налице акцент върху разделението, т.е. налага се и мнението, че етническите партии ще задълбочават конфликтите и появата им ще влече след себе си забавяне на демократичните процеси. Размерът на страха от включването на етноси в политиката е толкова голям, че Защитните организации за правата на човека през 1999г. отчитат, че българите, които не биха гласували за човек от етнос в България в процентно изражение са повече, отколкото са американците, които не желаят да гласуват за човек от етнос в САЩ.

Към етносите има наслоени и много предразсъдъци. Тяхното действие на моменти е такова, че произвежда най-вредния ефект, а именно интериоризира се от етносите.

В заключение би могло да се обобщи, че дефинирането на етноса като социална група/ общност и на нацията като сбор от социални грипи/ общности, които бидейки субекти на обществено-политически отношения са едновременно следствия и причини от и на действието на специфични надиндивидуални психични регулатори в качеството им на рационализирани поведенчески структури, са предопределящи самата специфика на трансформацията на етническите общности в национална общност.

Ползвана литература:

1. Руски тълковен речник

2. Лазарова, "Българският етнически модел в медийното огледало: Двуликият Янус"

3. Л. Георгиев, „Критика на етнонационалния рационализъм”

4. А. Кръстева, „От етничност към миграция”

5. Л. Милетич, „Разорението на тракийските българи през 1913”

6. В. В. Маяковского, "Авары- историческая этнография"
7. Г. Ценов, "Кроватова България"

8. Васил Златарски, "История на Първото българско Царство"
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя 
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Чет Окт 27, 2022 2:54 pm    Заглавие:  

Nike Outlet
Adidas Trainers
Adidas Yeezy
Nike Roshe
Pandora Jewelry
Pandora Jewelry
Nike Outlet
Nike Sneakers
Pandora UK
Nike Air Force 1 Low
Nike Canada Online Shopping
Pandora Rings UK
Nike Sneakers
Nike Outlet
Nike Factory
Adidas Trainers
Adidas Yeezy
Nike UK
Adidas Shoes
Pandora Charms
Yeezy 500
NMD Adidas
Nike Shoes
Adidas Superstar Shoes
Pandora Bracelets
Off White Jordan 1
Adidas Outlet
Official Yeezy Website
Adidas Online
Nikes
Adidas Ultra Boost
Adidas Shoes
Adidas Trainers
Adidas Shoes
Pandora Charms
Nike Outlets
Adidas Outlet
Pandora Charms
Adidas Yeezy Boost 350
Ultra Boost
Nike Clearance Outlet Online Store
Nike Shoes
Adidas Superstar
Adidas Superstar
Nike Air Force 1
Nike Clearance Outlet
Yeezy Boost 350
Adidas NMD
Pandora Bracelet
Nike Air Presto
Nike Running Shoes
Adidas Outlet
Adidas Yeezy
Nike Canada
Adidas Shoes
Yeezy
Adidas Ultra Boost
Nike Outlet
Adidas Yeezy
Yeezy Shoes
Yeezy Boost 350
Yeezys
Nike Outlet
Adidas Running Shoes
Върнете се в началото
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Пет Окт 28, 2022 1:01 pm    Заглавие:  

