PSY FORUM

 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
галерияГалерия   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

psy
В момента е: Съб Май 18, 2024 6:27 pm
Часовете са според зоната UTC + 2
 Главната страница » НОВИНИ » Новини в психиатрията и медицината
НОВИНИ НА БЪЛГАРСКИ
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
Страница 22 от 22 [319 Мнения]   Иди на страница: Предишна 1, 2, 3, ..., 20, 21, 22
Автор Съобщение
brr


Регистриран на: 01 Мар 2007
Мнения: 1963
Местожителство: Софи

МнениеПуснато на: Пон Окт 19, 2009 8:47 pm    Заглавие:  

Събранието на представителите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) прие на днешното си заседание проект за бюджет на институцията за 2010 г., с корекции спрямо внесените от Управителния съвет на НЗОК стойности, съобщиха от касата.
В проект 2010 са предвидени следните параметри на самостоятелния бюджет на НЗОК - 2 546 211 000 лева приходи и трансфери, като приходите са в размер на 2 501 160 000 лева.
Приетите разходи и трансфери са в размер на 1 871 490 000 лева. От тях разходите за здравноосигурителни плащания са в размер на 1 568 932 000 лева при 2 233 513 000 лева, съгласно предложението на УС на НЗОК, което не беше прието от събранието.
Разходите за здравноосигурителни плащания могат да бъдат увеличавани със средствата от резерва на НЗОК, в размер на 250 116 000 лева, което е 10 на сто от здравноосигурителните приходи.
В текстовете на проектозакона е предвидена възможност Народното събрание, по предложение на Министерски съвет, да утвърди допълнителни бюджетни кредити, с които да се увеличи размерът на разходите от втората половина на 2010г.
Запазва се регулацията в отделните направления на здравноосигурителните плащания, като конкретните механизми са обект на договаряне в обхвата на Националният рамков договор.
Агенция "Фокус"
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя 
ICQ Номер 
brr


Регистриран на: 01 Мар 2007
Мнения: 1963
Местожителство: Софи

МнениеПуснато на: Пет Фев 19, 2010 11:17 am    Заглавие: Приложението на съвременните нанотехнологии  

Приложението на съвременните нанотехнологии при лечението на онкозаболявания

Автор: Румяна Цветкова

Нанодиамантите се получават при специални условия от определен клас взривни вещества.
Едва ли някой е предполагал, че взривни вещества като тротил и хексоген, създадени, за да унищожават и убиват, могат да бъдат използвани за високохуманни цели, каквато е лечението от рак. Ежегодно над 15 млн. души в света се разболяват от тази болест. Учените обаче са обнадеждени, че не сме далеч от времето, когато това сериозно заболяване ще се лекува напълно, и то благодарение на нанодиамантите, които се получават при специални условия от определен клас взривни вещества. България е единственият производител в Европа на подобни наночастици. Проф. Ставри Ставрев, ръководител на секцията „Космическо материалознание и нанотехнологии” в Института за космически изследвания към БАН, е основоположникът на тези технологии в България преди 20 години. Самият той споделя, че тогава дори не е предполагал за възможността един ден нанодиамантите да се използват при лечението на рак. Днес най-големите изследователски центрове в САЩ и Русия провеждат експерименти с българския диамантен прах. След като минава през специална обработка, той е безвреден за човешкия организъм. Освен това е установено, че нанодиамантът не реагира със здравите клетки, докато туморните клетки го привличат и по този начин той вкарва химиопрепаратите в тях. Още за приложението му при лечението на ракови заболявания обяснява проф. Ставрев:

„Финият прах минава през мембраната на раковата клетка и я облепва отвътре, запушва кръвоносната й система, която я храни, и така тя умира. Раковите клетки са лакоми. За разлика от здравите клетки те имат много по-добра организация за размножаване, затова и толкова бързо се развива ракът. В момента ракът се лекува с химиотерапия и облъчване. И с двете се въздейства върху целия организъм, както върху раковите, така и върху здравите клетки. Ето защо си поставихме въпроса – възможно ли е нанодиамантът да помогне да се намали количеството на химиопрепаратите и да се сведе до нула въздействието им върху здравите клетки? Мисля, че точно тук успяхме, и то благодарение най-вече на изследванията на международния колектив, който включва учени от Дейтънския университет в САЩ, руските ни колеги, както и българския екип, който ръководя. Първо, могат да се намалят количествата на химиопрепаратите от 12 до 18 пъти. Повърхността на нанодиаманта поема химиопрепарата и го закарва точно в болната, раковата клетка или в тумора, който се разраства, без да закача здравите клетки. Това дава възможност за непрекъснато въздействие с много малки количества до пълното излекуване на болния. Вече смея да кажа, че тук мечтаем и се борим да постигнем пълно излекуване на болния.”

Очакванията на проф. Ставрев са до една година екипът от международни учени да подари на човечеството ново, съвременно лекарство, което ще бъде по-ефективно от съществуващите в момента. Нанодиамантът може да се прилага и при отстраняването на тумори, като отново отпада необходимостта от мощна химиотерапевтична атака или облъчване на болния. По този проект проф. Ставрев работи със своя колежка от САЩ, която е разработила биополимера „Парилен”. Какви други възможности има за приложение на нанодиамантите в медицината?

