PSY FORUM

 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
галерияГалерия   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

psy
В момента е: Пон Юли 13, 2020 10:07 pm
Часовете са според зоната UTC + 2
 Главната страница » ПСИХОЛОГИЯ » Психология на тероризма
Проблеми на противодействието
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
Страница 1 от 1 [1 Мнение]  
Автор Съобщение
brr


Регистриран на: 01 Мар 2007
Мнения: 1966
Местожителство: Софи

МнениеПуснато на: Сря Май 23, 2007 6:08 pm    Заглавие:  Проблеми на противодействието  

Полк. Румян Русев
Експерт от МО, автор на монографиите “Идеологически аспекти на тероризма”, (1987) “Тероризмът срещу национално освободителната борба” (1988), “Поглед към Турция” (1990), “Ислямският екстремизъм” (1991), “Терроризм в Турции” (1995), “Анатомия на екстремизма” (2000)

Проблеми на противодействието на съвременният екстремизъм и тероризъм в равнината на триединната формула “Образование, отбрана, сигурност”
София 2004 г.

От науката се очакват отговори.
От образованието подготовка.
От практиците действия.
Ако такава триединна система е реализирана, на лице е социална адекватност и политическа и икономическа успешност.
Днес е създадено впечатлението, че отговорите относно редица проблеми на съвремието са недостатъчни, подготовката е често реактивна, а действията малко ефективни.
Такъв е проблемът с новото доминиращо предизвикателство на модерния свят - Тероризмът.
В простронството на науката състоянието на дебата за Тероризма е във фазата на безкраен спор за съдържанието на понятието. Този спор е толкова всеопхватен и в много голяма степен политизиран, че е изместил усилията за създаване на повече или по-малко приемлив общ фундамент, обща база върху която да се композира принципиалната схема на знанието, което да предопредели практическата ефективност.
Очевидно е, че ако искаме да намерим формула за обединено усилие за противодействие и ограничаване разпространението на Тероризма по опществените капиляри, трябва да се откажем от претенцията на този етап да формулираме всепризнато, общо определение на това явление, което да изразява спецификата на възгледите и политиката на всички субекти на международната общност.
В такава ситуация, в която различията на интересите, различията на целите на националните политически практики, спецификите на културите и другите параметри на богатото разнообразие на цивилизацията са факт и не могат да бъдат игнорирани, единствения възможен начин за изграждане на общо усилие е на базата на общо приетите ценности, правилата за съвместен живот на планетата и цивилизационното достижение за организиране на социалния живот, икономиката и предпоставките за перспектива.
Това е най-общата основа за обединение на усилия, които неминуемо трябва да бъдат осъществени – единствената възможност за ограничаване на Тероризма днес.
Обща фундаментална база, за антитерористично коалиционно обединение са въпросите по които човечеството е намерило консенсус. Това е и международната легитимност на подобно обединено усилие.
Поне шест са базисните принципиални обединителни принципи на съвременната коалиционна групировка в Близкия изток и в двете и мисии - през войната в Залива и сега.
Тези основни принципи са:
-съхраняване на живота на земята чрез минимизиране на възможните опасности от производство и евентуално използване на ОМП;
-стремеж за съхраняване и развитие на осъзнатото и достигнатото в историческата еволюция разбиране за човешката свобода материализирано на този исторически етап в съдържателната част от понятието Демокрация;
-съхраняване на перспективата пред новите поколения;
-поддържане на баланс и съотношения в световната икономика, предопределящи тенденцията на ръст;
-намаляване на страданието;
-туширане на кризисните колебания в световната финансова и енергийна системи;
Всички проблеми, нееднозначни оценки, противоположни мнения и дори съпротивата срещу антитерористичното коалиционно усилие в Ирак , не е в състояние да елиминира тези реални принципни установки на световния ред. Несъгласието, проблемите и съпротивата, в голяма степен съществуват върху свободното пространство от принципиални въпроси, по които човечеството не е достигнало до консенсус.
Част от тези фундаментални въпроси са:
-разпределение и ползване на жизнени, в това число и природни ресурси;
-параметри на неравенството;
-допустими средства за налагане на интересите;
-недопустимост на войната;
-общи основи на духовността;
-модел на усъвършенстване на демокрацията;
-параметри на новия световен ред;
-реални параметри на отговорността за съхраняване екологичното равновесие на планетата;
-признаване на очевидната тенденция за глобализация;
-разширяване на стари и възникване на нови държавни политико-икономически обединения и произтичащите от това изменения в съотношението на силите и приноса в световната икономика;
-признаване на реалното световно лидерство.

