PSY FORUM

 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
галерияГалерия   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

psy
В момента е: Сря Юли 24, 2024 8:48 am
Часовете са според зоната UTC + 2
 Главната страница » ПСИХОЛОГИЯ » Психогенетика
НОВИНИ
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
Страница 1 от 1 [6 Мнения]  
Автор Съобщение
admin
Site Admin


Регистриран на: 26 Фев 2007
Мнения: 143

МнениеПуснато на: Пон Мар 12, 2007 10:57 am    Заглавие:  НОВИНИ  

Открит е хормона на "преходната възраст"

Учените са установили, кой хормон се произвежда в организма в отговор на стреса, като същият който обикновено служи за снемане на напрежението, обаче усилва чувството на тревога у юнощите.
Изследователите успяват да демонстрират този парадоксален ефект върху мишки и описват този механизъм, който обяснявщ даденото явление.
Шерил Смит съобщава че е възможно действието на хормона THP води до поведение, което се нарича "преходна възраст".
THP или allopregnanolone служи като естествен транквилизатор. Той се произведа в стресови ситуации и успокоява нервната система, за да помогне на човека да се справи с напрежението.
Групата учени, изследвала мозъчната дейност и поведението у мишките в период на полово съзряване и зрялост. Изследователите са разположили мишките в тесен контейнер, моделирайки стресова ситуация, като ги държали там 45 минути. След 20 мин. мишлите "юноши" се държали много по-нервно, отколкото възрастните същества.
Повишаването на възбудимостта се получило в резултат на THP, който прониква в клетката чрез специали рецептори. В периода си на полово съзряване мишките имат повишено ниво на тези рецептори. Прекалено голямото количество на ТНР в клетката оказва възбуждащо действие, вместо успокояващо.
Учените предполагат, че ако това откритие е вярно и за хората, то същото ще може да помогне да се намалят колебанията в настроението у юношите.
// Mignews.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла 
brr


Регистриран на: 01 Мар 2007
Мнения: 1963
Местожителство: Софи

МнениеПуснато на: Пон Май 07, 2007 9:37 pm    Заглавие:  

"medportal.ru":

Генетична мутация подобрява паметта

канадски учени са открили генетична мутация, която способства за подобряването на дългосрочната памет. Според изследователите даденото откритие може да доведе до създаването на нови лекарства за лечение на симптомите на Алцхаймер и на други невродегенеративни заболявания.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя 
ICQ Номер 
brr


Регистриран на: 01 Мар 2007
Мнения: 1963
Местожителство: Софи

МнениеПуснато на: Сря Авг 08, 2007 2:21 pm    Заглавие:  

Ето е дна много интересна информация, поставяща под съмнение принципите на човешката генетика!

Международная исследовательская группа под руководством Детлефа Вигеля (Detlef Weigel) из Института эволюционной биологии Макса Планка (Германия) обнаружила, что особи одного вида, произрастающие в различных географических районах, могуть иметь чрезвычайно сильно различающиеся между собой геномы. Степень различий между ними намного превосходит допустимую и объяснимую в пределах одного вида.
Для исследования вариаций генома Arabidopsis thaliana, произрастающих в различных районах Земного шара, ученые сравнили стандартный генотип вида, секвенированный в 2000 году, с генотипами 19 дикорастущих особей того же вида. Были проанализированы все 120 млн. "кирпичиков", из которых состоит геном.
Выяснилось, что в среднем около 4% генома у диких растений по сравнению со стандартными либы изменены до неузнаваемости, либо отсутствуют вовсе. Примерно 105 генов настолько видоизменены, что неспособны выполнять свои функции вообще.
Ситуация осложняется тем, что Arabidopsis thaliana, давно использующаяся в генетических экспериментах, относится к числу наиболее и всесторонне изученных с генетической точки зрения растений. Не исключено, что подобная "аномалия" в мире живого окажется правилом, а не исключением.
По мнению ученых, неожиданное открытие ставит перед генетикой как научной парадигмой неприятные вопросы принципиального характера. "Признание того, что последовательность ДНК отдельной особи далеко недостаточна для понимания генетического потенциала вида, - подчеркивает один из них д-р Вигель, - ставит под вопрос все то, что препринимается в области генетики человека".
http://www.rnd.cnews.ru/natur_science/biology/news/top/index_science.shtml?2007/07/23/259874
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя 
ICQ Номер 
brr