Nike Wholesale
Red Bottom Shoes
Men Nike Shoes
Air Jordan 25
Nike Outlet Store
Nike Cortez
Cheap NHL Jerseys
Air Force 1s
Jordan 4 Retro
Wholesale Adidas
Nike Air Max 270
Jordan 17
Cheap Adidas Shoes
Jordan Retro 12
Adidas Yeezy Boost 350 V2
Nike Air Max Men
Wholesale Nike Clothing
Jordan 33 shoes
Air Jordan 33
Pandora Official Site
Huarache
Official Nike Outlet Online Store
Air Max
Jordans 19
Dior Jordan
Jordan 11 Concord
Yeezy
Air Jordan
Pandora Charms
Jordan 14
Nike Shoes
Jordans 24
Nikes
Jordan 34
Pandora Bracelet Charms
New Jordan
NFL Jerseys
Pandora Bracelets Clearance
Nike Blazer
Jordan 11 Retro
Nike Air Zoom
Nike Outlet Store
Nike Sneakers
Nike Factory Outlet Store Online
Pandora Jewelry
Nike Outlet Store Online Shopping
Nike Shoes
Nike Shoes For Women
Pandora Jewelry
NHL Jerseys
NBA Store Canada
Nike Air Force 1
Pandora Outlet
Nike Free Rn
Pandora Outlet
Nike Wholesale Distributors
Pandora Jewelry Charms
Pandora
Nike Outlet Store
Adidas Shoes
Pandora Jewelry
Air Max
Nike Womens
Jordan AJ 1
Nike Shoes Black Friday
Jordan 32
Cheap Jordans
Adidas Store
Pandora Bracelet Charms
Cheap Jordans From China
Jordan 6s
MLB Shop Canada
Jordan 28
Cheap Jordan Shoes Supplier
Wholesale Nike Shoes
Nike
Nike Off White
Air Jordan 33
Air Max 2019
Jordan 31
Jordan 22
Jordan 12
Pandora Charms
Air Jordan 13
Nike Shoes Wholesale
Pandora Jewelry Black Friday
Nike Shoes
Jordans 13
Lebron James Sneakers
Huaraches
Jordan 20
Pandora Ring
Pandora Ring
Louboutin Shoes
Nike Shoes
Air Jordan 29
Nike Wholesale China
Jordan 18
Foamposites
Jordan 12
Jordan 15
Air Max 270
Nike Lunarlon
Christian Louboutin Outlet
Nike Running Shoes
Nike Store
Jordan Retros
Nike Sneakers
Jordan 21
NMD
Pandora Jewelry
Air Jordan 23
Jordan 1 Retro
Air Force 1s
Wholesale Jordans China
Jordan 2s
Wholesale Jordans
Wholesale Sneakers
Nike Jordan 1 Mid
Toddler Jordans
Nike SB
Air Jordan Shoes
Air Max 97
Nike Outlet
Jordan 26
Pandora Jewelry 70% off Clearance
Nike Outlet
Nike Air Force
Air Jordan 27
Jordan 16
Nike Factory
Nike Clearance
Nike Air Foamposite
Pandora Charms Sale Clearance
Nike Zoom
Jordan 11 Retro
Jordan 35
Nike Jordan
NFL Shop Online
Jordan Retro 11 Low
Cheap Jordans From China
Nike Running Shoes For Women
Air Max
Pandora Jewelry Official Site
Nike Shoes
Nike Blazer
Cheap Nikes
Nike Air Force 1
Nike React
Nike Huarache Men
Jordan 30
Air Max 95
Jordan Shoes
Nike Air Max 720
Kids Jordans
Air Jordan 5 What The
Pandora Jewelry
NHL Store
Nike Metcon
Nike Outlet
Върнете се в началото
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Пет Окт 28, 2022 8:46 pm    Заглавие:  

MLB Jerseys
NFL Store Online Shopping
NFL Pro Shop
NFL Gear
MLB Jerseys
Cheap Jerseys From China
Baseball Jerseys
NFL Store Online Shopping
NFL Shop Online
NHL Jerseys
NBA Jerseys Shop
NFL Jerseys Wholesale
Cheap Jerseys
Cheap Jerseys From China
Cheap Jerseys China
NFL Jersey
MLB Shop
Custom Football Jerseys
Cheap NBA Jerseys From China
Cheap MLB Jerseys
Cheap NBA Jerseys
Wholesale Jerseys China
NFL Jerseys
NFL Jersey Sales
Cheap Jerseys
NHL Apparel
Cheap NHL Jerseys China
Cheap NFL Jerseys From China
NBA Shirts
Cheap MLB Jerseys
New NBA Jerseys
Wholesale NFL Jerseys
NBA Jerseys Wholesale
NFL Jersey Sales
Cheap MLB Jerseys
NFL Football Jerseys For Sale
Football Jerseys
Cheap Jerseys From China
NBA Store
Football Jerseys
Cheap Jerseys From China
Cheap Jerseys Wholesale
Wholesale Jerseys
NFL Gear
NFL Jerseys Cheap
Cheap Jerseys
NHL Jerseys Wholesale
Custom NHL Jerseys
Wholesale Jerseys
Cheap Football Jerseys
Cheap Custom MLB Jerseys
Cheap MLB Jerseys
Cheap Jerseys From China
Baseball Jerseys
NFL Store Online Shopping
Wholesale NHL Jerseys
Cheap Jerseys
NFL Jerseys
NFL Shop Official Online Store
MLB Store Official Site
MLB Jerseys
Cheap NFL Jerseys
NFL Store Online Shopping
NFL Fan Shop
Wholesale NFL Jerseys
Cheap Jerseys From China
NFL Jerseys
NHL Jerseys Wholesale
Cheap Jerseys
Cheap NFL Jerseys
NHL Store
NFL Jerseys
Cheap MLB Jerseys
NFL Shop
Cheap NFL Jerseys
Cheap Jerseys
NBA Jerseys Wholesale
NFL Jerseys Cheap
Върнете се в началото
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Чет Ное 03, 2022 8:07 am    Заглавие:  