Смятам, че това е силен аргумент и за засилване на стремежа и усилията за изграждането на новия световния ред, в това число и на механизма за усъвършенстването му, без което съвместния живот на човечеството е немислим.

Ако бъде приета такава логика, ние ще имаме общ фундамент за общо действие, толкова необходимо днес и още по-необходимо утре.
След отдалечаване на заплахата от световен ядрен конфликт, днес основните опасности пред човечеството произтичат преди всичко от възможността групировка, страна или няколко страни да използват ОМП.
Историята все пак е не само хронология но и поука. Нима цивилизацията ще допусне за трети път да не ограничи още в зародиш разрушителни тенденции, които могат да я доведат до самоунищожение?
В този смисъл силата на науката и образованието е незаменима.
Ако подходим към противодействието на Тероризма както към задача, която е необходимо да бъде разрешавана и с помощта на образователната система, имаме истински шанс да постигнем резултат.
Първият проблем пред решението на такава задача е невъзможността в най общ-план да бъде дефинирано пространството на Тероризма. Всъщност от многостранния и масов дебат по проблема дали става ясно какво е тероризъм и кои са терористи?
Дали това са само преките извършители, дали са и неговите организатори – явните и скритите или и тези, които създават идеите, които го вдъхновяват?
Опитите да бъде даден приемлив отговор на много въпроси в съдържателното пространство на Тероризма се оказа неуспешен.
Очевидно е необходимо да направим някаква вътрешна диференциация, с помощта на която по успешно ще намерим отговорите, които са ни необходими. По успешно ще разкрием генезиса, основните параметри и съвременните характеристики на тероризма и като следствие, по успешно ще му противодействаме.
Очевидно е необходимо да условно да отделим две работни понятия, които са обединено в съдържателното пространство на този деструктивен обществен феномен. Такова условно разделение е и методологично решение.
От гледна точка на цивилизационните достижения в науката имаме основания да дефинираме, разграничим и обединим два взаимосвързани обществени феномена – екстремизмът и тероризмът.
Първият феномен е ограничен в сферата на идеологическата концепция, а вторият, който му е производен е в сферата на практическата реализация на тези идеи.
Ние имаме научни аргументи да разглеждаме екстремизма като сбор от идеи и възгледи, представляващи абсолютна непримиримост и отричане на всичко противоречащо или различаващо се. Като система от норми, правила и идеи тотално противоречащи на осъзнатите и приети от човечеството ценности. Като съвокупност от продължени до абсурда идеи и възгледи от разпространените в обществото идеологии и религии, които независимо от общата фразеология, не могат по никакъв начин да бъдат отъждествявани. Като своеобразна обществена патология, девиантна психологическа установка, анормална реакция насочена против социалната практика и живота.
Ние имаме основание да разглеждаме понятието тероризъм като политически и криминално мотивирани практически действия на насилие, представляващи тотална война против мирни граждани, инфракструктурни и информационни обекти и срещу законните институции. Това е пряк или косвен удар по институциите осигуряващи защита на жизнените интереси на гражданите, целоста на държавата, достиженията на цивилизацията, психиката на личноста и масовото съзнание. Това е мотивирано насилие за оказване на натиск върху общественото мнение. Цел на тези действия е предизвикване на страх и обществен паралич за достигане на конкретни политически и други резултати.
Ако приемем такъв подход ще дефинираме по определено зоните на отговорност на различните нива в обществото, в това число и на обществените институциите. По такъв начин отговорността за ограничаването на екстремистките идеи ще бъде адресиран в по-голяма степен като отговорност за политическите решения, икономиката, социалните дейности, образованието и дори медицината, а борбата с прякото действие – Тероризма ще остане в зоната на отговорност на силовите структури. Така по-ясно ще прозвучава тезиса, че основната тежест на борбата с тероризма имат не силовите структури а обществените звена, които могат да въздействат върху условията за възникване и разпространение на екстремистките идеи.
С оръжие можем да се борим срещу тероризма, но то е малко ефективно срещу екстремистките идеи, които го пораждат, предопределят и създават.
Исляма и христианството, будизма и атеизма, “левите” и “десни” идеи от гамата на цивилизационното многообразие, не са идеологията на тероризма. Идеология на Тероризма е Екстремизма независимо от използваната фразеология и етикети. Това е извратена до екстремални стойности идеологическа композиция от напуснали очертанията на приетите от цивилизацията граници на възгледите за социално и икономическо устройство.
При такава диференциация на отговорности, пред въоръжените сили като част от силовите структури на обществото стоят по-ясни задачи.
Дълбоко е убеждението ни, че срещу тероризма - прякото действие, друг освен адекватен отговор няма.
Армейската логика в такива ситуации е много прозаична и тя се свежда до решителни, професионални действия.