„Едната възможност е т. нар. вътрешна интоксикация на организма – обяснява проф. Ставрев. – С проф. Кълвачев констатирахме, че нанодиамантът в резултат на голямата си активност захваща всички вируси, бацили, които влизат в организма, прикрепва ги към себе си и не им дава да живеят, буквално ги унищожава. След което те се изхвърлят чрез урината от организма. С колегите от Алтайския нанотехнологичен център работим по други експерименти, а именно прикрепването на ДНК структури и транспортирането им с една частичка нанодиамант там, където имаме някакъв дефект в клетката, някакво друго заболяване. Работим също по проект, който се финансира от Министерството на образованието, младежта и науката. Той е насочен към решаване на проблема с остеопорозата. Изкуствени стави не могат да се поставят на млади хора, а възрастта, в която човек може да се разболее от остеопороза, продължава да пада. Проведохме редица изследвания с специалисти от Института по физика на твърдото тяло в БАН, с колегите от Военномедицинска академия в Санкт Петербург и установихме, че нанодиамантът, влязъл в костната става на човека, започва да тегли калциев фосфат от организма. Калциевият фосфат е основната съставка на колагена на костната тъкан. Затова си поставихме въпроса – нима не можем да възстановим болната става, която се е разрушила? За тази цел трябваше да се синтезира биополимер, който в течно състояние да бъде вкаран около ставата, която се разрушава. Такъв полимер беше създаден от един от моите сътрудници – д-р Караджов. Полимерът е течен и го напълваме с голямо количество нанодиамант. Отделно се обработват прогениторни клетки от дадения човек. Това са клетките, които стимулират ускореното отделяне на калциевия фосфат. Тези клетки се вземат от периферната кръвоносна система, да кажем от пръста, и се обработват допълнително, след което също се вкарват в този полимер. След това той се инжектира със спринцовка в ставата. При 36 градуса биополимерът се втвърдява и под влиянието на тези клетки започва ускорено производство, изтегляне на калциев фосфат от организма и възстановяване на ставата. Биополимерът се измива от организма за 6 месеца. Ставата се възстановява, все едно че не е била разрушена. В момента сме на етап работа с бели мишки. Надявам се до приключването на проекта, което е догодина на 31 декември, да сме пуснали молба до Комисията по етика за експерименти с хора. Патентът също ще бъде в България.”
"http://www.bnr.bg"
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя 
ICQ Номер 
brr


Регистриран на: 01 Мар 2007
Мнения: 1963
Местожителство: Софи

МнениеПуснато на: Пет Фев 19, 2010 11:17 am    Заглавие:  

http://bnt.bg/bg/news/view/16984
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя 
ICQ Номер 
brr


Регистриран на: 01 Мар 2007
Мнения: 1963
Местожителство: Софи

МнениеПуснато на: Съб Авг 28, 2010 2:01 pm    Заглавие:  Oсигуряване на здравословни и безопасни условия на труд  

Службата по трудова медицина към медицински център "Здравословен живот" отговаря на най-високите критерии и стандарти за извършване на цялостната дейност по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, съгласно последните изисквания на европейското и българско законодателство .

Нашата лицензирана и сертифицирана служба по трудова медицина извършва следните услуги за работодателите:

• Извършване на оценка на условията на труд и риска при работа
• Разработване на мерки за отстраняване и намаляване на риска за здравето и безопасността при работа
• Изготвя индивидуални препоръки на работещите във връзка с безопасността на работното място
• Извършва обучение на ръководния персонал и работещите, за осигуряване на здраве и безопасност при работа и спазване на санитарно-хигиенните норми и изисквания за работната среда и трудовия процес.
• Извършва обучение на работещите по правилата за първа помощ, самопомощ и взаимопомощ
• Предоставя информация на работещите за здравните рискове, свързани с
работата им и резултатите от профилактичните прегледи и изследвания
• Анализира заболяемостта на базата на постъпилите през предходната година болнични листове и моментната заболяемост на база на извършени профилактични прегледи
• Организира и извършва задължителните периодични и профилактични прегледи
• Изготвя досиета за здравното състояние на работещите по утвърден образец

Службата по трудова медицина при ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ е на разположение на работодателите за обслужване на техните служители и работници в съответствие с изискванията на Закона за здравословни и безопасни условия на труд (ЗЗБУТ /ДВ,бр.124/1997г./ ).

За повече информация, моля свържете се с Лили Тодорова по електронната поща или в работно време на телефони 02/962 01 77 и 0885 868 877.
"zdravosloven.com"
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя 
ICQ Номер 
Покажи мнения от преди:   Сортирай по:   
Страница 22 от 22 [319 Мнения]   Иди на страница: Предишна 1, 2, 3, ..., 20, 21, 22
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
 Главната страница » НОВИНИ » Новини в психиатрията и медицината
Идете на:  

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкетиPowered by phpBB
[ Time: 0.0426s ][ Queries: 14 (0.0086s) ][ Debug on ]