Регистриран на: 01 Мар 2007
Мнения: 1963
Местожителство: Софи

МнениеПуснато на: Вто Сеп 04, 2007 10:31 am    Заглавие:  

Учени декодират за пръв път генома на един единствен индивид

В близко бъдеще ще може да се узнае от кой родител идва дадено заболяване или предразположение на организма - например към повишен холестерол, сърдечни смущения, депресии, алкохолна зависимост
04.09.2007
За първи път учени декодираха пълния геном на един индивид, като така откриха път към изучаване на индивидуалния наследствен генетичен материал.
Това изследване, резултатите от което бяха публикувани онлайн в последното издание на "PLoS Biology" бе ръководено от учени от института "Крейг Вентер" в САЩ, от Педиатричния институт в Торонто, Канада, и от Калифорнийския университет в Сан Диего.
То показва две групи от по 23 хромозоми, всяка от които наследена от единия от двамата родители на анализирания индивид (Крейг Вентер).
Анализът на тази версия на генома, наречена "HuRef", показва висока степен на генетични вариации между двата комплекта хромозоми, съжителстващи в него.
И преди са правени подобни опити за дешифриране. През 2001 г. има две други версии на декодирането "буква по буква" на човешкия геном - тази на Крейг Вентер и на негови колеги учени от частната фирма "Селера Дженомикс".
Според екипа на Вентер тези две версии подценяват разнообразието на чевешката генетика.
Настоящата версия е първата на един единствен индивид и "вероятно последната", предвид стойността на изследването - десетки милиони долари, както и времето, което е било необходимо - от 2003 г. досега, смята изследователят.
През следващите три до пет години обаче нови техниологии би трябвало да позволят да се стигне по-далеч за по-малко пари и да се разполага с 10 000 човешки генома, като се постави началото на т.нар. "индивидуална геномика".
Всъщност от 2003 г. насам учените анализират данните от генома на Вентер и си служат с допълнителни данни. От комбинацията те успяват да съберат и декодират този нов човешки геном.
От 4,1 млн. вариации между двата комплекта гени, 3,2 млн. са точни вариации на една "буква" или база, наречени SNPs ("snip" polymorphisme nucleotidique simple), докато повече от един милион са на други форми на генетични вариации.
Резултатите за разнообразието на човешкия геном са интересни, но за момента те не допринасят с нищо ново към научните познания за генетичните болести, смята д-р Жан Вайсенбах от института "Женоскоп" в Еври, близо до Париж.
"С тази публикация ние показахме, че различията между двама души са седем пъти повече, отколкото се смяташе досега, и че ние сме наистина уникални на генетично ниво", подчертава Вентер.
Той обаче е на мнение, че само анализът на поредица от геноми на множество хора ще позволи да се разбере как точно гените влияят върху живота ни.
В близко бъдеще ще може да се узнае от кой родител идва дадено заболяване или предразположение на организма на човека - например към повишен холестерол, към сърдечни смущения, към депресии, алкохолна зависимост и др.
"Нетинфо"
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя 
ICQ Номер 
brr


Регистриран на: 01 Мар 2007
Мнения: 1963
Местожителство: Софи

МнениеПуснато на: Вто Сеп 04, 2007 12:29 pm    Заглавие:    

Различия между гените ни са по-големи, отколкото се предполагаше по-рано

Учените са успели да построят и да дешифрират пълния индивидуален геном на човека. Според авторите на изследването, дори първоначалните данни сочат, че вариации на гените у различните хора могат да са много по обширни, отколкото се предполагаше преди.
Човека, чиито генетичен код бил изследван е ученият Крекг Вантер, автор на нашумялата идея за създаване в изкуствени условия на живи организми. Целият генетичен код съставлява 2,8 млрд. сродни бита. Интересното е, че кодът е бил издаден в списание PloS Biology, а също и на сайта на списанието.

Доктор Вентер казва: “Веднага щом получим обширните данни на гените и разберем как те си взаимодействат, ще можем да получим яснота във всеки един фундаментален медицински въпрос”.