Jordan Retro 13
Ferragamo
Jordan Retro 4
Nike Shoes
Air Jordan 3
Nike Basketball Shoes
Pandora Necklace Women
Nike Clearance Outlet
Asics
Air Force 1
Air Jordans 1
Jordan Shoes
Lebron 16
Adidas NMD
Pandora
Pandora Charm
Pandora Necklace
Adidas NMD
Nike Running Shoes For Men
Christian Louboutin UK
Nike Store Online
Red Bottom Shoes For Women
Nike Outlet Store Online Shopping
Adidas Ultra Boost
Nike Sneakers
Nike Sneakers
Nike Uptempo
Nike Cortez Women
Air Max 720
Air Jordan Shoes
Jordans Sneakers
Nike Prestos
KD Shoes
Nike Cyber Monday 2020
Pandora Jewelry
Air Jordan 7
Nike Sneakers For Men
Nike Clearance Outlet
Nike Shoes
Womens Nike Shoes
Yeezys
Adidas Yeezy Boost 350 V2
Red Bottom Heels
Yeezy Boost
Air Max 720
Air Max 98
Pandora Jewelry
Nike Free
Nike Air Max
Nike Hyperadap
Nike Outlet Store Online
Pandora Charms
Air Jordan 11
Pandora
Jordan 12's
Nike Outlet Store Online Shopping
Fjallraven Kanken Backpack
Nike Air Jordans
Louboutin Shoes
Mens Jordans
Pandora Outlet
Nike Outlet
Nike Air Max 90
Air Jordan 10
Nike Running Shoes
Jordan Retro 11
Jordan Retro 11
Womens Nike Shoes
Nike Outlet
Jordan Retro 32
Air Jordans
Air Max 95
Nike Shoes For Kids
Kyrie Irving Shoes
Louboutin Outlet
Nike Clearance
Nike Outlet Store
Adidas Yeezy Shoes
Nike Factory Outlet
Nike Factory
Air Force Ones
Basketball Shoes
Nike Shoes
Pandora Charms
Jordan 1 Mid
Ferragamo Belts
Lebron 16
Nike Air Force
Pandora Earrings
Adidas Yeezy
New Nike Shoes
Pandora Rings
Pandora Bracelets
Pandora Bracelets
Yeezy 500
Pandora
Air Jordan 13 Retro
Jordans
Nike Free Rn 2019
New Nike Shoes
Air Jordan 9
Nike Air Max 2019
Air Jordan Shoes
Moncler Outlet
Jordan 14
Jordan Shoes For Kids
Pandora Jewelry Official Site USA
Air Jordan Retro
New Nike Shoes
Ultra Boost
Pandora Charms
Jordan 1
Christian Louboutin Shoes
Red Bottoms
Golden Goose Shoes
Jordan 1
Jordan 4's
Louboutin Shoes
Air Force 1
Nike Air Max 98
Red Bottom Shoes
Lebron James Shoes
Yeezy Shoes
Jordan 8
Lebron Shoes
Nike Outlet Store
Pandora Charms
Nike Shoes
Nike Store Online
Pandora Rings
Nike Outlet Online
Fjallraven Backpack
Jordan AJ 1 Low
Nike Zoom Pegasus
Nike Air Max 270 Men
Jordan 1 Retro High
Jordan 11 Bred
Nike Air Zoom
Christian Louboutin
Nike Shoes
New Jordans Coming Out
Christian Louboutin Sale
Nike Outlet Store
Nike Huarache
Nike Outlet
Cheap Nike
Jordan 1s
Valentino
Vans
Nike Running Shoes For Men
Nike Outlet
Nike Sneakers
Yeezy
Nike Factory Store
Kyrie Shoes
Louboutin shoes
Louboutin Outlet
Adidas Sneakers For Women
Nike Cortez Women
Върнете се в началото
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Чет Ное 03, 2022 9:44 am    Заглавие:  