Първият въпрос, на който трябва да отговори военната наука за да успее да подготви въоръжените сили за преки действия срещу тероризма е какво представлява това разрушително действие.
След повече от двадесет годишни усилия за анализиране на явлението, ние имаме основание да приемаме съвременния тероризъм като особен вид въоръжена борба. Ние смятаме, че такъв характер на тероризма е познат в исторически план и е предхождал например Втората световна война. Факта, че през миналия век това състояние не беше своевременно овладяно е една от причините за световния пожар.
Такова разбиране на проблема, за нас е силен аргумент за участие в международните усилия за ограничаване на огнищата на тероризма.
Аргументите за разглеждането на съвременния тероризъм, като особен вид въоръжена борба могат да бъдат изброени без претенция за изчерпателност по следния начин:
- В Ирак, Чечня и граничните райони между Израел и палестинските територии, тероризмът придоби параметрите на локален въоръжен конфликт;
- Ясно са очертани две страни на тези конфликти. От една страна това са национални или коалиционни военни групировки, а от друга многобройни терористични групи подчинени на различни командвания, но обединени по отношение на замисъл и цели.
- При провеждането на антитерористичните операции въоръжените сили използват компоненти от наличните системи на всички нива - космос, въздух, море и земя;
- При осъществяване на терористични удари, терористичните групи използват взети под контрол въздушни и наземни средства и проникват в глобалните мрежи за управление и комуникации, част от компонентите на които са разположени в космоса.
- Мутацията на тероризма до параметрите на особен вид въоръжена борба наложи воденето на специфични бойни действия от въоръжените сили за противодействието и;
- В арсенала на терористичните групи в последното десетилетие, се появиха и бяха използвани химически оръжия за масово поразяване ( Токийското метро, химическите атаки на бившия режим на Садам Хюсеин срещу кюрдите в Северен Ирак, терористичния удар в дискотека в Босна,);
- Нов прийом използван от терористичните организации е ударът по системи предизвикващи екологични катастрофи на определени участъци, като взривяването на нефтопроводи и нефто хранилища.
- Бойните управления на терористични организации в контекста на подготовката за нови терористични удари, осигуриха инсталации способни да произвеждат бактериологически оръжия;
- Неимоверно нарасна опасността от провеждането на биологични атаки от терористични организации (атаката срещу държавни институции в САЩ със спори от антракс);
- В последните години се прояви трайна тенденция на бързо овладяване на нетрадиционни до последните години, способи на въоръжената борба водена от терористичните организации.
- Широко се използва способът на миниране от терористичните групи.
- Изменен е характера на една част от терористичните атаки, широко използвани във въоръжената борба водена в рамките на тоталната война на хитлеристкия блок през Втората световна война - “камикадзе” и използване на мирни граждани за жив щит.
- Въоръжената борба водена от терористичните групи е все по-дълбоко ешелонирана и ресурсно осигурена.
- Управлението на действията на ударните отряди от терористичните групи се извършва със съвременни средства.
- Широко се използват от терористите специфични видове бойни дейности като разузнаване, маскировка, прегрупиране на силите, дезинформация и скриване на съсредоточаването на основните усилия, организирано оттегляне от точката или линията на съприкосновение с антитерористичните сили.
- На широк театър на бойните действия и съгласувано по време, се провеждат едновременни диверсионни действия по военни, икономически и инфраструктурни обекти.
- Бойната подготовка на терористите е професионализирана във висока степен.
- Редица терористични организации като “Хамас”, “Хизбуллах”, “Ал Кайда”, както и техни “дъщерни” и други организации се реорганизираха в структорно отношение и развиха специализирани подразделения за разузнаване, за обучение, за подривна работа, за самоубийствени атентати, за преки атаки срещу граждани, служещи и обекти, за кибернетични удари, за материално осигуряване, за финансово осигуряване, за медицинско осигуряване, за поддържане на нелегални канали за трафик на хора и въоръжения.
- Неимоверен ръст бележи тенденцията за отвличане на заложници и въвеждането на средновековни способи за разправа с тях.
Само на територията на Ирак след преустановяването на бойните действия, новата администрация, иракски и други мирни граждани и коалиционните сили са били обект на повече от 20 000 нападения, обстрели, атентати, засади, взривявания, отвличания и убийства.
Едно от тези нападения беше и срещу базата на българския батальон в гр. Кербала.
Стремежа за военна адекватност в такава обстановка наложи корекции и във военно образователната система и преди всичко във военно учебните програми. През 2004 г. МО организира във ВА “Г.С.Раковски “ първия курс за подготовка на щабни офицери и командири от всички степени за борба с тероризма по нова методика. Основа на преподаваните знания беше и предложените на Вашето внимание разбирания. Випусник от този курс е и настоящия командир на батальона ни в Кербала.

