PSY FORUM

 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
галерияГалерия   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

psy
В момента е: Пон Яну 18, 2021 3:52 pm
Часовете са според зоната UTC + 2
 Главната страница » ПСИХОЛОГИЯ » Психология на тероризма
КЛАСИФИКАЦИЯ
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
Страница 1 от 1 [1 Мнение]  
Автор Съобщение
brr


Регистриран на: 01 Мар 2007
Мнения: 1966
Местожителство: Софи

МнениеПуснато на: Съб Май 19, 2007 9:15 pm    Заглавие:  КЛАСИФИКАЦИЯ  

Съществуват десетки класификации на тероризма, като умножаването на броя им не довежда до изясняване на явлението тероризъм. Ето защо без претенции за изчерпателност ще разгледаме само основните сфери на тероризма, с помощта на които ще го класифицираме:
1. Политически тероризъм - обхваща различните терористични действия, имащи за цел оказването на влияние върху политическите лидери, върху властта или провеждана от тях политика насочена към принуждение за едни или други политически действия или властови решения. Често мишена на политическия тероризъм стават символите на държавата, най-значимите обществени норми и държавата като такава. Като колкото по-политически структурирано и развито е едно общество, колкото повече културни, материални и нравствени ценности има то, толкова по привлекателно става то за терористите. Целите на множеството организации, използващи терора като един от методите си на политическа борба за достигането на определени цели, се подразделят на утопични и реалистияни.
2. Информационен тероризъм - може да бъде разгледан като пряко въздействие върху психиката и съзнанието на хората с цел формиране на конкретни мнения и съждения, участващи в насочването на поведението на хората. Става въпрос за насилствено пропагандистко въздействие върху психиката, което не оставя възможност на индивида за критична оценка на получаваната информация. Освен на средствата за масова информация информационният тероризъм разчита на слуховете, сред които най-значими в дадения контекст са тъй наречените "слухове-страшилища" и "агресивни слухове" . Първият вид е слух предизвикващ у хората негативни, тревожни настроения и емоционални състояния, отразяващ някои актуални, но нежелателни очаквания на аудиторията, в която те възникват и се разпространяват. Обикновено слуховете- страшилища възникват чрез силите, развиващи информационния терор, в масовото съзнание в периодите на социално напрежение (терористични актове, война, стихийни бедствия). Сюжетите не тези слухове варират от просто песимистични до явно панически (Knapp, 1944) .
Най-често се срещат слуховете страшилища, които са основани на като че ли неизбежното увеличаване на цените на хранителните продукти, тяхното изчезване и приближаващия се глад. Доверявайки се на подобни слухове част от населението започва да закупува ненужни продукти в големи количества, в резултат на което действително се изопачава конюнктурата на пазара, товарите бързо изчезват от пазара или цените на продуктите се покачват, което е възможно да доведе до глад на населението.
Задачата на слуховете, подобни на последните е прякото сплашване на хората, усилването на атмосферата на терора в сферата на информационното въздействие, умножаване на хаоса и объркването.
Агресивния слух не само предизвиква негативни настроения в аудиторията, а е конкретно насочен към стимулиране на агресивно емоционално състояние и поведенчески "отговор", към сигурно агресивно действие. Слуховете от този вид възникват в ситуации на остри противоречия, свързани със социални междугрупови и междуетнически, междунационални конфликти. Основната функция на агресивните слухове е не просто сплашването, а по-скоро пряката провокация на агресивни, терористични действия от типа на геноцида и масовите убийства. Тези слухове се изграждат телеграфично, тоест откъсечно. Кратките фрази съобщават за конкретни "факти" и носят силен отрицателен емоционален заряд, формирайки афективна общност "ние" ("нормалните хора") срещу общността "те" ("зверстващите"). Такива слухове изискват един отговор - агресия. Слуховете от такова естество като че ли са най-ярко изразени и характерно за тях е, че бързо се разпространяват и в затворени и в разнородни социални общности.
3. Икономически тероризъм - това са различните дискриминационни икономически действия, имащи за цел да окажат влияние върху икономическите конкуренти, социалните групи и слоеве на населението, а също върху цели държави и техните лидери, с цел постигане на конкретни икономически ползи или в по-широк аспект - към провежданата от тях политика, което се свежда до осъществяване на осканите действия или приемане на нужните решения.
Икономическия тероризъм се осъществява на различни нива. На елементарно ниво, в рамките на конкурентна борба между корпорациите той може да представлява игра чрез понижаване на стойността на акциите на конкурента, довеждане до банкрут и т. н. Създаването на икономически бариери, влошаването на условията на живот и падането на нивото му - това са прояви на икономическия тероризъм при едни социално-икономически групи по отношение на други. На още по-високите нива икономическия тероризъм често е инструмент за оказване на натиск в сложните политико-икономически отношения. (напр. въвеждането на ембарго на международно ниво).
4. Социален тероризъм - тук попада ежедневното сплашване, с което се сблъскване на улицата, в къщи, в битовото ни общуване (например обилието от беанци и емигранти дестабилизиращи живота, банда от "скинари", тероризиращи пазарните търговци и т. н. Обобщено този вид тероризъм е социална ситуация, държаща хората в страх и в постоянно напрежение. Във физически план - това е постоянна заплаха за живота и здравето. В социален план - деструкция на управлението и общественото самоуправление. В психологичен план - резултата е загубата на сигурност в утрешния ден, хаотизация на съзнанието, ирационално състояние на психиката, деструкция на обичайното, нормативното поведение.

Описаните основни сфери на тероризма са тясно свързани помежду си и като правило тероризма в едната от тях се отразава и на някоя от останалите.

ЛИТЕРАТУРА:

Д. В. Ольшанский, Психология терроризма, С-П, 2002 г., стр. 20-21.
Д. Градев, Социална психология на масовото поведение, С., 1995 г., стр. 171-173.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя 
ICQ Номер 
Покажи мнения от преди:   Сортирай по:   
Страница 1 от 1 [1 Мнение]  
Създайте нова тема   Напишете отговор Предишната тема :: Следващата тема
 Главната страница » ПСИХОЛОГИЯ » Психология на тероризма
Идете на:  

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкетиPowered by phpBB
[ Time: 0.0513s ][ Queries: 11 (0.0046s) ][ Debug on ]