Nike Outlet Store
Jordan Retro 11
Air Jordan Sneakers
Pandora Charms Canada
Jordan 8
Ferragamo
Birkin Bag
Air Jordan 11
Adidas NMD
Christian Louboutin UK
Jordan 5 Retro
Balenciaga Triple S
Air Jordan Retro 9
Christian Louboutin Outlet
ECCO
Jordan 11
Air Jordan
Christian Louboutin Outlet
Nike Running Shoes Sale
New Jordans
Jordan 1 Lows
GGDB Shoes
Louboutin Shoes
Air Jordans
Nike Women
Nike Snkrs
Jordan 5s
Jordan 1 High
Jordan Retro 3
Asics Running Shoes
Air Jordan 11
Air Jordan 12 Retro
Air Jordan 5
Fitflop Shoes
Pandora Rings
Nike Air Max 98
Retro Jordan
Adidas Yeezy
Jordan Shoes
Golden Goose Factory Outlet
Jordans Sneakers
Louboutin Heels
James Harden Shoes
Air Jordan Sneakers
Jordan Shoes For Women
Jackets Moncler
Air Jordan 3
Jordan Retro 11 Mens
Jordan Retro 12
Jordan Retro
Balenciaga Sneakers
Nike Outlet
Nike Air Max 270
Nike Factory
Red Bottoms Louboutin
Moncler Store
Nike Shoes
Fjallraven Kanken Backpack
Moncler Vest
Pandora
Yeezy Shoes
Red Bottom Shoes For Women
Outlet Golden Goose
Valentino Sandals
Adidas Yeezy
Nike Shoes
Pandora Jewelry Official Site
Nike Air Jordans
Air Jordan 4
Pandora Bracelet Charms
Nike Air Max 2018
Nike Outlet Store
Jordan 4 Retro
Jordan Retro 10
Air Max 270
Yeezys
Nike Outlet
Golden Goose Mid Star
Moncler Coats
Pandora
Nike Kyrie Irving Shoes
NMD
Cheap Jordans
Pandora Ring
Air Jordan 11
Jordans 11
Nike Huaraches
Pandora
Golden Goose Sneakers Sale
Jordan 1 Retro
Golden Goose Sneakers
New Jordans
Pandoras Jewelry
Jordans
Jordan Sneakers
Air Jordans Shoes
Nike Official
Yeezy
Air Jordan 1
Jordans 11
Retro Jordans
Jordan Retro
Nike Air Max 90
Nike Air Jordan 1
Air Jordan 13
Pandora Jewelry
Jordan Retro 12
Jordans Sneakers
Yeezy
Men's Nike Shoes
Pandora Charms Sale Clearance
Golden Goose Sneakers
Nike Shoes For Men
Nike Shoes Outlet
Golden Goose Sneakers
Golden Goose Shoes
Jordan 6
Lebrons Shoes
Red Bottom Shoes
Golden Gooses Sneakers
Air Jordan 11's
Jordan 1
Jordan 6 Rings
Yeezys
Jordan 14
Jordan 1s
Red Jordan 11
Jordan 13s
Nike Air Max
Nike Air Jordan 1s
Air Jordan 4
GGDB Sneakers
Jordan 4
Air Force One Shoes
Moncler
Air Max 95
Jordan Shoes
Nike Outlet Store Online Shopping
Moncler Jackets For Men
Air Jordan 11s
Soccer Cleats On Sale
Cheap Jordan Shoes For Men
Jordan 12
Nike Air Max
Jordan Retro 6
GGDB
Jordan 4
Nike Outlet
Vans
Jordan 1
Air Jordan 6 Retro
Christian Louboutin shoes
Jordan 12 Retro
Pandora Jewelry Official Site
Върнете се в началото
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Пет Ное 04, 2022 5:31 pm    Заглавие:  