Военната наука е извела основните закони на въоръжената борба. Част от тях са дефинирани още в машинния период, а други по късно включително и във информационния. Това знание ни помогна да изведем спечифичните закони на съвременния тероризъм като особена но реална форма на въоръжена борба. Изведените от нас закони са:
1. Единство на две макро съставни: 1 - деконструктивните процеси в системата и 2 - борбата за тотално унищожение на различните.
2. Закон за подчинение на терористичните действия за постигане парализа и унищожение на системата.
3. Закон за използване на всички достъпни средства и възможни приьоми на “тоталната” война.
4. Закон за устойчивостта на бойните формирования (терористичните групи и организации).
5. Закон за взаимодействието в това число и спонтанно възникналото между терористични групи и организации.
6. Закон за съответствието на хипер целите на тероризма и неограниченото използване на всякакви средства в това число и ОМП.
7. Закон за “подхранването” и осигуряването на Тероризма и терористичните групи от Екстремизма и екстремистката маса.
8. Закон за съсредоточаване на терористичното усилие срещу най-важните политически, икономически, инфраструктурни, информационни и др. Живото осигуряващи възли на обществото.
9. Закон за скритото проникване (разузнаването) и скриване сред мирното население.
10. Закон за повсеместния фронт.
11. Закон за изненадващия удар.
12. Закон за приоритетност на градската среда.
13. Закон за диспропорциите в съотношението на силите.
14. Закон за постигане на превъзходство.
В тази система от закони 1- ят е Основен, последния е Общ. Уникален закон е 7 - ят.
Обективното присъствие на ТЕРОРИЗМА, съвременната мутация на формите му до мащабите на особен вид въоръжена борба подчиняваща се на свои закони, може да бъде ограничен до рамките на епизодични действия ако приоритетно бъде нарушено съществено действието на Уникалния закон – “ Закона за “подхранването” и осигуряването на Тероризма и терористичните групи от Екстремизма и екстремистката маса”.
Независимо от постигнатото в анализа и за противодействието на съвременния международен тероризъм, очевидно е, че най-трудното предстои.
Необходими са неимоверни усилия за минимизиране преди всичко на условията пораждащи екстремистките идеи и възгледи, а също така и за ограничаващи проявите на прякото им проявление – Тероризма.
Ние сме във новия век. Изпълнени с нови надежди и нови тревоги. Пред нови предизвикателства и нови отговорности. Всяко свое усилие в борбата с екстремизма и тероризма е принос макар и малък в цивилизационния стремеж за хуманизиране на човешкото общество.

Благодаря Ви за вниманието.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя 
ICQ Номер 
Покажи мнения от преди:   Сортирай по:   
Страница 1 от 1 [1 Мнение]  
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
 Главната страница » ПСИХОЛОГИЯ » Психология на тероризма
Идете на:  

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкетиPowered by phpBB
[ Time: 0.0244s ][ Queries: 11 (0.0030s) ][ Debug on ]