Вентер признава, че самият той по-рано смятал, че всички хора имат почти идентичен набор от гени, но сега изследванията сочат, че на основата на ДНК анализ поне на няколко души можем да се убедим в това, че разликите са твърде съществени.

Според учения, само 66% от изследвания генетичен материал при хората е еднакъв, останалите 44% са различни. Целият пълен генетичен код може у човека да се различава на 0,5 – 1%. Вентер казва, че дадените цифри засега са само предварителни и че когато бъдат изследвани поне 100 души, ще може да се направи по-точно заключение.

Интересното е, че днес се счита, че генетичният код на човека се различава от този на шимпанзето само с 1%.

В генетичните си изследвания Вентер смята да вложи още около 10 млн. долара, а точните резултати от изследването ще публикува след около 3 години.
”Cybersecurity.ru”
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя 
ICQ Номер 
brr


Регистриран на: 01 Мар 2007
Мнения: 1963
Местожителство: Софи

МнениеПуснато на: Пон Ное 19, 2007 6:18 pm    Заглавие:  

Д-р Атанасов: Причините за малформации при новородени не са само генетични

Липсата на женски консултации остава здравето на бременните и на техните бъдещи деца в техни ръце, а не в тези на лекарите, каза специално за БГНЕС доц. Д-р Петър Атанасов, директор на "СБАГАЛ "Проф.д-р Димитър Стаматов"-Варна" ЕООД.
Той каза това по повод наблюдаваното в последно време повишаване на случаите на бебета, които се раждат с малформации. През септември в АГ-болницата "Проф.д-р Димитър Стаматов" във Варна се е родило бебенце с четири горни и долни крайници, подобно на случая в Индия, което впоследствие е починало. В края на октомври се е родило бебенце без коремна стена и черният му дроб е бил открит навън, но детето е оперирано и спасено, посочи гинекологът. Скоро е имало и случай с новородено със сериозни увреждания като запушване на хранопровода, но също е било оперирано и спасено. Обикновено тези дечица се раждат и недоносени преди майката да е влязла в деветия месец, уточни д-р Атанасов. Той изтъкна, че не винаги причината е генетична, като допълни, че при биохимичен скрининг не може да бъде пълноценно диагностициран плодът. Амниоцентезата е начин да научим повече за плода, метод, който трябва да се приложи не по-късно от 16-18 седмица от бременността, но много бременни се страхуват, защото има известна опасност да се нарани плода. Методът се изразява в следното: Околоплодният мехур е изпълнена с течност структура вътре в матката, където живее бебето. В този мехур свободно се движат клетки от плода, протеини и отделената от бебето урина. Амниоцентезата е процедура, която включва вземането с тънка игла на малка порция от амниотичната течност, която обкръжава бебето. Но за генетични дефекти, инфекции и ако е необходимо, за зрялост на плода, се изследва не самата течност, а клетките, които се съдържат в нея. Критериите за провеждане на амниоцентеза са възраст, предишна история на заболявания, някаква нередност с плода, забелязана при ултразвуково изследване или ненормален троен тест, обясни д-р Атанасов. Той обаче коментира, че причината за случаи на малформации при бебета често не е генетична, а подценено заболяване на майката в първите три месеца на бременността – може и да е обикновена хрема, грип, настинка и приемане на антибиотици. В този смисъл лекарят каза, че в грижата за бъдещите майки е голям недостатък липсата на женски консултации и жените са оставени сами на себе си в такъв важен момент за тях и бъдещото им дете. Той напомни, че преди години, когато имаше женски консултации към тогавашните поликлиники, един лекар и две акушерки са следили редовно здравословното състояние на бъдещите майки, в какви условия живеят и работят. /БГНЕС
БГНЕС
"netinfo"
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя 
ICQ Номер 
Покажи мнения от преди:   Сортирай по:   
Страница 1 от 1 [6 Мнения]  
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
 Главната страница » ПСИХОЛОГИЯ » Психогенетика
Идете на:  

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкетиPowered by phpBB
[ Time: 0.0488s ][ Queries: 14 (0.0053s) ][ Debug on ]