Yeezy Shoes
Pandora
Charms Pandora
Air Jordans 1
Pandora Jewelry
Pandora
Pandora Bracelet
Best Basketball Shoes
Moncler Outlet
Adidas Running Shoes Women
New Nike Shoes
Jordan 1s
Pandora Charms
Moncler Coats
Ferragamo Belt
Nike Store
Jordan Retro 1 High OG
Nike Air Jordan
Adidas Shoes Canada
Nike Air Max 270 Women's
Adidas Men's Shoes
Pandora Bracelet
Jordan 1 Retro
Pandora Bracelet Charms
Pandora Charms
Nike Outlet
Nike Store
Asics Shoes For Women
Balenciaga Sneakers
Jordans Sneakers
Balenciaga
Balenciaga
Jordan Ones
Pandora Outlet
Pandora
Nike Shoes For Men
Asics Sneakers
Adidas Sneakers Men
Pandora Outlet
Nike
Pandora Jewelry
Moncler Coat Men
Moncler Jackets
Balenciagas
Cheap Jordan Shoes
Pandora Jewelry Official Site
Pandoras
Pandora Charms
Asics Outlet Store
Nike Air Jordan 1 Retro
Pandora Jewelry
Nike Air Max 97
Pandora Jewelry
Moncler Jackets
Asics Running Shoes Men
Air Jordan Shoes
Pandora Outlet Online
Cheap Adidas Shoes
Pandora Ring
Pandora Outlet
Air Jordan 1 Mid
Pandora Outlet
Nike Air Jordan 1
Nike Shoes
Ferragamo
Outlet Moncler
Jordan Shoes
Nike Shoes Women
Balenciaga Outlet
Pandora Charms
Pandora Jewelry
Pandora Jewelry
Adidas Official Website
Pandora Jewellery
Nike Outlet Store
Nike Shoes
Puma Store
Pandora Ring
Goyard Bag
Pandora
Jordan 1 High
Pandora Charms
Pandora Jewelry
Pandora Bracelets
Moncler
Dior Jordan 1
Nike Sneakers Men
Ferragamo Shoes
Jordan 1 Low
Pandora Charms Sale Clearance
Adidas Shoes Women
Nike Airmax
Triple S Balenciaga
Adidas Outlet Store
Pandora Jewelry Store
Asics Gel Kayano
Pandora Jewelry Store
Pandora Outlet
Nike Sneakers For Women
Pandora Outlet
Nike Shoes Women
Pandora Charms Outlet
Nike Air Max 270
Cheap Moncler Coats
Air Jordan 1 Retro
Pandora
Air Jordan 1 Low
Nike Outlet Store
Nike
Asics Shoes Outlet
Jordan 1 Retro
Best Nike Running Shoes
Moncler Jacket For Men
Jordan Wholesale Distributors
Pandora Jewelry
Salvatore Ferragamo
Jordan 5 Retro
Pandora
Pandora Charms
Pandora Jewelry
Pandora Charm
Pandora
Pandora Charms
Balenciaga Shoes Women
Pandora Charms
Pandora Charm Bracelet
Pandora Outlet Online
Pandora Jewellery
Pandora Jewelry Charms
Pandora Jewelry
Moncler Coats
Adidas Yeezy
Adidas Trainers
Moncler Official Site
Jordan 1 High
Adidas Canada
NMD
Wholesale Jordan Shoes From China
Pandora Jewelry
Nike
Nike Snkrs Canada
Asics Shoes Outlet
Pandora Charms
Pandora Bracelets
Pandora Bracelets
Pandora Jewelry Official Site
Nike Women Shoes
Ferragamo Belt Men
Pandora Official Site
Air Jordan 1 Mid
Goyard Handbags Outlet
Nike Outlet
Adidas Sale
Nike Men's Shoes
Wholesale Jordans
Nike Canada Online
Cheap Moncler Coats
Върнете се в началото
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Вто Ное 15, 2022 8:40 pm    Заглавие:  

Yeezys
Adidas Yeezy
Nike Clearance Outlet
Ultra Boost
Adidas UK
Adidas NMD
Nike Canada Online Shopping
Nike Shoes Canada
Adidas Store
Adidas Running Shoes
Adidas Superstar
Nike Outlet Store
Adidas Outlet
Air Force 1
Pandora
Adidas Shoes
Adidas Shoes
Adidas Originals Superstar
Nike Roshe
Pandora Charms
Nike Trainers
Pandora Charms
Nike Running Shoes
Yeezy Boost 350
Pandora Charms UK
Nike Air Force 1
Nike Outlet Shoes
Nike Outlet
Adidas
Yeezy 500
Nike
Adidas
Pandora Bracelet
Off White
Nikes
Official Yeezy Website
Nike Clearance Outlet Online Store
Pandora Jewelry
Nike Sneakers
Yeezy Shoes
Yeezy 350
Adidas Yeezy Shoes
Adidas Outlet Store
Nike Outlet
Adidas
Nike Outlet
Nike Snkrs
Nike Presto
Pandora Rings
Yeezy 350
Adidas Superstar
Yeezy Boost
Yeezy Shoes
Nike Outlet Store
Adidas NMD
Yeezy
Pandora Charms
Nike Canada Online Shopping
Ultra Boost
Adidas Shoes
Pandora Jewelry
Adidas Trainers
Adidas Ultra Boost Women
Nike Outlet
Върнете се в началото
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Сря Ное 16, 2022 8:41 am    Заглавие:  

Nike Jordan 1
Nike Shoes
Yeezy Boost 750
Pandora Charm Bracelet
Jordans Shoes
Adidas NMD
Jordans 1
Adidas Ultra Boost
Christian Louboutin Outlet
Pandora
Air Jordan Sneakers
Nike Outlet Online
Lebron 16
Kevin Durant Shoes
Christian Louboutin Shoes
Nike Running Shoes For Men
Christian Louboutin Outlet
Jordans Sneakers
Nike Basketball Shoes
Lebron James Shoes
Nike Running Shoes
Nike Outlet
Jordan 13 Retro
Cheap Yeezy
Nike Air Max 270
Nike Running Shoes
Air Max 98
Louboutin Shoes
Air Jordan 9
Pandora Jewelry
Christian Louboutin
New Nike Shoes
Pandora Bracelets For Women
Nike M2k Tekno
NMD
Nike Outlet Store Online Shopping
Vans Shoes
Nike Sneakers
Yeezys Boost 350 V2
Jordan 12s
Nike Free
Jordan Retro
UNC Jordan 1
Jordan Shoes For Kids
Pandora Earrings
Nike Factory
Nike Air Jordan
Cheap Nikes
Pandora UK
Jordan 14
Nike Outlet Store Online Shopping
Nike Factory Store
Pandora Bracelets
New Shoes
Kyries Shoes
New Jordans
Nike Air Max
Nike Outlet
Pandora Bracelet
New Nike Air Max 2019
Nike Factory Outlet
Jordans Sneakers
Jordan 32
Jordan AJ 1 Mid
Jordan Retro 11
Nike Air Force 1
Asics Shoes Outlet
Nike Shoes 2019
Kyrie Irving Shoes
Yeezy
Pandora Necklace Women
Nike Factory Store
Nike Outlet Store Online
Pandora
Nike Store
Fjallraven Kanken
Red Bottom Shoes
Louboutin shoes
Nike Clearance Store
Yeezys Shoes
Ferragamo Belt
Nike Free
Pandora Jewelry Outlet
Nike Outlet Store Online Shopping
Pandora Bracelet
Lebron James Shoes
Nike Shoes For Kids
Nike Air Force
Jordan Retro 4
Air Jordan 11
Air Jordan 11 Retro
Air Jordan 3
Mens Nike Shoes
Basketball Shoes Nike
Nike Cortez
Louboutin Shoes
Nike Outlet
Ferragamo Shoes
Nike Air Mag
Air Jordan 13 Retro
Pandora Bracelet Charms
Nike Cyber Monday Deals 2020
Jordan 1 Mids
Nike Air Max 720
Nike Sneakers
Nike Outlet Store Online
Ultra Boost Adidas
Air Jordans
Pandora Jewelry Official Site USA
Nike Outlet Store
Louboutin Shoes
Adidas Sneakers For Women
Cheap Nike Shoes
Jordan 4s
Nike Huarache
Nike Factory Store
Nike Air Max 720 Men
Air Jordan 7
Nike Zoom Winflo 5
Nike Shoes For Men
Nike React
Nike Sneakers
Jordan 8
Yeezy
Jordan Shoes For Men
Valentino Shoes
Louboutin Shoes
Nike Presto
Nike Air Zoom
Pandora
Red Bottom Shoes For Women
Nike Outlet Store Online Shopping
Pandora Charms
Air Max 98
Pandora Sale
Jordan 11 Blue
Nike Shoes
Nike Shoes
Yeezy 500 Utility Black
Air Force Ones
Golden Goose
Fjallraven Kanken Backpack
Moncler Outlet
New Nike Shoes 2019
Nike Air Max 270
Air Jordans
Jordan 10
Nike Outlet Store Online Shopping
Air Force 1
Nike Clearance
Nike Air Max 95 Essential
Red Bottoms
Pandora Rings
Jordan 1 Retro High
Lebron 16 Shoes
Pandora Ring
Christian Louboutin Shoes
Nike Jordan 1s
Yeezy Boost 350
Върнете се в началото
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Сря Ное 16, 2022 11:36 am    Заглавие:  

Air Jordan 4
Golden Goose Mid Star
Christian Louboutin shoes
Air Max 270 Women
Cheap Jordans
GGDB
Air Jordan 1 University Blue
Asics Running Shoes For Women
Pandora Jewelry
Jordan 11 GYM Red
Jordans Retro
Jordan Retro
Adidas NMD R1
Jordan Retro 6
Air Jordan 4 Retro
Ferragamo Shoes
Air Jordan Sneakers
Jordan 13
Golden Goose Sale
Nike Outlet Online
Jordan 1
Cheap Nike Shoes
Fjallraven Kanken
Air Jordan
Air Jordan Retro 12
Jordan Retro 3
Air Jordan Shoes
Jordan 12
Air Jordan 9
Jordan Sneakers
Jordans Retro
Nike Outlet Shoes
Christian Louboutin
Fitflop Shoes
Air Jordan 11's
Red Bottoms Louboutin
Yeezy Shoes
Nike Sale
Pandora Jewelry Official Site
Nike Shoes For Women
Balenciaga Triple S
Golden Goose Shoes
Adidas Yeezys
Pandora Charms
Air Jordan Shoes
Jordan 11 For Sale
Pandora Jewelry
Air Jordan 4
Pandora Ring
Nike Air Max 90 Ultra
Air Jordan
New Nike Shoes
Nike Factory Outlet
Golden Goose Outlets
Mens Nike Shoes
Jordan 11
Nike Jordans
Soccer Shoes
Jordan 11
Nike Air Max
Nike Air Max 270
Vans Store
Golden Goose Sneakers
Jordan Retro 10
Yeezy Shoes
Air Jordans
Jordan 4
Nike Shoes
GGDB Shoes
Golden Goose Sneakers
Air Jordan 5 Retro
Jordans 11
Pandora Official Site
Jordan 12
Jordan Shoes
Jordan 1
Nike Outlet Store Online Shopping
Jordans 1
Red Bottoms Louboutin
Nike Snkrs
Nike Air Max
ECCO Shoes
Moncler Coats
Air Jordan 14
New Jordans
Pandora Ring
Kyrie Irving Shoes
Moncler Jacket
Moncler Jackets
Golden Gooses Sneakers
Golden Goose Shoes
Jordans 5
Moncler Jackets For Men
New Jordans
Nike Outlet
Nike Air Max 98 Cone
Air Jordan 12 Retro
Adidas Yeezy
Air Jordan 8
Nike Official
Air Jordan Shoes For Men
Pandora Bracelet
Valentino
Air Jordan 12
Jordans 13
Louboutin Shoes
Jordan Retro 11
Nike Jordan 1
Nike Outlet
Yeezys
Air Jordan Retro 11
Christian Louboutin Shoes
Jordan 5 Retro
Pandora Canada
Yeezy
Jordan 6
Air Jordans
Nike Air Jordan 1s
Yeezy
Air Max
Moncler Jackets Outlet
Jordan 1
Red Bottom
Jordan 1 Lows
Jordan Shoes
Nike Outlet
Jordan Retro 11
Pandora
Pandora Jewelry Canada
Air Force Ones Shoes
Hermes Birkin
Louboutin Shoes
Sneakers GGDB
NMD R1
Lebron Shoes
Air Jordan 11s
Jordan 3
Jordan 1 Retro
Jordan Sneakers
Jordans Retro
James Harden Shoes
Jordans 4
Pandora Official Site
Balenciaga
Air Jordan 11
Jordan 6
Nike Outlet
Outlet Golden Goose
Jordans Shoes
Christian Louboutin
Nike Huarache
Moncler Vest
Nike Air Max 95
Air Jordan 6 Rings
Върнете се в началото
ihjwernml579
Гост


МнениеПуснато на: Пет Ное 18, 2022 8:48 am    Заглавие:  

MLB Jerseys
Custom Baseball Jerseys
NBA Jerseys Wholesale
Wholesale Jerseys
Baseball Jerseys
NFL Jerseys
Football Jerseys
NHL Jerseys Wholesale
NFL Store
Cheap Jerseys From China
Cheap NBA Jerseys
NFL Jerseys
NFL Apparel
NBA Shirts
Cheap NFL Jerseys From China
Cheap NFL Jerseys
Cheap NFL Jerseys
NBA Jerseys
Wholesale Jerseys
Cheap Jerseys China
Cheap NBA Jerseys
NHL Store
Official NFL Jersey
Cheap MLB Baseball Jerseys
Cheap NHL Hockey Jerseys
MLB Baseball Jerseys
Cheap Jerseys
NFL Fan Shop
NFL Jerseys
Cheap Custom MLB Jerseys
Wholesale NFL Jerseys
Wholesale Jerseys China
Cheap NFL Jerseys
Jerseys Wholesale
MLB Store
NFL Jerseys Cheap
NFL Jerseys Cheap
NFL Pro Shop
NHL Store
NFL Gear
Wholesale Jerseys
Cheap NFL Jerseys
Football Jersey
NHL Jerseys For Cheap
Cheapest Jerseys
MLB Jerseys Wholesale
Jerseys Cheap
Custom NHL Jerseys
Cheap Jerseys
NFL Store
NFL Gear
NFL Jerseys
Jerseys Cheap
Cheap Jerseys
NFL Fan Shop
MLB Jerseys China
Cheap Jerseys
Football Jerseys
Custom MLB Jerseys
NBA Jerseys
NHL Jerseys
NFL Jerseys
NBA Store Online
Official NFL Jersey
Cheap NFL Jerseys
Jerseys Wholesale
NBA Jerseys Shop
NHL Jerseys Cheap
Cheap NFL Jerseys
Wholesale Jerseys
NFL Shop
MLB Shop
Cheap Jerseys From China
NFL Pro Shop
Cheap Jerseys
MLB Baseball Jerseys
NFL Jerseys
Cheap MLB Jerseys
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   Сортирай по:   
Страница 1 от 1 [11 Мнения]  
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
 Главната страница » ПСИХОЛОГИЯ » Етнопсихология
Идете на:  

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкетиPowered by phpBB
[ Time: 0.2013s ][ Queries: 14 (0.0114s) ][ Debug on ]